Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Συναγερμός στα σχολεία για την γρίπη

Συναγερμός στα σχολεία για την γρίπη

0

Έκλεισε την Τρίτη το 2ο Νηπιαγωγείο Κιμμερίων – Αυξημένες απουσίες μαθητών στα δημοτικά. Με πολλά άδεια θρανία λειτουργεί το 7ο Γυμνάσιο – 60 απουσίες στο 1ο Γυμνάσιο

 

Σύσκεψη του δημάρχου Ξάνθης με τις εκπαιδευτικές και υγειονομικές αρχές.

Αναμένεται κορύφωση στα μέσα Φλεβάρη –  Επιφυλακή και ετοιμότητα στο νοσοκομείο Ξάνθης

 

 

 

 

 

Συναγερμός έχει σημάνει και στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς νηπιαγωγοί,  δάσκαλοι και καθηγητές καθημερινά διαπιστώνουν ολοένα και περισσότερες απουσίες μαθητών. Οι ιώσεις και η εποχική γρίπη βρίσκονται σε έξαρση όπως διαπιστώνει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ενώ στο νοσοκομείο Ξάνθης έχει αυξηθεί ο βαθμός ετοιμότητας και επαγρύπνησης σύμφωνα με οδηγίες του υπουργείου Υγείας για την  αντιμετώπιση της γρίπης αλλά και του κορονοϊού σε προληπτικό επίπεδο.

Έκλεισε την Τρίτη το 2ο Νηπιαγωγείο Κιμμερίων – Αυξημένες απουσίες μαθητών στα δημοτικά

Μόνο ένα νήπιο προσήλθε την Τρίτη στο 2ο Νηπιαγωγείο Κιμμερίων. Τα υπόλοιπα 9 απουσίασαν με συμπτώματα κρυώματος ιώσεων και εποχικής γρίπης. Έτσι με απόφαση της πρωτοβάθμιας δεν λειτούργησε το Νηπιαγωγείο. Όπως μας πληροφορούν από την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση που καθημερινά ενημερώνονται για τις απουσίες από την εφαρμογή My school διαπιστώνεται αύξηση στις συνήθεις απουσίες αλλά το φαινόμενο δεν δικαιολογεί να πάρουν μέτρα όπως κλείσιμο σχολείων και απολύμανση όπως γίνεται σε πολλά σχολεία της χώρας.

Με άδεια θρανία λειτουργεί το 7ο Γυμνάσιο – 60 απουσίες στο 1ο Γυμνάσιο 

Σ΄ ότι αφορά την δευτεροβάθμια εκπαίδευση περισσότερες παρουσίες διαπιστώνονται στο 7ο Γυμνάσιο Ξάνθης αλλά και πάλι όχι στο σημείο που επιβάλλεται να κλείσει. Ενδεικτικά σύμφωνα με στοιχεία από την Διεύθυνση Εκπαιδευτικών θεμάτων της Δευτεροβάθμιας,  στο 1ο γυμνάσιο που έχει 400 μαθητές χθες απουσίαζαν οι 60. Μια διαπίστωση που δεν δικαιολογεί ανησυχία ωστόσο ούτε εφησυχασμό. Στα Λύκεια δεν έχει διαπιστωθεί προς  στιγμή αύξηση των απουσιών των μαθητών. Να σημειώσουμε ότι από το Υπουργείο Υγείας έχει σταλεί εγκύκλιος που έχει αναρτηθεί στα sites των σχολείων με οδηγίες για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων γρίπης και ιώσεων.

Σύσκεψη του δημάρχου Ξάνθης με τις εκπαιδευτικές και υγειονομικές αρχές

Στο μεταξύ χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του δημάρχου Ξάνθης με εκπαιδευτικούς και προϊσταμένους της διεύθυνση Δημόσιας Υγείας προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να υπάρχει συντονισμός ενεργειών όταν και όποτε παραστεί ανάγκη.

Αναμένεται κορύφωση στα μέσα Φλεβάρη

Η εικόνα στον γενικό πληθυσμό όπως μας αναφέρουν από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Ξάνθης κινείται στα συνήθη για την εποχή πλαίσια: «Δεν έχουμε κατά συρροή κρούσματα. Μια συνήθη εποχική γρίπη και ιώσεις του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού και το απλό κρυολόγημα. Ωστόσο σύμφωνα με οδηγίες που έχουμε πάρει από το υπουργείο έχουν αυξηθεί τα μέτρα πρόληψης καθώς περιμένουμε κορύφωση των φαινομένων στα μέσα Φεβρουαρίου»., σημειώνει ο κ. Αποστολίδης από την Διεύθυνση Υγείας.

Επιφυλακή και ετοιμότητα στο νοσοκομείο Ξάνθης

Η διοικητής του νοσοκομείου Ξάνθης κα Έλενα Ροφαέλα σημείωσε ότι τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και ότι το νοσοκομείο βρίσκεται σε ετοιμότητα και επιφυλακή. «Είμαστε σε ετοιμότητα και για τον κορονοϊό όπως προβλέπονται από τις οδηγίες του υπουργείου. Έχουμε τον εξοπλισμό, έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», σημείωσε η κα Ροφαέλα.

 

Τι αναφέρουν οι Οδηγίες πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης στα σχολεία

Εγκύκλιος με θέμα «Oδηγίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης στις Σχολικές Μονάδες και φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες» εκδόθηκε στις 26/1  και απεστάλη στα σχολεία όλης της χώρας.

Η εγκύκλιος αναφέρει:

Με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της εποχικής γρίπης, έχει ξεκινήσει η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα. Τονίζεται εκ νέου η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη. Κατά την τρέχουσα περίοδο η δραστηριότητα της γρίπης κυμαίνεται στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα, θα πρέπει όμως για προληπτικούς λόγους να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης. Για το λόγο αυτό σας αποστέλλουμε εγκύκλιο με οδηγίες προς εφαρμογή και παρακαλούμε όπως την αποστείλετε σε όλες τις Σχολικές Μονάδες καθώς και λοιπούς φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Σκοπό της εγκυκλίου αυτής αποτελεί η ενημέρωση των εργαζομένων, των παιδιών των σχολείων Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης, όλων των Φροντιστηρίων και γενικότερα των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα της γρίπης, τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος και τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του ιού.

Α. Κλινική συμπτωματολογία της γρίπης Η κλινική συμπτωματολογία της γρίπης περιλαμβάνει:

Πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38ο C) και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:

Βήχα, Πονόλαιμο, Μυαλγίες, Συνάχι, Πονοκέφαλο, Ρίγος, Αίσθημα κόπωσης, Διάρροια και εμέτους

Τονίζεται ότι τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι των σχολείων που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, όπως περιγράφεται παραπάνω, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να συμβουλεύουν τους γονείς και τα άτομα που ασχολούνται με τη φύλαξη παιδιών στο σπίτι να ελέγχουν καθημερινά τα παιδιά για την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης, όπως αυτά περιγράφονται παραπάνω πριν τα στείλουν στο σχολείο και εάν εμφανίζουν συμπτώματα να μην τα στέλνουν.

Απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων γρίπης από παιδί ή εργαζόμενο στην εκπαιδευτική μονάδα:

  1. Παιδιά που εμφανίζουν τα προαναφερόμενα συμπτώματα γρίπης αναμένουν σε χώρο όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς τους. Οι γονείς ή οι κηδεμόνες των ασθενών παιδιών θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως, με σκοπό την απομάκρυνση αυτών από το σχολείο. Ο χώρος όπου παρέμεινε το παιδί πρέπει να καθαρίζεται, μετά την αποχώρησή του, από το προσωπικό καθαριότητας που θα χρησιμοποιεί γάντια και στολή εργασίας. Κοινά καθαριστικά, δηλ. υγρό σαπούνι και νερό αρκούν για τον καθαρισμό, ενώ εάν υπάρξουν εμέσματα, ούρα ή άλλες εκκρίσεις θα πρέπει τον καθαρισμό να ακολουθήσει απολύμανση για την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί διάλυμα χλωρίνης 10% (1 μέρος χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερού) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Προσοχή, ποτέ δεν αναμειγνύονται δύο διαφορετικά απολυμαντικά ή καθαριστικά.
  2. Στις εξαιρετικές περιπτώσεις που θα χρειαστεί χορήγηση αντιπυρετικού, δίδεται μόνο παρακεταμόλη σε δοσολογία σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως.

Προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς της γρίπης στις Εκπαιδευτικές Μονάδες

Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς της γρίπης περιλαμβάνουν αφενός οδηγίες ατομικής υγιεινής και αφετέρου οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και ταυτόχρονα να φροντίζουν ώστε οι οδηγίες αυτές να τηρούνται και 4 από τα παιδιά. Οι οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης απευθύνονται σε όλο το προσωπικό, αλλά ιδιαίτερα στο βοηθητικό προσωπικό (π.χ. καθαρίστριες). Το προσωπικό καθαριότητας θα πρέπει να εξασφαλίζει την τήρηση των κανόνων υγιεινής που προβλέπονται στην παρούσα εγκύκλιο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …