Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

0

Καλή χρονιά
Απλά, ταπεινά, χωρίς έπαρση και ακολουθώντας τον κοινότοπο αλλά ασφαλή δρόμο των κλισέ, ευχόμαστε στους αγαπητούς αναγνώστες και όλους τους Ξανθιώτες, το 2020 να είναι μια καλύτερη χρονιά από το 2019 και τις προηγούμενες της οικονομικής κρίσης.
Να είναι χρονιά αισιοδοξίας αλλά και δημιουργίας. Ένας χρόνος με Ανθρωπιά και Αγάπη προς τον συνάνθρωπο, τον διπλανό, τον έχοντα ανάγκη.
Με ανοιχτή την καρδιά να δεχτούμε τον Νέο Χρόνο, με χαμόγελο να πορευτούμε όλοι το δρομολόγιο της ζωής και να δούμε την Πρόοδο στην Οικονομία, τον Πολιτισμό, στις Ανθρώπινες σχέσεις. Και βέβαια να είμαστε ΟΛΟΙ προσγειωμένοι και ρεαλιστές.
-Προλαβαίνουν να γίνουν όλα αυτά σ’ έναν χρόνο άραγε;
Γ.Δ.


Καλή χρονιά και Τοπικά
Κι αν οι μεγάλες ευχές κρύβουν δυσκολίες, οι «μικρές» για τους τοπικούς αρχόντους μας περισσεύουν. Οι δήμαρχοι του τόπου μας με όλους τους συμβούλους τους αξίζουν τις ευχές μας επίσης. Ευχές και παραινέσεις να’ναι καλοί κυβερνήτες των δήμων τους, εργατικοί και δημιουργικοί. Με διάθεση προσφοράς προς τους δημότες χωρίς εξαιρέσεις.
Να στοχεύουν στο να κάνουν έργα, να βοηθούν και στηρίζουν τον Πολιτισμό, να είναι νοικοκύρηδες και εργατικοί.
Οι δημότες, ας το γνωρίζουν αυτό, θέλουν από αυτούς λίγα να λένε και πολλά να κάνουν. Να έχουν σχέδια και ιδέες για τον δήμο τους, να τον οραματίζονται να τον δουν πολύ καλύτερο απ’ότι τον παρέλαβαν. Έχουν τον χρόνο για να τα βελτιώσουν τα πράγματα.
-Καλή θητεία και καλές χρονιές!
Γ.Δ.


Ποιος θ’αντιδράσει;
Ο παππούλης ο χοντρούλης με την άσπρη παχιά γενειάδα, το κόκκινο ρούχο και σκουφί, ήταν μια ιδέα της Coca-Cola την περίοδο του Μεσοπολέμου. Μια διαφημιστική ιδέα για την αύξηση των πωλήσεων.
Αυτή λοιπόν η «εικόνα» επιβλήθηκε και καθιερώθηκε ως ο Άγιος Βασίλης των Δυτικών. Ο οποίος βέβαια πραγματικός Άγιος Βασίλειος που έζησε στην Καππαδοκία και ήταν μάλιστα και Μητροπολίτης, καμία σχέση δεν έχει ενδυματολογικά με τον Άγιο Βασίλη της καταναλωτικής υστερίας, τον γνωστό πλέον σε όλους Santa Claus.
Έτσι, δεχτήκαμε όλοι, αδιαμαρτύρητα μια παραχάραξη. Άραγε υπάρχει χρόνος και διάθεση για αντίδραση;
Γ.Δ.


Ευχές και ελπίδες για το νέο έτος
Παραμονή πρωτοχρονιάς και το έθιμο προστάζει να αποχαιρετάμε τον παλιό χρόνο με …κοψίδια!  Έτσι στήθηκαν αρκετές υπαίθριες ψησταριές για να τσικνίσουν και να εξευμενίσουν τον νέο χρόνο αλλά και να τέρψουν πολλούς ουρανίσκους. Τα κοψίδια και το τσίπουρο έρεε άφθονο λοιπόν και στην γειτονιά μας και μπορεί μεν να είναι ένας και μοναδικός ο ψήστης της φωτογραφίας όμως οι επωφελούμενοι πολλοί, στο παρακείμενο καφενείο!
Καλή χρονιά και του Χρόνου με υγεία και θετική ενέργεια για δημιουργία!!!
Μ.Ξ.


Οι 10 τάσεις της δεκαετίας στην Ελλάδα
Το αποτύπωμα της κρίσης και ο ρόλος του Airbnb καταγράφονται στην έρευνα της Kapa Research που δημοσίευσε το ethnos.gr
Η έρευνα καταγράφει τις 10 τάσεις που ξεχώρισαν τη δεκαετία 2010-2019 στην Ελλάδα και οι οποίες προκλήθηκαν εν μέρει ή εξ ολοκλήρου από την ιστορική συγκυρία τεσσάρων μέγα-τάσεων: Οικονομική κρίση, ψηφιακή επανάσταση, προσφυγική κρίση και μεταβολές στις διεθνείς ισορροπίες δυνάμεων.
Αναλυτικά οι δέκα τάσεις είναι:
-Το «25» της ελληνικής κρίσης (25% πτώση ΑΕΠ, 25% ανεργία, 25% συμμετοχή στις εκλογές, 25% εμπιστοσύνη στους θεσμούς)
-Το Σαββατοκύριακο που οι Έλληνες φλέρταραν με το Grexit
-Η Αριστερά και η Δεξιά στους δρόμους
-Οι μεταμορφώσεις του κομματικού συστήματος
-H έκρηξη του brain drain στιγματίζει τη δεκαετία
-Η νέα ελληνική Διασπορά
– Το ευρωπαϊκό όραμα δύει στα Βαλκάνια
-Από το «δελτίο των 8:00 μ.μ.» στο smartphone
-Οι Έλληνες ελπίζουν μόνο… στον Τουρισμό
-Η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο
Μ.Ξ.


Η πιο τρελή δεκαετία
Τρέλα Νο 1: Ξαφνικά, βρισκόμαστε σε χρεοκοπία. Που την είχαν αντιληφθεί όλοι οι ξένοι δημοσιογράφοι, πριν από τον δικό μας πρωθυπουργό.
Τρέλα Νο 2: Συνεχίζεται με την προσπάθεια της Ευρώπης να μας βοηθήσει με μνημόνια. Η δική μας υπερήφανη απάντηση: ο αρχηγός της αντιπολίτευσης εγκαινιάζει τον αντιμνημονιακό αγώνα! Έτσι εμπεδώνεται η άποψη ότι τα μνημόνια φταίνε για την κρίση. Πολλοί την πιστεύουν ακόμα. (Στις άλλες χώρες, με ανάλογες και παράλληλες περιπτώσεις, η αντιπολίτευση συνεργάζεται με την κυβέρνηση, εφαρμόζουν γρήγορα και ανώδυνα τα μνημόνια και βγαίνουν από την κρίση.)
Τρέλα Νο 3: Εμφανίζεται πολιτικός αρχηγός που υπόσχεται να καταργήσει μέρα μεσημέρι με ένα νόμο τα μνημόνια. Ο λαός που έμαθε να μισεί τα μνημόνια τού δίνει την εξουσία. Αποτέλεσμα: αφού χαθούν έξι μήνες σε κυριολεκτικά σουρεαλιστικές διαπραγματεύσεις (κόστος για τη χώρα 100.000.000) εφαρμόζεται τρίτο χειρότερο μνημόνιο.
Τρέλα Νο 4:  Προηγήθηκε δημοψήφισμα του οποίου το θέμα δεν κατάλαβε κανείς (ήταν σε ακαταλαβίστικα αγγλικά). Ο λαός ψηφίζει 62% κατά – και αμέσως η κυβέρνηση εφαρμόζει… το αντίθετο!
Τρέλα Νο 5: Μην αντέχοντας να έχουμε εμείς το μονοπώλιο της Τρέλας οι Βρετανοί αποφασίζουν να αυτοκτονήσουν πολιτικά και οικονομικά και επινοούν τη λύση του Brexit. Όλοι οι ειδικοί προσπαθούν να τους αποτρέψουν, αλλά αυτοί ακολουθούν τους τρελούς ηγέτες τους: Φάρατζ και Μπότζο.
Τρέλα Νο 6: Για να ξεπεράσουν τους πάντες σε τρέλα οι Αμερικανοί ψηφίζουν τον Τραμπ. Τώρα το μονοπώλιο της Τρέλας πηγαίνει σε αυτούς. Ο άνθρωπος που κυβερνάει με τουίτς και αλλάζει γνώμη τρεις φορές την ημέρα, είναι η επιτομή της παραφροσύνης.
Τρέλα Νο 7:  Και για να μην υστερήσει κι η γειτονιά μας σε τρέλα, αποκτήσαμε κι εμείς τον Σουλτάνο Ερντογάν, που αφού επινόησε μια τεράστια συνωμοσία εναντίον του, βάζοντας τον μισό λαό στη φυλακή (χωρίς να μάθουμε ποτέ στοιχεία), τώρα έχει ανακηρύξει δική του τη μισή Μεσόγειο και προσπαθούμε να καταλάβουμε πού το πάει.
ΤΟΣΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΗ ΤΡΕΛΑ ΣΕ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΤΕ…
Νίκος Δήμου


 Το φως νικάει το σκοτάδι
Οι παρατηρητικοί θα το έχουν προσέξει, όπως και οι ονειροπόλοι ποιητές. Από λίγες μέρες πριν, άρχισαν οι μέρες να μεγαλώνουν και οι νύχτες να μικραίνουν. Δηλαδή το φως έχει μεγαλύτερη παρουσία από το σκοτάδι. Τούτο δε το απλό (που δεν είναι καθόλου απλό), σηματοδοτεί την αναγέννηση της φύσης που σιγά-σιγά έρχεται. Για να φανεί άλλη μια φορά πως μετά τη γέννηση του Χριστού έρχεται κι αυτή της φύσης που σύντομα μπροστά στα μάτια μας και όλες τις αισθήσεις, θα σταθεί και θα μας πει «είμαι εδώ».
Αυτό το νέο θαύμα που χιλιάδες χρόνια τώρα έρχεται στην ώρα του. Η νίκη του φωτός, η ζωή που γεννήθηκε για να πορευτεί στη νέα χρονιά, δίπλα μας.
Γ.Δ.


Αλλάζει η απλή αναλογική
Νέος χρόνος πλέον και μαζί του φέρνει την αλλαγή του συστήματος εκλογής των βουλευτών. Με δυο λόγια, έρχεται νέος εκλογικός νόμος ο οποίος θα αντικαταστήσει την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα έλθει στη βουλή τις πρώτες εβδομάδες του έτους. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα επαναφέρει το μπόνους στο πρώτο κόμμα αλλά κλιμακωτά, όπως πρότεινε το ΚΙΝΑΛ.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αν η κυβερνητική πρόταση δεν συγκεντρώσει το απαραίτητο μίνιμουμ των 200 ψήφων, οι επόμενες κάλπες θα είναι διπλές.
Γ.Δ.


Στις κορυφαίες φωτογραφίες της 10ετίας ο Έλληνας συνταξιούχος  του 2015
Έχει καταρρεύσει, έχει καθίσει κάτω και κλαίει απελπισμένος και αποκαμωμένος έξω από την κλειστή τράπεζα. Είναι ένας Έλληνας συνταξιούχος τον Ιούλιο του 2015. Δίπλα του πεταμένη η ταυτότητά του και το βιβλιάριο με τους κόπους της ζωής του, που πλέον δεν του ανήκουν. Αυτή η εικόνα είναι στο Ν. 5 μεταξύ των 10 κορυφαίων που επέλεξε ο economist ως τις πιο χαρακτηριστικές παγκοσμίως της 10ετίας. Είναι χαρακτηριστική για το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν οι Έλληνες από τη δημιουργική ασάφεια και τις «αυταπάτες» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον διεθνή αντίκτυπο από την κατάρρευση της χώρας μας.
Μια φωτογραφία 1000 λέξεις, ίσως και περισσότερες, για να μη ξεχνάμε τη δεκαετία που έφυγε…
“Ε”


Η επιλογή του πρωθυπουργού
Το 2019 που μας αποχαιρέτησε πριν λίγες ώρες, μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως τη χρονιά που σηματοδότησε το κλείσιμο του κύκλου της κρίσης και της επιστροφής στην κανονικότητα. Ήταν μια χρονιά γεμάτη συγκινήσεις και ανατροπές, σε εθνικό, τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο η οποία μας άφησε λίγο πιο αισιόδοξους, πιο ώριμους και σοφούς (τους περισσότερους) μετά από μια δεκαετία γεμάτη οργή, φόβο, διχασμό και διάψευση ψευδαισθήσεων. Προσδοκώντας, με βάσιμες πλέον ελπίδες, καλύτερες μέρες με τον νέο χρόνο, με την οικονομία μας να πηγαίνει καλύτερα, με τη θηλιά των φόρων να χαλαρώνει σταδιακά και με μία κυβέρνηση που έχει σχέδιο για την ανάταση της χώρας.
Με το νέο χρόνο περιμένουμε να μάθουμε και το όνομα του νέου ή μάλλον καλύτερα της νέας προέδρου όπως όλα δείχνουν. «Θα είναι ένα πρόσωπο που θα ενώνει τους Έλληνες» είπε ο πρωθυπουργός και η ονοματολογία οργιάζει για το ποιο πρόσωπο μπορεί να είναι αυτό.
Ζητείται λοιπόν πρόεδρος, γυναίκα, που να ενώνει όλους τους Έλληνες, αριστερούς, δεξιούς, κεντρώους και να έχει και πολιτικό στίγμα.  Πηγαίνει πουθενά το μυαλό σας;
Το δικό μας κάπου πηγαίνει. Σε ένα πρόσωπο που προέρχεται από το ΚΚΕ, υπήρξε αρχηγός πρώην μικρού αριστερού κόμματος, πέρασε από το ΠΑΣΟΚ, με φιλοευρωπαϊκό προφίλ και θητεία στην Ε.Ε. που κράτησε αποστάσεις από την πρώτη φορά αριστερά… και τη λένε Μαρία!
«Ε»


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …