500 γρ. ρεβίθια
2-3 σκελίδες σκόρδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι άνηθο
2 καρότα μεγάλα
1 πιπεριά Φλωρίνης ψημένη (κονσέρβας)
2-3 κομμάτια μανιτάρια πλευρώτους ψιλοκομμένα
αλατάκι, πιπεράκι
1 κούπα λάδι
1/2 κούπα ρύζι πιλάφι
1 κουταλιά σούπας τοματοπολτό
Αποβραδίς βάζουμε τα ρεβίθια σε νερό για να είναι πιο ευκολόβραστα. Τα βράζουμε για λίγο και τα σουρώνουμε. Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά μας και τα βάζουμε στη γάστρα, ανακατεύοντάς τα με τα ρεβίθια που τα έχουμε σουρώσει, και προσθέτουμε το λαδάκι μας και την κουταλιά τοματοπολτού, αφού πρώτα την έχουμε αραιώσει με λίγο ζεστό νεράκι. Τέλος, τρίβουμε φρέσκο πιπέρι, το αλάτι το προσθέτουμε προς το τέλος του ψησίματος του φαγητού και προσθέτουμε 2-3 κούπες νερό.
Το ρύζι πιλάφι το προσθέτουμε τα τελευταία 20 λεπτά ψησίματος. Το ψήνουμε για περίπου 1.30 ώρα στους 200 βαθμούς Κελσίου σε προθερμασμένο φούρνο.