Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Σχεδιάζεται κατάτμηση του αρδευτικού της Ξάνθης

Σχεδιάζεται κατάτμηση του αρδευτικού της Ξάνθης

0
nestos_aerofoto-empros

Σε 2 ή 3 τμήματα για να βρεθεί πρόγραμμα χρηματοδότησης  – Ασκούνται πιέσεις από την περιφέρεια προς το ΥΠΑΑΤ . Μιλά στο «Ε» ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Νίκος Ευφραιμίδης

 

 

Σχεδιασμός δράσεων προώθησης τοπικών προϊόντων από την αντιπεριφέρεια Ξάνθης.

Αιχμές Ευφραιμίδη για το Επιμελητήριο – Αρνείται την συνεργασία για την διοργάνωση εκθέσεων;

 

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο μια προσπάθεια να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια από το ΥΠΑΑΤ για την χρηματοδότηση της επικαιροποίησης της μελέτης του μεγάλου αρδευτικού έργου της Ξάνθης. Για το σκοπό αυτό τόσο ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Νίκος Ευφραιμίδης έχουν συναντηθεί επανειλημμένως  με στελέχη του υπουργείου ενώ το θέμα έχει τεθεί από τον κ. Μέτιο στον υπουργό κ. Βορίδη και υπάρχει ένας συνεχής δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο ανδρών.

Κατάτμηση του έργου σε 2 ή 3 τμήματα

Όπως ανέφερε στο «Ε» ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης επειδή το συνολικό έργο έχει προϋπολογισμό της τάξης των 140 εκ. ευρώ και είναι πολύ δύσκολο να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα γίνονται σκέψεις για κατάτμηση του έργου σε 2 ή 3 τμήματα ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα χρηματοδότησης. Το κάθε τμήμα θα περιλαμβάνει φάσεις. Αυτός ο σχεδιασμός αν τελικά επικρατήσει θεωρείται πιο ρεαλιστικός ώστε να υλοποιηθεί το έργο αλλά πιο χρονοβόρος καθώς όπως είναι ευνόητο θα πάρει χρόνια έως ότου υλοποιηθούν οι φάσεις των 2 ή 3 τμημάτων. Υπενθυμίζουμε ότι ήδη μετρά 15 χρόνια από τότε που το οραματίστηκε ο αείμνηστος νομάρχης τότε Γιώργος Παυλίδης και  έγινε ο πρώτος σχεδιασμός.

Σχεδιασμός δράσεων προώθησης τοπικών προϊόντων από την αντιπεριφέρεια Ξάνθης

Τον ενδιαφέρον του για την προώθηση των τοπικών προϊόντων μέσω δράσεων εξέφρασε ο κ. Νίκος Ευφραιμίδης επισημαίνονται ότι στο άμεσο διάστηκα θα ανακοινώσει πιο συγκεκριμένα τον σχεδιασμό του. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Ευφραιμίδης στην προηγούμενη θητεία του διετέλεσε θεματικός αντιπεριφερειάρχης αγροτικών θεμάτων και εκ της αρμοδιότητάς του έχει υλοποιήσει αντίστοιχες δράσεις σχεδιάζοντας συμμετοχές της περιφέρειας σε πολλές εκθέσεις τοπικών προϊόντων στην Ελλάδα  και στο Εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό κινείται  και ο σχεδιασμός των δράσεών του που έχει τελικό στόχο τη οργάνωση μιας έκθεσης με μαζική συμμετοχή παραγωγών και φορέων ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη ανταποδοτικότητα με οφέλη για την τοπική οικονομία.

Αιχμές Ευφραιμίδη για το Επιμελητήριο – Αρνείται την συνεργασία για την διοργάνωση εκθέσεων;

Ο κ. Ευφραιμίδης σημείωσε πως και ως θεματικός αντιπεριφερειάρχης και ως αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης επεδίωξε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς των παραγωγικών φορέων και συγκεκριμένα των Επιμελητηρίων αλλά δεν είχε την ανάλογη ανταπόκριση: «Δεν εκδήλωσαν ποτέ ενδιαφέρον να συνεργαστούν με την περιφέρεια. Προτιμούσαν να παίρνουν χρηματοδοτήσεις και να διοργανώνουν μεμονωμένα εκθέσεις με όσους παραγωγούς επέλεγαν αντί να κάνουμε κάτι όλοι μαζί. Το αποτέλεσμα είναι να μην  έχουν τέτοιες προσπάθειες ανταποδοτικότητα, να μην ωφελείται η τοπική κοινωνία και να γίνονται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, σημειώνει με νόημα ο κ. Ευφραιμίδης αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς αιχμές και για το επιμελητήριο Ξάνθης που διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά την Γενική έκθεση Ξάνθης τον Σεπτέμβριο χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthooulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…