Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Ξάνθη 1970 – 2020 σαν ταινία»: Το σχεδόν 70χρονο πολύτιμο πολιτιστικό αποτύπωμα της ΦΕΞ

«Ξάνθη 1970 – 2020 σαν ταινία»: Το σχεδόν 70χρονο πολύτιμο πολιτιστικό αποτύπωμα της ΦΕΞ

0

Πάνω από 300 καλεσμένοι παραβρέθηκαν στην ετήσια εκδήλωση απολογισμού και παρουσίασης των νέων δράσεων του δραστήριου πολιτιστικού συλλόγου της πόλης

 Ευχές ολόκαρδες και δεσμεύσεις για στήριξη και συνεργασία από περιφερειάρχη, δήμαρχο και τον πρωτοσύγκελο εκ μέρους της Μητρόπολης

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου η ΦΕΞ αποχαιρέτησε το 2019 με την εορταστική εκδήλωση «Ξάνθη 1970 – 2020 σαν ταινία».

Οι πάνω από 300 καλεσμένοι έκαναν την αίθουσα να μοιάζει μικρή, ωστόσο όλοι οι παρευρισκόμενοι, αφού ενημερώθηκαν για τον ετήσιο απολογισμό της ΦΕΞ και τον προγραμματισμό για τα επόμενα σχέδια από τον πρόεδρο Απόστολο Τσότσο, απόλαυσαν το μουσικό πρόγραμμα των «Trio MusArti» σε ήχους βιολιού, πιάνου και ακορντεόν.

Ο πρόεδρος της ΦΕΞ Α. Τσότσος υποσχέθηκε πως το ταξίδι αυτό της ΦΕΞ στον πολιτισμό θα συνεχιστεί με σταθερά και αποφασιστικά «βήματα εμπρός»

Ξεκινώντας τον λόγο του ο κ. Τσότσος έκανε μια αναδρομή στην ίδρυση της ΦΕΞ και στο «πολιτιστικό κενό» που είχε τη φιλοδοξία να καλύψει. «Η λειτουργία βιβλιοθηκών, ωδείων, θεατρικής σκηνής, κινηματογραφικής λέσχης, μουσικού εργαστηρίου, εργαστηρίου παραδοσιακών χορών, λαογραφικού μουσείου, πινακοθήκης και τμήματος καλών τεχνών» είναι μερικοί μόνο από τους «στόχους» που έθεσε το 1952 ο σύλλογος της ΦΕΞ βάσει του ιδρυτικού καταστατικού του. Οι «στόχοι» αυτοί όχι μόνο επιτυγχάνονται αλλά σ’ αυτούς σταδιακά, μέσα στις δεκαετίες που ακολουθούν, προστίθενται και νέοι, ανέφερε ο κ. Τσότσος, τονίζοντας: «οι υποδομές αυτές της ΦΕΞ λειτουργούν αυτόνομα και συμπληρωματικά στις δομές της πόλης και όχι εις βάρος αυτών, πολλαπλασιάζοντας έτσι το πολιτιστικό κεφάλαιο της ευρύτερης περιοχής».

Οι «Trio MusArti» με ήχους βιολιού, πιάνου και ακορντεόν έκλεισαν μουσικά την όμορφη εκδήλωση

Έπειτα από σχεδόν 70 χρόνια παρουσίας της η ΦΕΞ αποτελείται πλέον από 900 μέλη, έχει ένα πολιτιστικό δίκτυο 24 εργαστηρίων, ενώ ακόμη έχει αποκαταστήσει και συντηρεί τρία από τα ομορφότερα κτήρια της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης οπού στεγάζονται διάφορες δραστηριότητες. Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης, το οποίο διαχειρίζεται ο σύλλογος, δέχεται 15.000 επισκέπτες το χρόνο, ενώ παράλληλα προσφέρει νέα εκπαιδευτικά προγράμματα που παρακολουθούν οι μαθητές του Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης αλλά και άλλοι εκτός αυτής. Οι συνολικά 300 εκδηλώσεις τον χρόνο, μαζί με τα 3 μουσικά φεστιβάλ και τα 5 κινηματογραφικά φεστιβάλ, συμπληρώνουν το πολυσύνθετο ψηφιδωτό των δραστηριοτήτων του συλλόγου. Ο πρόεδρος της ΦΕΞ, κ. Τσότσος, κλείνοντας τη σύντομη και περιεκτική ομιλία του, δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στο δίκτυο συνεργατών του συλλόγου, που συμβάλλει στην υλοποίηση των ποικίλων εκδηλώσεων και φεστιβάλ, και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, υποσχόμενος πως το ταξίδι αυτό της ΦΕΞ στον πολιτισμό θα συνεχιστεί με σταθερά και αποφασιστικά «βήματα εμπρός».

Ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ κ. Χρήστος Μέτιος στο σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε την ΦΕΞ για την πρόσκληση, σημείωσε ότι η ΦΕΞ αποτελεί «πρότυπο πολιτιστικού συλλόγου» που επί 67 χρόνια αδιάκοπα με μεράκι και εργασία παράγει γνώση, παιδεία και πολιτισμό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ευχαρίστησε, τέλος, τον πρόεδρο του συλλόγου Απόστολο Τσότσο αλλά και όλα τα μέλη για τη σημαντική πολιτιστική πρόσφορα τους, ενώ ευχήθηκε να συνεχίσουν με το ίδιο μεράκι την παράγωγη έργου και ευχήθηκε καλές γιορτές στους παρευρισκόμενους.

Μ. Τσέπελης: «θα είμαστε με όποιον τρόπο μπορούμε μαζί σας για το κοινό και ελπιδοφόρο μέλλον του τόπου μας»

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης σημείωσε ότι ο Δήμος Ξάνθης θα είναι πλέον αρωγός στην προσπάθεια αυτή της πολιτιστικής παραγωγής που αφήνει έργο αλλά και σημαντικές υποδομές για τις μελλοντικές γενιές. Κλείνοντας, τη σύντομη ομιλία του και απευθυνόμενος στα μέλη της ΦΕΞ ανέφερε πως «δεν είστε μόνοι , θα είμαστε με όποιον τρόπο μπορούμε μαζί σας για το κοινό και ελπιδοφόρο μέλλον του τόπου μας, της Ξάνθης».

Εκπροσωπώντας την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης, ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθωρίου Σωφρόνιος Γκουτζίνης, ευχήθηκε η πορεία της ΦΕΞ να είναι δυναμική και δημιουργική στο μέλλον όπως είναι τώρα,  υπογραμμίζοντας συγχρόνως και την εξαιρετική συνεργασία της ΦΕΞ με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης σε ποικίλες δραστηριότητες. Εν όψει της νέας χρονιάς οι δύο φορείς, «γείτονες στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης», όπως ανέφερε ο πρωτοσύγκελος, συνεργάζονται ουσιαστικά, προσφέροντας υπηρεσίες στο κοινό της πόλης αλλά και οργανώνοντας διαλέξεις Ορθόδοξης Θεολογίας εμπλουτισμένες με ιδιαίτερη θεματική για το έτος 2010 την ορθόδοξη προσέγγιση στην τέχνη του κινηματογράφου μέσα από την προβολή και τον σχολιασμό 8 ταινιών.

*Το άρθρο περιέχει υλικό από την ομιλία του προέδρου της ΦΕΞ κύριου Τσότσου Απόστολου και από το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου της ΕΡΑ Κομοτηνής κυρίου Σαμή Καραμπουγιούκογλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμαθαν και γεύτηκαν τυρί απ’ τις «μυζήθρες του Πολύφημου ως τα Κασκαβάλια της Αίνου»

Εκδήλωση της Ε.Φ.Α. Ξάνθης για την εβδομάδα της Τυροφάγου. Η συνταγή μιας …φρέσκιας τυρόπι…