Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Νέους πρεσβευτές αποκτά η εθελοντική αιμοδοσία στην Ξάνθη

Νέους πρεσβευτές αποκτά η εθελοντική αιμοδοσία στην Ξάνθη

0

Εκλογές στο νεοσύστατο σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δοτών Αιμοπεταλίων Εργαζομένων και Φίλων  του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης στις 18/12

 Αποστολή η διάδοση της ιδέας του εθελοντισμού και η κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου

«Σάρκα και οστά» αποκτά η νέα προσπάθεια διάδοσης του εθελοντισμού στην αιμοδοσία με πρωτοβουλία των εργαζομένων του Νοσοκομείου Ξάνθης. Ο λόγος για τη σύσταση του συλλόγου, Εθελοντών Αιμοδοτών και Δοτών Αιμοπεταλίων Εργαζομένων και Φίλων  του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, ο οποίος πήρε έγκριση το Νοέμβριο του 2018, αλλά ξεκινά ουσιαστικά τη λειτουργία του τώρα με το προσωπικό Διοικητικό Συμβούλιο να προκηρύσσει εκλογές για τις 18 Δεκεμβρίου και ώρα 12-16 στο νοσοκομείο.

«Η Αιμοδοσία είναι στάση ζωής»

Σκοπός του Σωματείου, σύμφωνα με την ανακοίνωσή των μελών του, είναι η  διάδοση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας, η οργάνωση συλλογής μονάδων αίματος και αιμοπεταλίων από εθελοντές δότες για την κάλυψη των αναγκών με αίμα του Νοσοκομείου Ξάνθης και η  προσφορά πλεοναζόντων μονάδων αίματος σε νοσηλευτικά ιδρύματα σε όλη τη χώρα. «Η Αιμοδοσία είναι η στάση ζωής των ανθρώπων που επιμένουν με συνέπεια για μια ολόκληρη ζωή να σφυροκοπούνε στο ίδιο αμόνι των ανθρώπινων αξιών. Δημιουργήσαμε τον σύλλογο μας με βάση  την αρχή αυτή. Με αυτή την αρχή θα πορευτούμε», σημειώνουν τα ιδρυτικά μέλη, ενημερώνοντας τους πολίτες για την έναρξη λειτουργίας του συλλόγου, ώστε να εγγραφούν ως μέλη και να στηρίξουν την προσπάθεια και την αποστολή του.

Στόχος οι περιστασιακοί αιμοδότες να υιοθετήσουν στη ζωή τους τον εθελοντισμό

«Θέλουμε να ενημερώσουμε ότι πέρα από την ανθρώπινη πράξη της προσφοράς αίματος, η αιμοδοσία έχει θετικές συνέπειες και για τον οργανισμό»
Γιάννης Κουρπαλίδης
Πρόεδρος προσωρινού ΔΣ

Πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του σωματείου είναι ο Γιάννης Κουρπαλίδης, ο οποίος εντάσσεται στην ομάδα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου Ξάνθης. «Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από εργαζόμενους που θέλουν να βοηθήσουν, ώστε να καλύπτονται οι μεγάλες ανάγκες του Νοσοκομείου», εξήγησε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι «ήδη λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών της Αγάπης με τεράστια προσφορά στην πόλη και τη χώρα, στον κλάδο της αιμοδοσίας».

Με δεδομένο ωστόσο, ότι οι ανάγκες του Νοσοκομείου παραμένουν μεγάλες, ο νέος σύλλογος επικεντρώνεται στο να ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες και κυρίως να διαδώσει την ιδέα του εθελοντισμού σε όσους αιμοδοτούν περιστασιακά. «Στην Αιμοδοσία του νοσοκομείου, συναντούμε αρκετούς ευαισθητοποιημένους πολίτες που αιμοδοτούν και διαπιστώνουμε συχνά ότι είναι εξαιρετικοί άνθρωποι. Αυτό που παρατηρούμε ωστόσο, και συμβαίνει παντού, είναι ότι κάποιοι είναι αιμοδότες, κατά περίσταση, δηλαδή δίνουν αίμα για κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο. Εμείς προσπαθούμε να τους μεταφέρουμε το κίνητρο να γίνουν εθελοντές. Ασφαλώς, γνωρίζουμε ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια», σημειώνει ο κ. Κουρπαλίδης.

Ως προς τα χαρακτηριστικά όσων ενδιαφέρονται να γίνουν εθελοντές αιμοδότες ο ίδιος επισημαίνει ότι οι νέοι κάτω των 35 ετών δείχνουν διάθεση και ενδιαφέρονται να προσφέρουν. «Με τη δική μας συμβολή επιδιώκουμε να ενημερώσουμε ότι πέρα από την ανθρώπινη πράξη της προσφοράς αίματος, η αιμοδοσία έχει θετικές συνέπειες και για τον οργανισμό», προσθέτει.

Η αιμοπεταλιοδοσία εφικτή όταν παρουσιάζεται ανάγκη και όχι συστηματικά στο Νοσοκομείο μας

Σχετικά με τη δωρεά αιμοπεταλίων, ο κ. Κουρπαλίδης σημειώνει ότι η διαδικασία δεν είναι τόσο γνωστή. Όπως μας πληροφόρησε, στο Νοσοκομείο Ξάνθης υπάρχει μηχάνημα που μπορεί και καλύπτει τις ανάγκες του νοσοκομείου όταν παρουσιάζονται, αλλά δεν είναι διαθέσιμες υποδομές ( μέσα μεταφοράς κλπ), ώστε να λειτουργεί συστηματικά.

Στην ερώτησή μας σχετικά με τις δράσεις που προτίθεται να διοργανώσει ο σύλλογος ο κ. Κουρπαλίδης απάντησε ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές θα αναλάβει να προγραμματίσει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ώστε να διαδώσει το σκοπό λειτουργίας του και την ιδέα του εθελοντισμού στην αιμοδοσία.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Δ’ ΣΣ τίμησε τη «Μάχη των Οχυρών» παρουσιάζοντας το τιτάνιο έργο και το σθεναρό αγώνα

Πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση με κατασκευαστικά στοιχεία για τα οχυρά, αλλά και τη σ…