Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Χταπόδι με ρύζι και πορτοκάλι

Χταπόδι με ρύζι και πορτοκάλι

0

-1 κ. χταπόδι ολόκληρο

-1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες

-2 κλωνάρια άγριο φασκόμηλο

-4 ντομάτες ώριμες αποφλοιωμένες

-1 φύλλο δάφνης

-1 ποτήρι αφρώδες κρασί

-Χυμός από 1 πορτοκάλι

-Χυμός από ½ λεμόνι

-Λίγο μπούκοβο

-½ κ.γ. βούτυρο

-1½ κούπα ρύζι γλασέ

-Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

– 2 φλούδες πορτοκαλιού

-φέτες πορτοκαλιού για το γαρνίρισμα

Σε κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Ρίχνουμε το χταπόδι, ανακατεύουμε, αφήνουμε για 10 λεπτά και προσθέτουμε δάφνη, μπούκοβο και σβήνουμε με τον χυμό πορτοκάλι. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε ντομάτες και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, ανακατεύουμε και λιώνουμε με την κουτάλα τις ντομάτες. Ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό και σιγομαγειρεύουμε για 45 λεπτά.

Βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το φασκόμηλο. Σε βαθύ τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, με 60 ml ελαιόλαδο ρίχνουμε το ρύζι που έχουμε ξεπλύνει με άφθονο νερό. Σοτάρουμε, σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε χυμό πορτοκάλι και λεμόνι, αλάτι και ρίχνουμε ζωμό από το χταπόδι σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς (διαδικασία ριζότο) για 20 λεπτά περίπου. Μόλις χυλώσει το ρύζι, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να ηρεμήσει. Αλείφουμε το χταπόδι με λίγο βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, 7-10 λεπτά. Σερβίρουμε το ρύζι, επάνω το χταπόδι και γαρνίρουμε με φέτες πορτοκάλι.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
  • Μπάρες χωρίς ψήσιμο

    2 φλιτζάνια μούσλι 1/2 φλιτζάνι ξερά φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα και κεράσια) 1/2 φλιτζάνι…
  • Σολωμός φιλέτο στο τηγάνι

    2 φιλέτα φρέσκος σολωμός χωρίς την πέτσα λίγο πιπέρι 1/2 κ.γλ. αλάτι 1/2 κ.γλ. πάπρικα γλυ…
  • Ντοματόσουπα με μοσχαράκι και λαχανικά

    1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (κιλότο) ½ κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά 400γρ. ντοματάκια κονσέρβας…
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μπάρες χωρίς ψήσιμο

2 φλιτζάνια μούσλι 1/2 φλιτζάνι ξερά φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα και κεράσια) 1/2 φλιτζάνι…