«Μύλος» με τον ορισμό μελών στις Σχολικές Επιτροπές Εκπαίδευσης – Αποχώρησε η αντιπολίτευση χωρίς να ορίσει μέλη – Εκ του νόμου θα οριστούν χωρίς απόφαση Δ.Σ. από τον δήμαρχο
Μπαράζ Ψηφισμάτων και Ερωτήσεων . Ξέσπασμα Μπαντάκ: Πότε βλάψαμε εμείς την πατρίδα μας; Πότε αμφισβητήσαμε την ελληνικότητα της Θράκης;»
Εκλέχτηκαν οι 11 εκπρόσωποι του δήμου στην ΠΕΔ
Με την αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης μετά από 4 ώρες εξαντλητικής συζήτησης σημαδεύτηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης της Τρίτης 30 Οκτωβρίου. Με τρία θέματα στην ημερήσια διάταξη, διαδικαστικού χαρακτήρα αφού αφορούσαν ορισμό εκπροσώπων στην ΠΕΔ και στις Σχολικές Επιτροπές Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας αλλά και πολλαπλάσιες ανακοινώσεις και ερωτήσεις, οι δημοτικοί σύμβουλοι απέδειξαν ότι δεν είναι εφικτή η συνεννόηση μεταξύ τους πόσο μάλλον η συναίνεση ακόμη και για θέματα διαδικαστικά αλλά και θέματα που αφορούν ψηφίσματα για διάφορα ζητήματα. Η εικόνα που παρουσίαζε το δημοτικό συμβούλιο ήταν προβληματική καθώς αναδείχθηκε δυσλειτουργικότητα στην διοίκηση του δήμου με απροσδιόριστα αποτελέσματα. Είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει και την δημοτική αρχή αλλά και την αντιπολίτευση.
Μπαράζ Ψηφισμάτων και Ερωτήσεων
Υπενθυμίζουμε ότι με απόφαση του προηγούμενου δημοτικού συμβούλιου συστάθηκε μια διακομματική επιτροπή που θα επεξεργαστεί τα ψηφίσματα ώστε να είναι ομόφωνα. Αυτή επιμελήθηκε και τα ψηφίσματα για το ΚΕΘΕΑ αλλά και την σίτιση των φοιτητών της Πολυτεχνικής Ξάνθης τα οποία και αναγνώστηκαν. Έτσι για το ΚΕΘΕΑ το δημοτικό συμβούλιο συμπαραστέκεται ομόφωνα στον αγώνα τους για να μην ισχύσει ο διορισμός του Δ.Σ. και καλεί τους βουλευτές να μην κυρώσουν το σχετικό νομοσχέδιο. Σ’ ότι αφορά το Ψήφισμα για τη σίτιση των φοιτητών τάσσεται στο πλευρό τους για δωρεάν σίτιση και καλεί τις πρυτανικές αρχές να επιλύσουν το ζήτημα που προέκυψε από αρχές του Οκτώβρη. Να σημειώσουμε πως σ’ ότι αφορά την Διαπαραταξιακή επιτροπή προκλήθηκε παρανόηση αν θα είναι σε μόνιμη βάση ή μόνο γι αυτά τα ψηφίσματα καθόσον η μεν συμπολίτευση υποστήριξε ότι η απόφασης του Δ.Σ. ήταν λειτουργία της επιτροπής σε μόνιμη βάση ενώ ο κ. Λύρατζης είπε πως η Επιτροπή ήταν μόνο για τα συγκεκριμένα ψηφίσματα και ζήτησε την κατάργησή της .
Στην ώρα των ερωτήσεων ο κ. Μελισσόπουλος κατέθεσε ερώτημα – ενημέρωση για τον σχεδιασμό του δήμου σ’ ότι αφορά έργα με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος και ένα ερώτημα για την ποιότητα του νερού στα Κιμμέρια μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε ότι αναρτήθηκαν σε site και μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελέσματα εργαστηριακού ελέγχου από πηγές των Κιμμερίων που δείχνουν υψηλά επίπεδα στα νιτρικά (47ml) όταν το όριο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι 50 ml/lt.
Σ’ ότι αφορά την πρώτη ερώτηση ο πρόεδρος του Δ.Σ. είπε πως θα απαντηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο ενώ στο δεύτερο απάντησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης λέγοντας πως το ερώτημα τίθεται ετεροχρονισμένα και πως δόθηκαν απαντήσεις από την ΔΕΥΑΞ . Υποστήριξε πως δημιουργήθηκε θόρυβος και καλλιεργήθηκε ανησυχία στον κόσμο χωρίς να υπάρχει λόγος και πως δείγματα νερού ελέγχτηκαν από αναγνωρισμένο εργαστήριο που συνεργάζεται η ΔΕΥΑΞ και τα νιτρικά ήταν κάτω από το όριο. Η απάντηση δεν ικανοποίηση τον κ. Τιμούρ.
Η παράταξη «Νέα Ξάνθη» κατέθεσε πρόταση για ψήφισμα καταδίκης της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία και η παράταξη «Πολίτες για την Ξάνθη» πρόταση ψηφίσματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην Θράκη. Σ’ ότι αφορά το ψήφισμα για την Συρία αρνητική ήταν η θέση της παράταξη «Δήμος Πρότυπο». Ο κ. Δημαρχόπουλος υποστήριξε ότι γι αυτό το θέμα ψήφισμα έβγαλε η ΚΕΔΕ και καλύπτει και το δήμο Ξάνθης. Η «Νέα Ξάνθη» επίσης κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος ενάντια στην εγκατάσταση προσφύγων στο δήμο μας επικαλούμενοι το αίσθημα ανασφάλειας στους δημότες . Επ’ αυτού τάχθηκαν υπέρ όλες οι παρατάξεις με πρώτη του δημάρχου που είπε πως συμφωνεί απολύτως και ζήτησε η Επιτροπή να καταρτίσει το ψήφισμα και να αποσταλεί στους αρμόδιους. Η παράταξη Παπαχρόνη είπε πως δεν συμφωνεί με το κείμενο του ψηφίσματος διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν θέλουμε νέες Μόριες ενώ είπε όχι και σε μια μόνιμη διαπαραταξιακή επιτροπή. Η παράταξη «Πολίτες για την Ξάνθη» είπε όχι στην έκδοση ψηφίσματος για το θέμα. Πρόταση ψηφίσματος και από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» που ζήτησε την καταδίκη της συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, το κλείσιμο της βάσης στην Σούδα και να μην γίνει βάση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη. Όλες οι παρατάξεις ψήφισαν κατά με τον κ. Μελισσόπουλο να διευκρινίζει πως πρόκειται για θέματα που δεν αφορούν το δημοτικό συμβούλιο.
Ξέσπασμα Μπαντάκ: Πότε βλάψαμε εμείς την πατρίδα μας; Πότε αμφισβητήσαμε την ελληνικότητα της Θράκης;»
Στην συνέχεια έγινε αναφορά στην ερώτηση της παράταξης «Αγάπη για την Ξάνθη μας» που αφορούσε την παρουσία του δημάρχου και αντιδημάρχων στα εγκαίνια του νέου χώρου του συλλόγου Επιστημόνων της μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Αναγνώστηκαν τόσο η ερώτηση όσο και η απάντηση του δημάρχου και ο κ. Παπαχρόνη υπενθύμισε με νόημα τη συνθήκη της Λοζάνης. Οι αναφορές σε άτομα που προβαίνουν σε αντιποίηση Αρχής και η αμφισβήτηση της ελληνικότητας της Θράκης από κάποιους προκάλεσαν το ξέσπασμα του αντιδημάρχου κ. Σιαμπάν Μπαντάκ που φώναξε: «Από μικρό παιδί ακούω αυτά. Πότε εμείς βλάψαμε την πατρίδα μας; Πότε αμφισβητήσαμε την ελληνικότητα της Θράκης; Ποιο ήταν το έγκλημα του δημάρχου; Επιτέλους …Φτάνει πια!»
Ποιοι είναι οι 11 εκπρόσωποι του δήμου στην ΠΕΔ
Ακολούθως έγινε ψηφοφορία για την ανάδειξη εκπροσώπων στην ΠΕΔ. Ο δήμος Ξάνθης θα έχει 11 έδρες στην ΠΕΔ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και από την δεύτερη κατανομή η παράταξη «Δύναμη για το Αύριο» θα έχει 3 έδρες η παράταξη «Δήμος Πρότυπο» 2 έδρες η παράταξη «Ξάνθη για Όλους «2 έδρες η παράταξη Αγάπη για την Ξάνθη μας» 2 έδρες και από 1 έδρα η παράταξη «Νέα Ξάνθη και «Πολίτες για την Ξάνθη». Με βάση τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας εκλέγονται αντίστοιχα με τις παρατάξεις τους: Ζερενίδης, Καμαρίδης, Φανουράκης – Ταρενίδης , Παπαδόπουλος – Παπαδάκης, Μελισσόπουλος – Παπαχρόνης, Γεωργιάδη , – Λύρατζης – Χατζηθεοδώρου. Εξ οφιτσίου θα συμμετέχει και ο δήμαρχος Ξάνθης Μ. Τσέπελης.
«Μύλος» με τον ορισμό μελών στις Σχολικές Επιτροπές Εκπαίδευσης
«Μπαρούτι» μύριζε απ’ την αρχή για το θέμα του ορισμού μελών στις επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο εισηγητής του θέματος κ. Φανουράκης γνωστοποίησε τον νόμο και την σχετική εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία τα 3/5 των μελών ορίζονται από το δήμαρχο και τα 2/5 από την αντιπολίτευση. Επίσης διευκρινίστηκε ότι αυτά μπορεί να είναι αιρετοί αλλά και δημότες χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται σε τι ποσοστό. Ένα θέμα που προκάλεσε την ένσταση του κ. Μελισσόπουλου ο οποίος υποστήριξε πως η συγκρότηση γινόταν με τρόπο που δεν προβλεπόταν από κανέναν νόμο και κατέθεσε πρόταση να πάρει απόφαση το Δημοτικό συμβούλιο για τον αριθμό των αιρετών αλλά και των μη που θα συμμετέχουν. Ο κ. Λύρατζης «βομβάρδιζε» επανειλημμένως με ερωτήσεις την νομική σύμβουλο του δήμου για το αν ο νόμος κατισχύει της εγκυκλίου και εκείνη να απαντά ότι φυσικά και ισχύει ο νόμος η δε εγκύκλιος ερμηνεύει τον νόμο. Μετά από 4 ώρες συζήτηση με αντεγκλήσεις και εντάσεις οι σύμβουλοι δεν κατέληξαν πουθενά και από καμιά παράταξη της αντιπολίτευσης δεν προτάθηκαν μέλη. Να σημειώσουμε ότι από την πλευρά του δημάρχου προτάθηκαν 9 μέλη και έπρεπε να προταθούν και 2 μέλη από την αντιπολίτευση. Έτσι αποφάσισαν να αποχωρήσουν προκειμένου να μην ληφθεί απόφαση, λόγω μη απαρτίας. Όμως είτε δεν υπολόγισαν είτε το αγνόησαν την νέα διάταξη παρότι ο κ. Φανουράκης την ανέγνωσε πριν την αποχώρηση των παρατάξεων, σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση που η αντιπολίτευση δεν προτείνει μέλη τότε το θέμα δεν έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο και όλα τα μέλη των επιτροπών ορίζονται με απλή διαπιστωτική πράξη από το δήμαρχο. Και έτσι πλέον ο δήμαρχος θα ορίσει όλα τα μέλη των επιτροπών χωρίς απόφαση δημοτικού συμβουλίου.
Μαριάννα Ξανθοπούλου