«Υπάρχει ΔΗΜΑΡ στην Ξάνθη;»
Η συζήτηση στο καφέ της πλατείας καθαρά πολιτική, μια και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ ετοιμάζονται για τα Συνέδριά τους.
Όχι βέβαια ότι ενδιαφέρει πολλούς, αλλά το ζιζάνιο της παρέας δεν έχασε την ευκαιρία για την μπηχτή του. Είπε: Καλά ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται, η ΔΗΜΑΡ υπάρχει στην Ξάνθη; Και πόσοι θα πάνε στο Συνέδριο; Δεν φοβούνται μήπως τους μετρήσουν;»
-Κακίες μεν, αλήθειες δε.
Γ.Δ.
Ερώτηση επισκέπτη
Προσωπική μαρτυρία προχθές Κυριακή. Αυτήκοος μάρτυρας ο ίδιος, ακούω διάλογο ζευγαριού που ανηφόριζε την οδό Βασ. Κωνσταντίνου στο ύψος της Βενιζέλου. Το ζευγάρι των ώριμων ανθρώπων, απορούσαν για το θέαμα του κτιρίου πρώην Στάλου, νυν ιδιοκτησίας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.
Απορούσαν για το χάλι και την εμφάνιση, φάτσα-κάρτα μπροστά τους. Πήγαιναν προς την Παλιά Πόλη και την κρυάδα την είδαν μπροστά τους. Τα σχόλια για την πόλη και τους υπεύθυνους της εγκατάλειψης, πολλά κι όχι τιμητικά.
-Άραγε θα ενδιαφερθεί κάποτε το Δημοκρίτειο για το κτίριό του αυτό; Το οποίο βέβαια ασχημίζει την εικόνα όντας και μπροστά.
Γ.Δ.
Οι μικρές πόλεις
Το περασμένο Σάββατο οι Ξανθιώτες λόγω του καλού καιρού ξεχύθηκαν έξω στην πόλη τους. Γέμισαν οι δρόμοι, τα αναψυκτήρια, οι ταβέρνες. Η ηλιόλουστη ημέρα μέσα στο καταχείμωνο, λειτούργησε σαν προσκλητήριο εξόδου.
Έτσι, όπου κι αν κυκλοφορούσε κανείς στο κέντρο, έβλεπε πρόσωπα χαμογελαστά, ευχάριστα και βέβαια γνωστά. Οι τρεις πλατείες, Αντίκα, κεντρική και πλατεία Ελευθερίας είχαν την τιμητική τους όπως και οι πεζόδρομοι.
Είναι το πλεονέκτημα των μικρών πόλεων που είναι συμμαζεμένες και οι άνθρωποι κυκλοφορούν σ’ένα μικρό σχετικά και συγκεκριμένους χώρους όπου η ζωντάνια, οι παρέες, οι φωνές των παιδιών δίνουν μια όμορφη εικόνα, μια εικόνα αισιοδοξίας και χαράς.
-Μακάρι η ζωή να ήταν μια τέτοια όμορφη μέρα, με αισιόδοξους και χαρούμενους ανθρώπους…
Γ.Δ.
Προσοχή στη γρίπη
Για άλλη μια φορά θα πρέπει οι συμπολίτες να λάβουν υπ’όψιν τους ότι η γρίπη βρίσκεται εδώ. Και μάλιστα μέχρι στιγμής πανελλαδικά έχουμε 13 νεκρούς.
Κάποτε η γρίπη ξεκλήρισε εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ κάθε χρόνο κάνει την παρουσία της αλλά ευτυχώς όχι όπως τότε διότι υπάρχουν τα εμβόλια αλλά και η βελτίωση των συνθηκών ζωής.
Όμως, όπως και να’χει, απαιτείται προσοχή και φροντίδα και κυρίως εμβολιασμός. Είναι παραμύθι ότι το εμβόλιο κυρίως στα παιδιά, πως δεν χρειάζεται. Χρειάζεται και με το παραπάνω. Γι’αυτό και στο εξής, ΟΛΑ τα εμβόλια θα γίνουν υποχρεωτικά για όλα τα παιδιά.
Είναι ανοησία να νοσεί σήμερα παιδί από ασθένειες που επί χρόνια είχαν εξαφανιστεί.
-Παιγνίδια με την υγεία δεν θα πρέπει να γίνονται.
Γ.Δ.
Στον Τεκέ την Πρωτομαγιά του 1925 με φιλική οικογένεια. (Αρχείο Στ. Χρηστίδη)
Επιτέλους! Καιρός ήταν να μπει μια τάξη στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης
Ορθώς ο πρόεδρος κ. Γιάννης Μπούτος αποφάσισε να εφαρμόσει απαρέγκλιτα και κατά γράμμα τον Κανονισμό. Αυτό σημαίνει ότι θα τηρούνται οι χρόνοι που θα μιλούν οι επικεφαλής και οι σύμβουλοι και όταν κάποιοι δεν συμμορφώνονται θα έχουν ποινές έως και αποβολή όπως ακριβώς προβλέπει ο Κανονισμός. Καιρός είναι να σταματήσει η χάβρα που γινόταν, τα νταηλίκια και τα διάφορα ευτράπελα και να μειωθεί ο χρόνος της συνεδρίασης. Να βρει επιτέλους τον βηματισμό του το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης και να σταματήσει να παρουσιάζει αυτή την στρεβλή εικόνα που δεν τιμά τον δήμο μας.
Μ.Ξ.
Αυτό που θέλει ο «κυρ Παντελής»
Έξι μήνες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 15 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σε πρώτη ανάγνωση δείχνει λογικό. Και ο Τσίπρας στους πρώτους μήνες του 2015 ήταν καβάλα στο (πράσινο) άλογο και κάλπαζε επάνω στις πλάτες των πολιτικών του αντιπάλων.
Υπάρχει όμως μία διαφορά: ο Τσίπρας έσκιζε μνημόνια και χτυπούσε το νταούλι στους δανειστές. Ο Μητσοτάκης μιλάει για δημοσιονομικούς χώρους. Ενίοτε και στα αγγλικά.
Η υπεροχή του Τσίπρα βασίστηκε, πέρα από την οργή, στην ελπίδα της υπέρβασης, στην επίτευξη του ανέφικτου. Η υπεροχή του Μητσοτάκη πατάει επάνω στο προφανές, στο αυτονόητο, αν θέλετε στο πεζό. Ο Τσίπρας πούλησε επανάσταση. Ο Μητσοτάκης κανονικότητα.
Κατά μία εκδοχή και οι δύο έδωσαν στο ακροατήριό τους αυτό που χρειαζόταν να ακούσει τη συγκεκριμένη στιγμή. Και αυτό κάνει το σημερινό πρόβλημα του Τσίπρα μεγαλύτερο. Για να κόψει πάλι εισιτήρια θα πρέπει να βρει μία κοινωνία ανταριασμένη και με θολωμένη μνήμη…
Κ.Γ.
Μπουλντόζες στο Ελληνικό!
Το’ πε και το’ κανε –και αυτό – η κυβέρνηση: Μπαίνουν επιτέλους μπουλντόζες στο Ελληνικό. Η έκφραση «μπουλντόζες στο Ελληνικό» που ακούμε τόσα χρόνια ως ανέκδοτο, γίνεται πλέον πραγματικότητα. Κατατέθηκε εχθές η ρύθμιση ώστε να ξεκινήσουν οι προκαταρκτικές εργασίες μέσα στην έκταση του πρώην αεροδρομίου και έτσι άμεσα (ίσως και μέσα στην εβδομάδα), η εταιρεία Lamda θα προχωρήσει σε κατεδαφίσεις 900 συνολικά κτιρίων των παλιών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου.
Τη ρύθμιση αυτή είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, για τον οποίο η ταχύτατη υλοποίηση του έργου αποτελεί προσωπικό στοίχημα και πρόκληση.
Αλλά και για την κυβέρνηση, το Ελληνικό είναι ένα εμβληματικό έργο που η έναρξη του είναι ένα μήνυμα- πρόσκληση προς τους ξένους επενδυτές και συμβολίζει την είσοδο της χώρας σε μια νέα, φιλοεπενδυτική εποχή…
Κ.Λ.
Ο Έλληνας πείθεται, αρκεί να…
Όλα μπορούν να γίνουν, να εφαρμοστούν, ακόμη και στην Ελλάδα, στους Έλληνες, αρκεί να υπάρχει συνεχής έλεγχος και να μην γίνονται διακρίσεις στην εφαρμογή του νόμου.
Οι οδηγοί αυτοκινήτων έχουν πειστεί και φορούν την ζώνη. Την ζωή τους εξάλλου διασφαλίζουν. Το ίδιο συμβαίνει και με το κράνος στα δίκυκλα. Σπάνια κάποιος ανόητος και βλάκας θα κυκλοφορήσει χωρίς κράνος. Τόσο ο οδηγός όσο και ο συνεπιβάτης.
Το ίδιο πάει να γίνει πλέον αποδεκτό από τη μεγάλη πλειοψηφία και με το κάπνισμα. Η συντριπτική πλειοψηφία των καπνιστών έχουν δεχτεί την απαγόρευση σε καφετέριες, ταβέρνες, κλειστούς χώρους.
Απ’όλα αυτά βγαίνει ένα βασικό συμπέρασμα: χρειάζεται επιμονή, υπομονή και δίκαιη εφαρμογή του νόμου προς όλους, χωρίς διακρίσεις. Η ζωή, η υγεία των Ελλήνων μετράει περισσότερο από κάποιες συνήθειες.
Και μην ξεχνάτε: Στο στόχαστρο της Τροχαίας έχει μπει η ασφάλεια στην οδήγηση. Δηλαδή, ομιλία σε κινητό κατά τη διάρκεια της οδήγησης σημαίνει πρόστιμο χρηματικό και αφαίρεση πινακίδων και διπλώματος για δύο μήνες…
Γ.Δ.
Πρωί στην πλατεία
Είναι κάπως επικίνδυνο να περπατάει κανείς νωρίς το πρωί στο κέντρο της πόλης καθώς υπάρχει πιθανότητα να του συμβεί τροχαίο ατύχημα και μάλιστα εκεί που δεν το περιμένει. Τα δίκυκλα πηγαινοέρχονται με άνεση επάνω στην πλατεία και στους παρακείμενους –κατ’ ευφημισμό – πεζόδρομους και μάλιστα με ταχύτητα, θεωρώντας ίσως πως όσο πιο γρήγορα περάσουν θα είναι και μικρότερη η παράβασή τους. Είναι και πρωί σου λέει, δεν πειράζει, λίγοι θα μας δουν…
Ούτε τα αγριεμένα βλέμματα, ούτε οι διαμαρτυρίες τους πτοούν. Κι αν δεν προσέχεις εσύ ο πεζός και περπατάς αμέριμνος στην κεντρική πλατεία της πόλης σου χωρίς να κοιτάς αριστερά δεξιά, σου κορνάρουν κιόλας να φύγεις από τη μέση. Ρισκάρεις να σε «κόψει» κανένα δίκυκλο ή κάποιο φορτηγάκι βιαστικού επαγγελματία που «κόβει» δρόμο αν δεν κάνεις στην άκρη!
Αν μας διαβάζουν στην τροχαία, ας κάνουν τον κόπο να περάσουν κανένα πρωινό από την πλατεία…