Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στα μέσα Νοεμβρίου ξεκινά η εξέταση ενστάσεων για το Κτηματολόγιο

Στα μέσα Νοεμβρίου ξεκινά η εξέταση ενστάσεων για το Κτηματολόγιο

0

Φτάνουν τις 2.000 οι ενστάσεις για τις προ-καποδιστριακές κοινότητες Γενισέας, Διομήδειας, Μαγικού, Πηγαδίων, Ευμοίρου και Κιμμερίων

Συστάθηκαν  οι επτά επιτροπές εξέτασης των ενστάσεων με απόφαση του ΔΣ της Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ

 Εντός Νοεμβρίου και περί τα μέσα του μήνα θα ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων για το Κτηματολόγιο, που αφορούν στις προ-καποδιστριακές κοινότητες Γενισέας, Διομήδειας, Μαγικού, Πηγαδίων, Ευμοίρου και Κιμμερίων. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε διάφορα σημεία του νομού, ανάμεσα σε αυτά και της πόλης της Ξάνθης, σειρά παίρνει το επόμενο στάδιο με τις δύο κοινότητες Ευμοίρου και κιμμερίων του δήμου Ξάνθης και τμήμα του δήμου Αβδήρων, όπου οι ενστάσεις φτάνουν τις 2.000.

Οι επτά τριμελείς επιτροπές που καλούνται να αξιολογήσουν τις ενστάσεις συστάθηκαν με απόφαση του ΔΣ της Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ και απαρτίζονται, όπως η νομοθεσία προβλέπει από δύο δικηγόρους (ο ένας πρόεδρος) και έναν αγρονόμο-τοπογράφο. Θα ξεκινήσουν δε, να εξετάζουν τις ενστάσεις από τα μέσα του επόμενου μήνα, στις αίθουσες των ακροατηρίων του δικαστικού μεγάρου, κατά τις απογευματινές ώρες και όταν προφανώς δεν θα εκδικάζονται δικαστικές υποθέσεις. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.

Συνολικά, θα προγραμματιστούν 200 πινάκια για τις επτά επιτροπές που θα εξετάζουν περίπου 10 ενστάσεις τη φορά.

«Οι ενιστάμενοι θα ενημερώνονται τηλεφωνικά από το γραφείο κτηματογράφησης για την ημέρα εξέτασης της υπόθεσής τους»
Ειρήνη Πυρνάρη
Δικηγόρος Ξάνθης

Ανάμεσα στα μέλη των επιτροπών είναι και η δικηγόρος Ξάνθης, Ειρήνη Πυρνάρη, η οποία μας ενημέρωσε ότι δρομολογείται ο σχετικός προγραμματισμός και ότι οι ενιστάμενοι θα ενημερώνονται τηλεφωνικά από το γραφείο κτηματογράφησης για την ημέρα εξέτασης της υπόθεσής τους.

Στη συνέχεια, αναμένεται να ξεκινήσει το στάδιο των ενστάσεων και για τις περιοχές που υπολείπονται σε Σταυρούπολη, Άβδηρα και Μύκη.

Διαδικασία ενστάσεων

Οι δικαιούχοι που διαφωνούν µε κάποιο από τα στοιχεία της ανάρτησης αλλά και οποιοσδήποτε έχει έννοµο συµφέρον µπορεί να υποβάλει αίτηση διόρθωσης κτηµατολογικής εγγραφής ή ένσταση (µέσα σε προθεσµία δύο µηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και σε προθεσµία. τεσσάρων µηνών για τους κατοίκους εξωτερικού και το ελληνικό ∆ηµόσιο).

Ενσταση ή αίτηση διόρθωσης κτηµατολογικής εγγραφής µπορεί να υποβάλει όποιος έχει έννοµο συµφέρον. Η αίτηση υποβάλλεται εγγράφως στο αρµόδιο Γραφείο Κτηµατογράφησης  Στα είδη ενστάσεων συγκαταλέγονται:

  • Οι αιτήσεις πρόδηλου σφάλµατος, δηλαδή λανθασµένη αντιγραφή των στοιχείων του δικαιούχου, του είδους του καταχωρισθέντος δικαιώµατος και της αναγραφής του τίτλου κτήσης.
  • Οι διορθώσεις γεωµετρικών στοιχείων, δηλαδή της θέσης, του σχήµατος, των ορίων και του εµβαδού.
  • Οι αιτήσεις αλλαγής δικαιούχου (εκτοπισµός).

Οι ενδιαφερόµενοι έχουν δικαίωµα να παρίστανται αυτοπροσώπως, είτε µετά ή διά πληρεξούσιου δικηγόρου, ενώ επιτρέπεται και η συµµετοχή τεχνικών συµβούλων των παρισταµένων.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…