-2-3 χοιρινά κότσια (1500 γρ)
– 1 κγ δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
– ½ σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη ή λιωμένη
– ½ κγ ξύσμα πορτοκαλιού
– 2 κγ αλάτι χοντρό
– 1 πρέζα πιπέρι
– 2 ΚΣ πετιμέζι
– 1 ½ ΚΣ ελαιόλαδο
Καθαρίζουμε το κότσι με ένα ξυράφι κόβοντας τρίχες που μπορεί να έχουν μείνει στο κρέας και το πλένουμε καλά. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το δεντρολίβανο, το σκόρδο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι, το πιπέρι και 1 ΚΣ πετιμέζι.
Γυρίζουμε το κότσι κάθετα και τρυπώντας το ψαχνό του σε 3 – 4 σημεία βαθειά βάζουμε από το μίγμα του πετιμεζιού. Τυλίγουμε το κρέας σε πακέτο με λαδόκολλες καλά κι από πάνω με αλουμινόχαρτο για να μην μπορούν να βγουν τα υγρά του και το βάζουμε σε ταψί στο φούρνο.
Ψήνουμε αρχικά σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200*C για 30 λεπτά κι έπειτα κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180*C για 2 ώρες.
Στο μίγμα που περίσσεψε προσθέτουμε άλλη 1 ΚΣ πετιμέζι και 1 ½ ΚΣ ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Βγάζουμε το κότσι από το φούρνο, σκίζουμε από πάνω στη μέση το αλουμινόχαρτο και τις λαδόκολλες και αλείφουμε με το μίγμα του πετιμεζιού το κρέας εξωτερικά.
Το βάζουμε πάλι στο φούρνο ανοιχτό αυτή τη φορά και το αφήνουμε άλλα 30 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ροδοψημένο χρώμα η πέτσα του. Σερβίρουμε μαζί με πατάτες φούρνου ή ρύζι.