Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Έργα 6, 5 εκ. τα «ορφανά» του «Φιλόδημου» στο νομό μας

Έργα 6, 5 εκ. τα «ορφανά» του «Φιλόδημου» στο νομό μας

0

Οι δήμοι χάνουν τον «Φιλόδημό τους – Την κατάργησή του ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών

 

9 ενταγμένα έργα , προϋπολογισμού 8,5 εκ. ευρώ και 8 νέες προτάσεις προϋπολογισμού 6,5 ευρώ στον «Φιλόδημο» από τους δήμους Ξάνθης – Αβδήρων – Μύκης

 

 

 

Τίτλοι τέλους στον «Φιλόδημο» βάζει το ΥΠΕΣ αφήνοντας 502 έργα των δήμων προϋπολογισμού 1,235 δις ευρώ, τα οποία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα στον «αέρα»! Στην εξαγγελία προέβη ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ αφήνοντας …σύξυλους τους δημάρχους και προκαλώντας μια γενικότερη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι με τα έργα καθόσον μάλιστα ο υπουργός δεν εξήγγειλε κάποιο νέο πρόγραμμα που θα είναι η διάδοχη κατάσταση του «Φιλόδημου» και θα μπορούσε να γίνει γέφυρα για τα έργα. Αντίθετα  κατέφυγε σε γενικολογίες και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι τα έργα θα υλοποιηθούν από τα Επιχειρησιακά προγράμματα των Περιφερειών και τα τομεακά του υπουργείου. Ουσιαστικά δηλαδή οι δήμοι χάνουν ένα αποκλειστικά δικό τους πρόγραμμα ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που στήριξε την τοπική αυτοδιοίκηση β΄ βαθμού στα χρόνια της κρίσης και  βοήθησε τους δήμους σε ιδιαίτερα χαλεπούς καιρούς να υλοποιούν έργα.

Ο Θεοδωρικάκος καταργεί τον «Φιλόδημο» ρίχνοντας τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση

Αιτιολογώντας την απόφασή του να καταργήσει τον Φιλόδημο από το τέλος του 2019 ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως το πρόγραμμα των 2 δισ. που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μόλις 134 εκατ. ευρώ για έργα που έχουν προκηρυχθεί, ύψους 450 εκατ. και ενταγμένα 1,2 δισ. Συγκεκριμένα είπε πως: «ενώ η δανειακή σύμβαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, από 200 εκατ. ευρώ το 2017, μειώθηκε στα 137 εκατ. ευρώ και προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά η λήξη των έργων να είναι στις 31/12/19, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, έχει εντάξει στο πρόγραμμα 502 έργα, ύψους 1,235 δισ. ευρώ».

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη: «το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί «μία από τις πιο εμβληματικές και καινοτόμες δράσεις που ενεργοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με πόρους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χρηματοδοτούνται έργα υποδομών για το σύνολο των δήμων της χώρας, χωρίς να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των δήμων. Έχει κερδίσει την πλήρη αποδοχή των τοπικών κοινωνιών και των δημάρχων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, καθώς μεταμόρφωσε ένα παλιό και αποτυχημένο πρόγραμμα, από το οποίο δεν μπορούσαν να επωφεληθούν οι καταχρεωμένοι, στο πλαίσιο της κρίσης, δήμοι, σε ένα σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο. Αυτό μάλλον είναι και το στοιχείο που προκαλεί δυσφορία στον κ. Θεοδωρικάκο.  Όπως είναι εύλογο και αυτονόητο, το τμήμα της χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο των έργων και τις ανάγκες σε πληρωμές», αναφέρεται στη δήλωση.

Τι επιλογές έχουν οι δήμοι για τα ενταγμένα έργα;

Στο καίριο ερώτημα τι θα γίνουν τα έργα που εντάχθηκαν ο κ. Θεοδωρικάκος έδωσε τις εξής επιλογές:

-Να τα εντάξουν στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) του ΈΣΠΑ

-Να τα εντάξουν στα Τομεακά προγράμματα (υπουργεία) του ΕΣΠΑ

-Να περιμένουν το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα 2020-23 για την Αυτοδιοίκηση, που θα εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση.

Έργα «ορφανά» του Φιλόδημου στο νομό μας

Απαριθμώντας τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Φιλόδημο από τους δήμους του νομού μας καταγράφουμε.

Δήμος Ξάνθης: 4 ενταγμένα έργα και 4 νέες προτάσεις

Όπως μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Γιάννης Ζερενίδης ο δήμος Ξάνθης έχει 4 έργα ενταγμένα συνολικού προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ και έχει υποβάλλει 4 προτάσεις προς έγκριση 1,2 εκ. ευρώ.

Αναλυτικά τα έργα που έχουν ενταχθεί και όπως είπε έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» είναι:

Προμήθεια εξοπλισμού παιδικών χαρών

Προμήθεια εξοπλισμού σχολείων

Προμήθεια μηχανημάτων

Συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων (Μικρό κολυμβητήριο στο γήπεδο της Ασπίδας από τα χρήματα της κατανομής, προϋπολογισμού 989.000 ευρώ).

Σ΄ ότι αφορά τις προτάσεις είναι: Τοποθέτηση ταρτάν στο γήπεδο της Ασπίδας: 750.000 ευρώ), προμήθεια στεγάστρων στάσεων: 100.000 ευρώ, πυρασφάλεια σχολείων: 100.000 ευρώ, Προμήθεια τουαλετών για ΑΜΕΑ: 100.000 ευρώ

Δήμος Αβδήρων:3 έργα ενταγμένα και 3 νέες προτάσεις

Υπενθυμίζουμε πως την προηγούμενη περίοδο ο δήμος Αβδήρων είχε αναδειχθεί σε «πρωταθλητή» σε εντάξεις έργων στον «Φιλόδημο» με συνολικό προϋπολογισμό 2,6 εκ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης έχουν δημοπρατηθεί ήδη τα έργα:

Βιολογικός Σελέρου (1,350.000 ευρώ με την έκπτωση (50%)

Ύδρευση Αβδήρων με αντικατάσταση δικτύων 1,9 εκ. ευρώ με την έκπτωση

Ασφαλτόστρωση Μάνδρας 400.000 ευρώ με την έκπτωση.

Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί από τον δήμο Αβδήρων για νέες εντάξεις είναι:

Συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων: 250.000 ευρώ

Αντιπλημμυρικό Γενισέας – Λεύκης: 2,4 εκ. ευρώ

Επέκταση δημοτικού σχολείου Διομήδειας 1,5 εκ. ευρώ.

Δήμος Μύκης: 3 ενταγμένα έργα – 1 πρόταση

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Μύκης κ. Ριτβάν Χουσεϊν Ντελή ο δήμος Μύκης έχει εντάξει τα εξής έργα στο πρόγραμμα «Φιλόδημος»:

Επισκευή συντήρηση σχολείων: 166.000 ευρώ

Προμήθεια μηχανημάτων έργων: 205 000 ευρώ

Προμήθεια εξοπλισμού παιδικών χαρών: 200.000 ευρώ

Επίσης έχει έτοιμη προς υποβολή έγκρισης πρόταση που αφορά: Καλλιέργεια πηγών για ύδρευση στο Δημάριο,  ύψους 1 εκ. ευρώ.

«Μούδιασμα» αλλά και σιγουριά από τους δημάρχους

Τόσο ο αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Ζερενίδης όσο και οι δήμαρχοι Αβδήρων και Μύκης εξέφρασαν την αναγκαιότητα να υλοποιηθούν τα έργα, αναγνωρίζοντας παράλληλα την σημασία του Φιλόδημου ως χρηματοδοτικού εργαλείου. Αναφορικά δε με την κατάργησή του επιφυλάχθηκαν να δηλώσουν οτιδήποτε πριν ανακοινωθεί η διάδοχη κατάσταση, βασιζόμενοι και στην δέσμευση του υπουργού ότι δεν θα χαθούν τα έργα αλλά θα υλοποιηθούν μέσα από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Η ουσία όμως είναι ότι οι δήμοι έχασαν το δικός τους πρόγραμμα που χρηματοδοτούσε έργα αποκλειστικά δικά τους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …