Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Ζεστό» χρήμα ως τα μέσα Οκτώβρη για τους αγρότες

«Ζεστό» χρήμα ως τα μέσα Οκτώβρη για τους αγρότες

0

 Ενισχυμένες στο 70% και 85% οι ενισχύσεις για αγρότες και κτηνοτρόφους

Μετά από αίτημα της ευρωβουλευτού του ΚΙΝΑΛ Εύας Καϊλή προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας τελικά και η Ελλάδα θα ενταχθεί σε μια ομάδα χωρών, για τις οποίες ελήφθησαν τα δύο μέτρα

Με …ζεστό χρήμα από την Ευρώπη θα γεμίσουν ως στα μέσα Οκτώβρη οι τσέπες των αγροτών και των κτηνοτρόφων αφού και φέτος θα πάρουν αυξημένη στο 70% (από 50% που ήταν τις προηγούμενες χρονιές πλην της περσινής) την προκαταβολή για τις άμεσες ενισχύσεις και 85%  για τις ενισχύσεις αγροτικής ανάπτυξης (βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία). Αυτά επιβεβαίωσε με απαντητική επιστολή του ο Επίτροπος Γεωργίας Φιλ  Χόγκαν σε σχετικό αίτημα που του έθεσε η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ κα Εύα Καϊλή. Να σημειώσουμε ότι το ποσοστό των ενισχύσεων δεν είναι σταθερό κάθε χρόνο και το κράτος μέλος εντάσσεται στο υψηλό ποσοστό αν συντρέχουν λόγοι όπως για παράδειγμα αν προκληθούν σημαντικές ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες από καιρικά φαινόμενα καθώς λειτουργούν ως αντισταθμιστικά της απώλειας εισοδήματος. Στο πλαίσιο αυτό η κα Καϊλή το καλοκαίρι κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στην Επιτροπή ζητώντας ενισχύσεις για τους αγρότες των περιοχών που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και κατέστρεψαν ολοκληρωτικά αμπελώνες, δενδρώδεις, αροτραίες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ενώ προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στην κτηνοτροφική δραστηριότητα.

Αυτό δεν είχε μεριμνήσει να το κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση σύμφωνα τουλάχιστον με τις σαφείς αιχμές που άφησε στην πρώτη απάντηση του ο Επίτροπος.

Υψηλά ποσοστά ενισχύσεων από τη Ευρώπη στους Έλληνες αγρότες

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν

Το θέμα δεν έμεινε εκεί καθώς ο Επίτροπος επανήλθε με νέα προσωπική επιστολή στην Εύα Καϊλή, με την οποία ενημέρωνε πως τελικά και η Ελλάδα θα ενταχθεί σε μια ομάδα χωρών, για τις οποίες ελήφθησαν δύο μέτρα άμεσα:

1) Η αύξηση του ποσοστού των προκαταβολών στο 70% για τις άμεσες ενισχύσεις, καθώς και 85%  για τις ενισχύσεις αγροτικής ανάπτυξης οι οποίες θα είναι διαθέσιμες στα μέσα Οκτωβρίου.

2) Θα διατεθεί επιπλέον γη στους κτηνοτρόφους για βοσκή ζώων, που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα αγρανάπαυσης και συνεπώς δεν θα διατίθεντο για γεωργική ή κτηνοτροφική χρήση για αυτή τη χρονιά, αλλά θα γίνει κατ’ εξαίρεση για τους κτηνοτρόφους.

Ερώτηση για το αγροτικό πετρέλαιο

Η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή επιχειρεί μια σειρά από παρεμβάσεις προς τον Επίτροπο Γεωργίας για τους αγρότες

Παράλληλα επισημαίνεται πως «πληγή» για τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας αποτελεί  το δυσανάλογα υψηλό κόστος σε σχέση με άλλες χώρες, των φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, καθώς και του ηλεκτρικού ρεύματος στην άρδευση.  Για το θέμα αυτό κατατέθηκε ερώτηση από την ευρωβουλευτή σχετική με το ακριβό πετρέλαιο.

Ειδικότερα στην ερώτηση αναφέρεται πως σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η δαπάνη πετρελαίου για γεωργικούς σκοπούς αποτελεί στην Ελλάδα το 14,9 % των συνολικών δαπανών παραγωγής, ενώ στην ΕΕ-28 αποτελεί το 4,2% των συνολικών δαπανών.

Ο συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου είναι διπλάσιος σε σχέση με το μέσο ενωσιακό όρο, ενώ ο φόρος προστιθέμενης αξίας είναι 4 μονάδες μεγαλύτερος. Αν προστεθούν και οι υπόλοιποι φόροι, όπως το ειδικό τέλος δικαιωμάτων εκτέλεσης τελωνειακών εργασιών, το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας και η εισφορά ειδικού λογαριασμού πετρελαιοειδών, η τιμή του πετρελαίου καθιστά τους Έλληνες αγρότες μη βιώσιμους και ανταγωνιστικούς συγκριτικά με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Επιπρόσθετα, με τη μη επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες, στην ουσία δεν υπάρχει αγροτικό πετρέλαιο στην Ελλάδα, παρά την αρχή της ιδιαιτερότητας του τομέα.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Δημιουργεί η μη σύννομη επιστροφή του ΕΦΚ και η υψηλή τιμή του πετρελαίου στρέβλωση στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των Ελλήνων αγροτών;
  2. Είναι εφικτή η άμεση καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου;
  3. Ποιες καλές πρακτικές κρατών μελών αναφορικά με το πετρέλαιο θα μπορούσε να ακολουθήσει η Ελλάδα, ώστε και έσοδα να έχει η χώρα, αλλά και φτηνό καύσιμο οι παραγωγοί;

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …