Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία 66 δασεργάτες Ξάνθης – Σταυρούπολης ζητούν: «Μόνιμες δουλειές για να μη χαθούν δάση και ζωές»

66 δασεργάτες Ξάνθης – Σταυρούπολης ζητούν: «Μόνιμες δουλειές για να μη χαθούν δάση και ζωές»

0

Αντιμέτωποι με την ανεργία αφού τέλος Νοεμβρίου τελειώνουν οι συμβάσεις τους

Στάση εργασίας και εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης

 

Έκαναν πορεία και επέδωσαν ψήφισμα στον Δήμο και την Π.Ε. Ξάνθης. Στο πλευρό των συμβασιούχων δασεργατών το ΠΑΜΕ

 

Την ανανέωση των συμβάσεων τους για να έχουν δουλειά ζητούν 64 δασεργάτες της Ξάνθης που προσλήφθηκαν με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στα Δασαρχεία Ξάνθης και Σταυρούπολης. Μέχρι τέλος του έτους λήγουν οι συμβάσεις τους και παρότι είχαν την δέσμευση ότι θα ανανεωθούν όπως είχε γίνει την προηγούμενη περίοδο με αποτέλεσμα να δουλεύουν συνολικά 16 μήνες από την πρόσληψή τους, αυτό δεν έχει γίνει. Η εργασιακή ανασφάλεια που βιώνουν καθώς είναι ορατό ότι μπορεί να βρεθούν άνεργοι τους ώθησε σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους με  στάση εργασίας και κινητοποίηση διαμαρτυρίας το πρωί της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου στο Εργατικό κέντρο Ξάνθης. Αφού ενημέρωσαν το πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν καθώς συνάδελφοι τους σε πανελλαδική κλίμα έχουν ήδη αρχίσει να απολύονται,  πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης καταλήγοντας στο Δημαρχείο και στην συνέχεια στην Π.Ε. Ξάνθης όπου επέδωσαν ψήφισμα.

Δασεργάτες: «Θέλουμε μόνιμη δουλειά… Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες»

Μιλώντας στο «Ε» ο εκπρόσωπος των 66 δασεργατών Ξάνθης (32)  και Σταυρούπολης (34) κ. Δρακούλης Γεώργιος τόνισε την αναγκαιότητα για ανανέωση των συμβάσεων τους υπογραμμίζοντας ότι πληρούν τα κριτήρια για μεταβολή σε αορίστου καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δασαρχείων: « Διεκδικούμε την παράταση των συμβάσεων μας και την μεταβολή τους αορίστου χρόνου ώστε να έχουμε εργασία και καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας. Είμαστε στο δεύτερο 8μηνο το οποίο λήγει στις 30 Νοεμβρίου. Ζητάμε από την κυβέρνηση να παρατείνει τις συβάσεις. Δόθηκαν κάποιες υποσχέσεις σε ραντεβού που είχαμε με τον βουλευτή Ξάνθης κ. Τσιλιγγίρη ότι θα έχουμε 4μηνη παράταση όπως έχουμε στα hot spot και στο ΕΣΥ αλλά ουσιαστικά αυτή τη στιγμή είμαστε στον αέρα». Ο κ. Δρακούλης σημείωσε πως πληρούν τα κριτήρια του νόμου για πάγιες και διαρκείς ανάγκες και αν απολυθούν θα δημιουργήσουμε μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης στα Δασαρχεία: «Τα Δασαρχεία είναι υποστελεχωμένα και χρειάζονται άτομα. Δεν υπάρχει προσωπικό κατάλληλο γι αυτές τις δουλειές. Εμείς καλύπτουμε πάγιες  και διαρκείς ανάγκες . Κάνουμε καθαρισμό δασών, διάνοιξη δρόμων και παλιών μονοπατιών και βοηθάμε τις τοπικές κοινωνίες στα ορεινά χωριά Νεοχώρι , Δαφνώνα , Σταυροχώρι κ.λ.π.».

Αγωνιούν μήπως βγουν στην ανεργία

Ο κ. Ζαφειράκης Αχιλλέας εργάστηκε 16 μήνες και βρίσκεται όπως και οι συνάδελφοί του αντιμέτωπος με τον εφιάλτη της ανεργία έχοντας οικογένεια 5 ατόμων: «Γι αυτό αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε με νύχια και με δόντια για να κρατήσουμε τη θέση μας να ανανεωθούν οι συμβάσεις μας για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της οικογένειάς μας, στα παιδιά μας, να μην μείνουμε άνεργοι», τονίζει με εμφανή αγωνία.

Η κα Πορφυλίδου Ιωάννα προσθέτει μ ε την ίδια αγωνία: «Εργάζομαι στο Δασαρχείο Σταυρούπολης με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Πυροπροστασίας. Οι συμβάσεις μας τελειώνουν σε λίγες μέρες. Θέλουμε να συνεχίσουμε , θεωρούμε απαραίτητη την εργασία μας στην Πυροπροστασία. Όλοι οι δασεργάτες  και το επιστημονικό προσωπικό εκτιμούν πως οι εργασίες μας είναι απαραίτητες για την πυροπροστασία».

Στο πλευρό των συμβασιούχων δασεργατών το ΠΑΜΕ

Στο πλευρό τους ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Ξάνθη και μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ κ. Κώστας Βογιατζής. Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους συμβασιούχους τόνισε την ανάγκη ν’ αγωνιστούν για μόνιμη δουλειά και να διεκδικήσουν δυναμικά τα δίκαια αιτήματά τους, επισημαίνοντας πως η Πολιτική Προστασία χρειάζεται μόνιμους εργαζόμενους και όχι συμβασιούχους.

Σε ανακοίνωση της η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους συμβασιούχους δασεργάτες των Δασαρχείων Ξάνθης και Σταυρούπολης που συγκεντρωθήκαν σήμερα το πρωί  έξω από το Εργατικό Κέντρο στα πλαίσια της σημερινής πανελλαδικής στάσης εργασίας  της ΟΣΕΑΔΕ και αναφέρει: «Μόνιμες δουλειές για να μη χαθούν δάση και ζωές» και «Όχι στην ανεργία – Δικαίωμα στην εργασία» ήταν τα πανό των εργαζομένων που αντιδρούν στις απολύσεις περίπου 5000 συμβασιούχων στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Κώστας Βογιατζής, εκπρόσωπος των ταξικών δυνάμεων στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης.

Οι δασεργάτες σε όλη την χώρα σήμερα απαίτησαν από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για 12μηνη ανανέωση των συμβάσεων των 5.066 συμβασιούχων των «κοινωφελών» προγραμμάτων Πυροπροστασίας στις Δασικές Υπηρεσίες. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε όλες τις υπηρεσίες σε αορίστου χρόνου, με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Άρση όλων των νομικών περιορισμών στη μετατροπή των συμβάσεων των «ευέλικτων» εργαζομένων σε αορίστου χρόνου. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Αυξήσεις στους μισθούς και αναπλήρωση όλων των απωλειών. Υπογραφή ΣΣΕ. Επαναπρόσληψη των 100 απολυμένων του Κτηματολογίου».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopouou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…