Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Καμιά προοπτική χωρίς νομιμοποίηση στο Λιμάνι των Αβδήρων

Καμιά προοπτική χωρίς νομιμοποίηση στο Λιμάνι των Αβδήρων

0

Προσπάθεια για μελέτη νομιμοποίησης από το Λιμενικό Ταμείο Λάγος

 

Εν αναμονή εγκρίσεων από υπουργεία για την προκήρυξη διαγωνισμού για τουριστικές επενδύσεις σε τμήμα του λιμανιού Λάγος  – Σε λίγες μέρες ξεκινάει το έργο της περίφραξης – Στον αέρα ο διαγωνισμός για το master plan

 

 

Χρόνια και χρόνια καρτερεί έργα αναβάθμισης το λιμάνι του Πόρτο Λάγος. Το μοναδικό εμπορικό λιμάνι του νομού μας που έχει λάβει πριν 12 χρόνια τον χαρακτηρισμό «Λιμένας Εθνικής Σημασίας» και συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 16 συνολικά λιμανιών μ’ αυτό το χαρακτηρισμό που ωστόσο έχει μείνει στα χαρτιά αφού μέχρι στιγμής δεν έγινε κάποια παρέμβαση που να δώσει μια αναπτυξιακή πνοή στο λιμάνι.

Εν αναμονή εγκρίσεων από υπουργεία για την προκήρυξη διαγωνισμού για τουριστικές επενδύσεις σε τμήμα του λιμανιού του Λάγος

Μιλώντας στο «Ε» η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λάγος κα Κωνσταντινιά Ζουρνατζίδου αναγνώρισε την αναγκαιότητα να γίνουν παρεμβάσεις που δεν έγιναν τόσα χρόνια χωρίς να αποδώσει ωστόσο ευθύνες και περιορίστηκε να αναφερθεί στις προσπάθειες που γίνονται επί των ημερών της. Ειδικότερα σ’ ότι αφορά την τουριστική αξιοποίηση του λιμανιού επεσήμανε πως το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου έχει πάρει απόφαση για παραχώρηση τμήματος  του λιμένα για κατασκευή μαρίνας. Όπως είπε έχει αποσταλεί η εν λόγω απόφαση και αναμένονται εγκρίσεις από 3 υπουργεία (Ναυτιλίας, Οικονομικών , Εσωτερικών) προκειμένου να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Υπενθυμίζουμε ότι ο Όμιλος Χαλιορή είχε εκφράσει ενδιαφέρον για κατασκευή μαρίνας και άλλες επενδύσεις σε τμήμα του λιμανιού ωστόσο  η κα Ζουρνατζίδου ανέφερε ότι σ’ έναν διεθνή διαγωνισμό μπορεί να συμμετέχουν όσοι ενδιαφέρονται.

Σε λίγες μέρες ξεκινάει το έργο της περίφραξης – Στον αέρα ο διαγωνισμός για το master plan

Έχει υπογραφεί η σύμβαση και σε λίγες μέρες ξεκινά το έργο που αφορά την Προμήθεια και Τοποθέτηση Περίφραξης, Θυρών, Προκατασκευασμένων Οικίσκων και Καμερών Ασφαλείας για τον Λιμένα Πόρτο Λάγος στο εμπορικό τμήμα. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 246.000 ευρώ που εντάσσεται στα πλαίσια υλοποίησης του Σ.Α.Λ.Ε. (Σχέδιο Ασφάλειας Λιµενικής Εγκατάστασης). Επίσης όπως ανέφερε η κα Ζουρνατζίδου έχει ήδη βγει ο διαγωνισμός  που αφορά τη χρηματοδότηση Εκπόνησης Αναπτυξιακού Προγράμματος και Μελέτης Διαχείρισης (Master Plan) για τον Λιμένα Πόρτο Λάγος προϋπολογισμού 100.000 ευρώ στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας.  Πρόκειται για μια μελέτη σχεδιασμού του λιμανιού για τα επόμενα χρόνια.

4 αιτήματα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για λιμάνια Λάγος και Αβδήρων

Επίσης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουν κατατεθεί 4 αιτήματα για χρηματοδότηση έργων τόσο για το Λιμάνι του Λάγος όσο και για το λιμάνι των Αβδήρων.

Πρόκειται για προμήθεια και τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων και προμήθεια και τοποθέτηση Pillars παροχής νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Να σημειώσουμε πως η  πρακτική των pillars χρησιμοποιείται ευρέως στα λιμάνια της χώρας και η χρήση τους είναι απλή και εύκολη για τους επισκέπτες. Η λειτουργία των μηχανημάτων γίνεται με τη χρήση μαγνητικής κάρτας, η οποία παρέχεται στους κατόχους σκαφών κάθε είδους (αναψυχής, αλιευτικών κλπ) που ελλιμενίζονται για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Η δυνατότητα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού γίνεται μόνο από τα παραπάνω μηχανήματα.

Παράνομο το λιμάνι των Αβδήρων – Προσπάθεια για μελέτη νομιμοποίησης

Χωρίς νομιμοποίηση είναι το Αλιευτικό καταφύγιο και ο λιμενοβραχίονας στο λιμάνι των Αβδήρων που κατασκευάστηκε το 2005. Δεν είναι βέβαια το μοναδικό ωστόσο το γεγονός αυτό του στερεί την δυνατότητα να γίνουν σημαντικά έργα. Αυτό που χρειάζεται είναι να γίνουν μελέτες νομιμοποίησης που απαιτούν όμως χρηματοδότηση μέσα από πρόγραμμα. Όπως είπε η κα Ζουρνατζίδου το λιμενικό Ταμείο θα κάνει προσπάθειες στην κατεύθυνση αυτή.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…