Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σε «κανονικότητα» οι εξετάσεις για διπλώματα οδήγησης  

Σε «κανονικότητα» οι εξετάσεις για διπλώματα οδήγησης  

0

Ομαλοποιήθηκε η κατάσταση στην Ξάνθη – Καθημερινά 2 – 3 επιτροπές εξέτασης – Ισχύει το προηγούμενο καθεστώς

 

Ο νέος νόμος περιλαμβάνει χορήγηση προσωρινή άδειας – Ποιοι και πότε θα λαμβάνουν «προσωρινή άδεια»

 

Έρχεται νέο καθεστώς στην χορήγηση διπλωμάτων οδήγησης με το νέο νομοσχέδιο που είναι προς ψήφιση στην Βουλή. Μετά από μια περιπετειώδη περίοδο που διήρκησε τουλάχιστον 1,5 χρόνο και είχε σαν αποτέλεσμα να διακοπούν οι εξετάσεις οδήγησης πρώτα εξαιτίας της αντίδρασης των εξεταστών που αντιδρούσαν στον νόμο και στην συνέχεια των εκπαιδευτών και να συσσωρευτούν «βουνό» οι αιτήσεις υποψηφίων οδηγών προκαλώντας «έμφραγμα» στις διευθύνσεις  Συγκοινωνιών, η κατάσταση φαίνεται να ομαλοποιείται.

Ομαλοποιήθηκε η κατάσταση με τα διπλώματα οδήγησης στην Ξάνθη – Καθημερινά 2 – 3 επιτροπές εξέτασης

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος υπουργός ανέστειλε την εφαρμογή του προηγούμενου νόμου και αυτό έχει σαν συνέπεια οι εξετάσεις να γίνονται με το παλιό καθεστώς. Παράλληλα το γεγονός ότι έχει δοθεί η δυνατότητα η εξέταση να γίνεται και με ένα αντί για 2 εξεταστές έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται καθημερινά περισσότερες εξετάσεις. Όμως μας αναφέρουν από την Διεύθυνση Μεταφορών της Π.Ε. Ξάνθης καθημερινά κατά μέσο όρο γίνονται 2 – 3 επιτροπές εξέτασης και σπανιότερα και 4 με συνέπεια να έχει αποσυμφορηθεί σε μεγάλο βαθμό η ασφυκτική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί. Επίσης σ’ αυτό συνέβαλλε και η ακύρωση της επανεξέτασης των 74ρηδων και η επάνοδος στο προηγούμενο καθεστώς που προέβλεπε εξέταση και γνωμοδότηση μόνο από γιατρό.

Ποιοι και πότε θα λαμβάνουν «προσωρινή άδεια»

Σ ότι αφορά το νέο νομοσχέδιο εισάγει για πρώτη φορά την προσωρινή άδεια. Ειδικότερα για τις νέες άδειες οδήγησης προβλέπεται ότι για διάστημα 4 μηνών ο οδηγός που πέτυχε στις εξετάσεις για την απόκτηση του διπλώματος θα μπορεί να οδηγεί με την προσωρινή άδεια που θα του χορηγείται ηλεκτρονικά μέχρι να χορηγηθεί η οριστική άδεια.

Να σημειώσουμε ότι με το ισχύον καθεστώς ο οδηγός που πέτυχε στις εξετάσεις οδήγησης περιμένει από 15 – 20 μέρες για να του χορηγηθεί το δίπλωμα ώστε να μπορεί να οδηγήσει.

Πιο αναλυτικά για την προσωρινή άδεια οδήγησης προβλέπονται τα εξής:

Επιτρέπεται η δυνατότητα οδήγησης οχημάτων με κατοχή προσωρινής άδειας οδήγησης, η οποία χορηγείται στις ακόλουθες περιπτώσεις υποψηφίων οδηγών και οδηγών:

α. στους επιτυχόντες δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς:

αα. για αρχική χορήγηση άδειας οδήγησης ή

ββ. για επέκταση άδειας οδήγησης σε άλλη κατηγορία,

 

β. σε όσους υποβάλλουν στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας αίτηση με πλήρη φάκελο δικαιολογητικών για:

αα. ανανέωση της άδειας οδήγησης εφόσον έχει λήξει η ισχύς της,

ββ. έκδοση αντιγράφου ελληνικής άδειας οδήγησης λόγω απώλειας/κλοπής,

γγ. προσθήκη του κωδικού 96 στην κατηγορία Β της άδειάς τους,

δδ. άρση του κωδικού 114,

εε. μεταβολή στοιχείων ελληνικής άδειας οδήγησης,

στστ. περιορισμό κατηγοριών ισχύουσας άδειας οδήγησης.

Η χορήγηση της προσωρινής άδειας οδήγησης διενεργείται ηλεκτρονικά μέσω κατάλληλης ψηφιακής πλατφόρμας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η αίτηση των δικαιούχων του παρόντος άρθρου για την έκδοση προσωρινής άδειας οδήγησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά, κατόπιν ταυτοποίησης του δικαιούχου στην οικεία πλατφόρμα. Η προσωρινή άδεια οδήγησης χορηγείται από το σύστημα σε ψηφιακή μορφή.

Με την προσωρινή άδεια οδήγησης επιτρέπεται η οδήγηση της οικείας κατηγορίας οχήματος αποκλειστικά και μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας και για χρονικό διάστημα έως και την ημερομηνία παραλαβής του εντύπου της άδειας οδήγησης που εκδίδεται.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …