Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Θερμή υποδοχή των Ξανθιωτών στους Ευζώνους

Θερμή υποδοχή των Ξανθιωτών στους Ευζώνους

0

Κοσμοσυρροή στα εγκαίνια της έκθεσης της Ευζωνικής Στολής στην Λέσχη Αξιωματικών

Συγκίνηση και χειροκρότημα για τον 91χρονο συμπολίτη μας  κ. Ξενοκράτη Χατζηεμμανουήλ που υπηρέτησε στην Προεδρική Φρουρά

Θερμότατη υποδοχή επιφύλαξαν οι Ξανθιώτες στους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς και στην έκθεση Ζωγραφικής με θέμα «Η Ευζωνική Στολή», η οποία περιλαμβάνει 40 έργα του ζωγράφου Γιάννη Μυλωνά και αποτελεί δωρεά Χαϊτογλου για τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την ίδρυση της Προεδρικής Φρουράς. Τα εγκαίνια της έκθεσης που φιλοξενείται στην Λέσχη Αξιωματικών, πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 2 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα ωστόσο η έκθεση λειτουργεί άτυπα από την Δευτέρα και έχει μεγάλη επισκεψιμότητα όπως επεσήμανε ο επικεφαλής του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας. Να σημειώσουμε  ότι η έκθεση συνδιοργανώθηκε από το Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, το Δ΄ Σώμα Στρατού και τον Δήμο Ξάνθης στο πλαίσιο του τριήμερου εορτασμού των 100 χρόνων από τα Ελευθέρια της Ξάνθης.

Κοσμοσυρροή στην έκθεση των Ευζώνων – Συγκίνηση από τους παλαιούς Εύζωνες

Σε μια κατάμεστη αίθουσα και παρόντων των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών ο Μητροπολίτης Παντελεήμων τέλεσε τον αγιασμό. Παρόντες ο δήμαρχος Ξάνθης Μ. Τσέπελης, ο αντιπεριφερειάρχης  Ξάνθης Ν. Ευφραμίδης, ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Μ. Μπουρχάν, ο τοποτηρητής της Μουφτείας Χ. Μπιλάλ, ο στρατηγός διοικητής του Δ.Σ.Σ.  Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης, δημοτικοί σύμβουλοι και ο σύλλογος Ευζώνων Ξάνθης με το μεγαλύτερο μέλος του τον κ. Ξενοκράτη Χατζηεμμανουήλ 91 ετών που υπηρέτησε πριν από πολλά χρόνια στην Προεδρική Φρουρά, παρακολούθησε συγκινημένος την τελετή,  τιμήθηκε από τον επικεφαλής του Στρατιωτικού Γραφείου και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

«Η Ελευθερία δεν χαρίζεται …κερδίζεται»

Στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Ξάνθης αναφέρθηκε στην επέτειο των 100 χρόνων της Απελευθέρωσης της Ξάνθης επισημαίνοντας πως: « τιμούμε τους προγόνους μας που με τους αγώνες του μας χάρισαν το πολύτιμο αγαθό της Ελευθερίας και το οποίο έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε», τονίζοντας πως η ελευθερία δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται και πως χρειάζεται σύνεση και αρετή και πίστη για να την διαχειριστεί κανείς και να μην διολισθήσει σε ασυδοσία. Ο δήμαρχος Ξάνθης ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της έκθεσης καθώς και όλους τους συμπολίτες μας που πλαισιώνουν και συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του εορτασμού, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι για την πόλη  μας αυτή η μέρα και πως είναι μέρα τιμής και σεβασμού σ’ όλους όσους με τους αγώνες και τις θυσίες τους παρέδωσαν στις επόμενες γενιές μια ελεύθερη Ξάνθη.  Ο επικεφαλής του Στρατιωτικού Γραφείου αναφέρθηκε στο θεσμό του Εύζωνα και το συμβολισμό του που είναι συνώνυμο με την λεβεντιά, την ανδρεία, το ήθος, την ελληνικότητα: «Ο Εύζωνας είναι σύμβολο της Ελλάδας. Τα σύμβολα πρέπει να προβάλλονται και τα τελευταία χρόνια αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Η ευζωνική στολή είναι σύμβολο λεβεντιάς, αντίστασης, γενναιότητας  και δόξας.  Αυτή η έκθεση περιφέρεται σ’ όλο τον κόσμο και την επικράτεια με σκοπό την προβολή του ήθους και των αξιών που εκπροσωπεί το ύψιστο τιμητικό Άγημα της χώρας», τόνισε.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια. Οι Αρχές και το κοινό ξεναγήθηκε στην έκθεση, από Αξιωματικό του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας και πληροφορήθηκε για το είδος της στολής που απεικόνιζε κάθε πίνακας και που χρησιμοποιούνταν καθώς και τι συμβόλιζε κάθε στολή.

Τι είναι και τι συμβολίζει ο Εύζωνας

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε η Προεδρική Φρουρά, η ιστορία της, οι στολές και ο τρόπος ραφής τους. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν για τους Ευζώνους: Πρόκειται για στρατιώτες του Πεζικού και όλοι τους υπηρετούν την θητεία τους, κανείς δηλαδή δεν είναι επαγγελματίας οπλίτης εκτός των αξιωματικών. Αφού περάσουν την βασική εκπαίδευση όπως όλοι οι στρατιώτες, στην συνέχεια και μετά από επιλογή καλούνται στην Προεδρική Φρουρά. Ενώ παλιότερα η επιλογή των Ευζώνων σε κάθε σειρά γινόταν ανάμεσα σε 100 εως 150 άτομα για να παραμείνουν στο τέλος 30, σήμερα λόγω της μείωσης της θητείας, αυτή η επιλογή γίνεται σε λιγότερα άτομα.

Για πάντα Εύζων ο κ. Ξενοκράτης Χατζηεμμανουήλ

Οι Εύζωνες σε όλη την διάρκεια της θητείας τους, την υπηρεσία την κάνουν με το “ζευγάρι” τους. Η επιλογή των “ζευγαριών” γίνεται στην εκπαίδευση η οποία είναι αρκετά σκληρή. Για έναν μήνα οι αντοχές των υποψήφιων Ευζώνων δοκιμάζονται και σε μερικές περιπτώσεις είναι τόσο επίπονη όπου σχεδόν όλοι λυγίζουν. Όμως στις ακραίες συνθήκες, ειδικά του καλοκαιριού, η εκπαίδευση αυτή δεν παίζει κανένα ρόλο στις αντοχές των Ευζώνων οι οποίοι λειτουργούν καθαρά με την δύναμη του μυαλού, το οποίο επιβάλλεται στο σώμα και έτσι κατορθώνουν να μένουν αγέρωχοι σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Οι Εύζωνοι κάνουν παρέλαση κάθε Κυριακή στη Επίσημη Αλλαγή στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, τις Εθνικές Εορτές, και όπου παραβρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σ’ ότι αφορά τις στολές τους είναι όλες χειροποίητες, χρησιμοποιούνται φυσικά υλικά και ράβονται και κεντιούνται από ειδικούς σε εργαστήρια. Το ίδιο και τα τσαρούχια.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…