Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

0

Φύτεψε κι εσύ ένα δέντρο
Το παλιό σύνθημα «φύτεψε κι εσύ ένα δέντρο» θα το θυμάστε. Λοιπόν μη παραξενευτείτε, αλλά η φύτευση δέντρων είναι πλέον «το νέο πνεύμα της εποχής».
Μέσα μαζικής ενημέρωσης, εταιρείες, ακόμα και πετρελαϊκές επιχειρήσεις, υπόσχονται να φυτέψουν εκατομμύρια δένδρα. Τον Ιούλιο η Αιθιοπία εγκαινίασε μια νέα πανεθνική στρατηγική, χάρη στην οποία 350 εκατομμύρια δέντρα φυτεύτηκαν μέσα σε μία ημέρα. Το 2017, 1,5 εκατομμύριο ινδοί εθελοντές φύτεψαν 66 εκατομμύρια δέντρα μέσα σε 12 ώρες στο κρατίδιο του Μάντια Πραντές.
Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ξεκίνησε σχέδιο φύτευσης ενός δισεκατομμυρίου δέντρων έως το 2027 (στο πλαίσιο του οποίου φυτεύτηκαν φέτος 83 εκατομμύρια δέντρα). Στο Πακιστάν το πρόγραμμα δεντροφύτευσης προέβλεπε ένα δισεκατομμύριο δέντρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής – κάτι που ολοκληρώθηκε νωρίτερα από το προβλεπόμενο, το 2017. Ο νέος στόχος της πακιστανικής κυβέρνησης είναι 10 δισεκατομμύρια δέντρα!
Γ.Δ.


Δέντρα: Το μεγαλύτερο δώρο
Τα δέντρα δίνουν ζωή. Ό,τι κι αν πούμε για το δώρο που αποτελούν για τον πλανήτη είναι λίγο. Είναι απαραίτητα και πολύ σημαντικά, τόσο στο επαρχιακό όσο και στο αστικό τοπίο, για τις ζωές μας και για το μέλλον του πλανήτη. Τα δέντρα μάς προσφέρουν τροφή, ζέστη και θεραπεία, προστατεύουν την ποιότητα του νερού, αποτελούν σημαντικό βιότοπο για τα άγρια ζώα, συμβάλλουν στη βιοποικιλότητα, προσφέρουν τόπους αναψυχής μέσα στις πόλεις, μειώνουν τον κίνδυνο πλημμυρών, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα και προσφέρουν μια ανανεώσιμη πηγή μέσω της υλοτομίας.
Το πιο σημαντικό είναι πως δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα για να αφήσουν οξυγόνο. Η δεντροφύτευση αναγνωρίζεται ως ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τις κυβερνήσεις. Πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας.
Γ.Δ.


 Ηλεκτροκίνηση παντού
Σε λίγα χρόνια οι πόλεις θα έχουν απαλλαγή από τους θορύβους των οχημάτων εσωτερικής καύσης αλλά και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Η κίνηση των οχημάτων θα γίνεται από ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, σκούτερ και πατίνια.
Πλέον η νέα τάση, επιτακτική λόγω κλιματικής αλλαγής, είναι τα οχήματα κάθε μορφής χρήσης να χρησιμοποιούν μπαταρίες αντί βενζίνης ή πετρελαίου.
Ήδη οι αυτοκινητοβιομηχανίες, όλες πλέον έχουν ρίξει όλο τους το ενδιαφέρον σε νέα ηλεκτρικά μοντέλα πόλης και εκτός. Όταν μάλιστα οι μπαταρίες θα μπορούν να επαναφορτίζονται σε σύντομο χρόνο και να διαρκούν για αποστάσεις 600-800 χιλιόμετρα, ε, τότε η επανάσταση θα έχει ολοκληρωθεί.
Και για να κλείσουμε ακόμη πιο αισιόδοξα στο μέλλον το κοντινό τα οχήματα θα κινούνται με υδρογόνο που είναι απόλυτα οικολογικό.
Γ.Δ.


Τραγικό
Είναι όντως μοναδική εμπειρία. Ιδού γιατί: Να είναι βράδυ, τέσσερις η ώρα, να κοιμάσαι και να ξυπνάς από το σεισμό. Αυτό συνέβη στο Δυρράχιο και το Θουμάνι της Αλβανίας. Οι κάτοικοι πετάχτηκαν επάνω σαν χαμένοι. Όλα γύρω τους έτρεμαν, έπεφταν, γκρεμίζονταν.  Τι να σκεφτείς, πώς να προφυλαχτείς, τι να σώσεις;
Σ’ένα λεπτό μέσα, τα πάντα καταρρέουν, εσύ χάνεις την επαφή με τον κόσμο, χάνεσαι μέσα στη σκόνη, τα ερείπια. Είσαι αδύναμος, είσαι μόνος στο έλεος της τύχης εάν θα σωθείς ή όχι.
Ο ξαφνικός σεισμός δεν σου δίνει περιθώριο άμυνας, σκέψης, αντίδρασης. Απλώς σε οδηγεί η μανία του και η συγκυρία του εάν θα ζήσεις ή όχι.
-Τραγικό πράγματι.
Γ.Δ.


Για τον Ραμίρεθ
Με αφορμή το χθεσινό μας σχόλιο για την αποπομπή του Κίκο Ραμίρεθ με τον τίτλο «Από τα Ωσαννά, στο Σταύρωσον Αυτόν», λάβαμε μία επιστολή από φίλαθλο της Ξάνθης. Μας γράφει:
«Δύο όψεις έχει η απόφαση της Ξάνθης για την αποπομπή του Κίκο Ραμίρεθ. Από τη μία φαντάζει οξύμωρο έως και παράλογο να απομακρύνεται ο προπονητής τη στιγμή που η ομάδα κατέχει την έκτη θέση (εκτός ζώνης playoffs), ούσα μάλιστα ισόβαθμη με τον τέταρτο ΟΦΗ και τον πέμπτο Άρη. Επιπλέον, στη σύντομη θητεία του ο Ισπανός πρόλαβε να πιστωθεί δύο ρεκόρ με την ομάδα μας. Κανένας άλλος κόουτς της ομάδας δεν είχε νικήσει κατά το παρελθόν την ΑΕΚ σε εκτός έδρας αγώνα πρωταθλήματος (1-2) και ουδείς εκκίνησε σεζόν στη μεγάλη κατηγορία με 3Χ3.
Από την άλλη, η Ξάνθη έχει υποστεί καθίζηση μετά το 1-0 στη Ριζούπολη επί του Παναθηναϊκού στις 5 Οκτωβρίου. Τότε είχε επίδοση 5-0-1, όμως στις επόμενες πέντε αγωνιστικές δεν σταύρωσε νίκη (0-1-4). Επίσης, ηττήθηκε και στο Κύπελλο από τον Απόλλωνα Λάρισας, ομάδα της Σούπερ Λίγκας 2. Αυτό το μπλάκαουτ των 50 ημερών οδήγησε σε άρση εμπιστοσύνης προς τον Κίκο Ραμίρεθ και ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας».
Γ.Δ.


Ο εφιάλτης των μοναχικών ανθρώπων
Μια συμπολιτισσά μας 63 ετών που ζούσε μόνη της πέθανε μόνη και αβοήθητη στο σπίτι της. Την βρήκαν μετά από μέρες …Ανησύχησαν οι γείτονες που δεν την είδαν για μέρες ειδοποίησαν κάποιον συγγενή βρήκαν τρόπο κι άνοιξαν την πόρτα του διαμερίσματος την και την βρήκαν… Η Αστυνομία έκανε έρευνα, η γυναίκα πέθανε από παθολογικά αίτια
Μόνη και αβοήθητη… Πρόκειται για το εφιάλτη των μοναχικών ανθρώπων…
Πόσοι και πόσοι φεύγουν έτσι και τους βρίσκουν μετά από καιρό και μόνο αν ανησυχήσει κάποιος γείτονας ή συγγενής;
Είναι τόσο θλιβερό…
Απεικονίζει όλη αυτή η μοναξιά, την αποξένωση που μας έχει οδηγήσει ο σύγχρονος τρόπος ζωής!
Μ.Ξ.


 Τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη στις ΜΚΟ που ασχολούνται με το προσφυγικό
Μετά το τελεσίγραφο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη προς τους  καταληψίες κτιρίων να τα εγκαταλείψουν έως τις 5 Δεκεμβρίου, έχουμε και δεύτερο τελεσίγραφο από τον υπουργό, που απευθύνεται στις Μη κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με το προσφυγικό.
Τις καλεί ο Χρυσοχοΐδης να εγγραφούν μέσα σε δέκα μέρες στο σχετικό μητρώο του υπουργείου, προκειμένου να μπορούν να ελέγχονται και να μην υπάρχουν «σκιές» γύρω από τη δράση τους ή την χρηματοδότησή τους. Όσες οργανώσεις δεν είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του υπουργείου, μετά το δεκαήμερο θα θεωρούνται παράνομες.
Μετά την ασυδοσία με τις ομάδες «αντιεξουσιαστών» που κερδίζουν χρήματα «φιλοξενώντας» μετανάστες –με το αζημίωτο- σε ξένες περιουσίες, ώρα είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και με τις δεκάδες περίεργες ΜΚΟ που εμφανίζονται με τάχα ανθρωπιστικούς σκοπούς, ενώ χρηματοδοτούνται  από άγνωστες πηγές για να προωθούν την παράνομη μετανάστευση…
Χ.Π.


Ανάπτυξη με μείωση φόρων
Πρώτη φορά τα τελευταία πολλά χρόνια κυβέρνηση κατέθεσε φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή και εισπράττει θετικά σχόλια από τους θεσμούς. Η έκθεση της Κομισιόν τις προηγούμενες ημέρες ήρθε να προσυπογράψει την αναπτυξιακή διάσταση του φορολογικού νομοσχεδίου, αφήνοντας και μερικές αιχμές βεβαίως για το γεγονός ότι δεν μειώθηκε το αφορολόγητο ή για την πρόθεση αναστολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων για τρία χρόνια. Το γενικό συμπέρασμα ήταν θετικό, όμως και πάνω σ’αυτήν τη θέση το συμπέρασμα είναι πλέον αυτονόητο.
Μειώνεις φόρους δηλαδή και σου έρχεται ανάπτυξη! Τόσα χρόνια που βυθιζόμασταν στην ύφεση, το ήξεραν πολλοί το στόρι αλλά βάζαν φόρους κι άλλους φόρους και για το φινάλε μια δόση έξτρα φόρων και εισφορών…
Τώρα φαίνεται να άλλαξε το στόρι στο εσωτερικό, αλλά κυρίως να κατάλαβαν και οι πιστωτές του εξωτερικού τα λάθη στη συνταγή τους.
Γ.Δ.


Του Έλληνα ο τράχηλος…
Για γέλια και για κλάματα είναι η κατάσταση με τον Αντικαπνιστικό Νόμο και την αποφασιστικότητα που δείχνουν ορισμένοι γνήσιοι Ελληναράδες, να μη δέχονται το «ζυγό» του νόμου και να συνεχίζουν να καπνίζουν όπου τους γουστάρει, αγνοώντας τις συνέπειες. Εξίσου αποφασισμένοι όμως είναι και όσοι επιμένουν να εφαρμοστεί ο νόμος, με αποτέλεσμα οι κλήσεις στο 1142 να πέφτουν βροχή εδώ και μία εβδομάδα.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι οι τόποι όπου έχουν γίνει καταγγελίες ότι παραβιάζεται ο νόμος. Σε κλινικές και νοσοκομεία, υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, μέσα μαζικής μεταφοράς, κλειστούς αθλητικούς χώρους, αστυνομικά τμήματα, κοινόχρηστους χώρους αναμονής, εμπορικά κέντρα, εκκλησίες, παιδικές χαρές και παιδότοπους και, βέβαια, αναρίθμητες καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης, ο Ελληνάρας δεν πτοείται από νόμους και απαγορεύσεις και ανάβει το τσιγάρο του με κάθε ευκαιρία.
Μεταξύ – πολλών – άλλων, στην λίστα των καταγγελιών φιγουράρουν: Ειρηνοδικείο Περιστερίου, Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο», Αστυνομικό τμήμα Φιλοθέης-Ψυχικού, Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», Υπουργείο Παιδείας, Εκκλησία Τρεις Ιεράρχες, Ρέντης, Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας,Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, ΡΕΑ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική, Πρότυπο Αθλητικό Κέντρο Χαλανδρίου, Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, Ευαγγελισμός…
Ατελείωτη η λίστα με τους αμετανόητους και θρασύτατους θεριακλήδες…


Και η αντοχή έχει τα όρια της
Στα όρια της εξουθένωσης έχουν φτάσει οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ξάνθης καθώς και οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις συνεδριάσεις. Αυτό το μήνα πραγματοποιήθηκαν 4 Οικονομικές Επιτροπές, 1 ΕΠΖ και 4 δημοτικά συμβούλια εκ των οποίων τα δύο τελευταία απανωτά (26 και 27/11) και όπως έχει επικρατήσει μαραθώνια. Και πριν ακόμη βγει ο μήνας ανακοινώθηκε νέο για την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου.
Αυτό παραπάει…
Είπαμε ότι πρέπει να δείξουμε κατανόηση ότι πρέπει να συγκροτηθούν οι επιτροπές να βρει τον βηματισμό του ο δήμος αλλά δεν γίνεται κάθε τόσο να ξημερωνοβραδιαζόμαστε όλοι στο δημοτικό συμβούλιο. Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει!
Κύριοι έχετε κουράσει !
Κύριε Πρόεδρε του δημοτικού συμβουλίου και κύριε Δήμαρχε  πρέπει να το δείτε αυτό!
Δημοτικά συμβούλια γίνονται 1 με 2 το πολύ τον μήνα αν προκύψει κάτι έκτακτο. Εσείς έτσι που το πάτε θα το κάνετε μέρα παρά μέρα
Και επιτέλους βάλτε νερό στο κρασί σας όλοι… και βρείτε μια φόρμουλα επικοινωνίας και συνεργασίας.
Οι Ξανθιώτες δεν σας έστειλαν εκεί για να κάνετε ο καθένας το κομμάτι του και να σας ακούν να τρώγεστε για θέματα μάλιστα άνευ ουσίας. Είστε εκεί για  να κάνετε ο καθένας από την θέση του καλό στο δήμο!
Επιτέλους αναλάβετε τις ευθύνες σας!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…