Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

0

Για το αγουρέλαιο λίγα λόγια
Φίλος ερασιτέχνης ελαιοπαραγωγός αναφερόταν στην έναρξη της ελαιοσυγκομιδής που ξεκίνησε κυρίως με τις άγουρες ελιές. Τον ρωτήσαμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αγουρέλαιου και ιδού τι μας είπε:
«To αγουρέλαιο είναι αποτέλεσμα πρώιμης συγκομιδής της ελιάς, ένα ελαιόλαδο που παράγεται από άγουρους καρπούς που δεν έχουν ωριμάσει και παραμένουν πράσινοι. Στις ελαιοκομικές ζώνες της χώρας, αρκετοί παραγωγοί, κυρίως βιοκαλλιεργητές, ξεκινούν νωρίς το μάζεμα της ελιάς από τις αρχές Οκτώβρη. Δεν θα δυσκολευτούμε να διακρίνουμε το αγουρέλαιο από τα υπόλοιπα ελαιόλαδα, καθώς ξεχωρίζει από το έντονο λαμπερό πράσινο χρώμα του που οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα χλωροφύλλης του άγουρου καρπού της ελιάς. Το αγουρέλαιο διαθέτει χαρακτηριστική έντονα πικρή γεύση και φρουτώδες άρωμα που θυμίζει φρεσκοκομμένη άγουρη ελιά. Αυτή η πικράδα που «καίει» τον ουρανίσκο, το κάνει ξεχωριστό και ταυτόχρονα όχι ευχάριστο σε όλους. Αξίζει να σημειώσουμε πως το αγουρέλαιο διατηρεί τις μοναδικές ιδιότητές του για ένα χρονικό διάστημα λίγων μηνών».
Γ.Δ.


Κωμικά, τραγικά και σουρεαλιστικά
Αυτά τα στοιχεία χαρακτηρίζουν την ελληνική πραγματικότητα. Ψεύτικες «ειδήσεις», δυσπιστία, πόλεμος δηλώσεων, υπερβολές.  Και όλα αυτά για μια ανταπόκριση σε πρόσκληση του δημάρχου προς Σωματείο που έκανε εγκαίνια στην νέα του στέγη.
Έγκλημα καθοσιώσεως θεωρήθηκε από τους υπερπατριώτες της περιοχής. Που ξιφούλκησαν αμέσως συμπαρατασσόμενοι με τις κραυγές του γνωστού «θερμόμετρου» της δημοτικής ζωής.
Τα γεγονότα όμως τους ξεπέρασαν. Η κοινωνία δεν «τσίμπησε» και τους έμεινε το στίγμα. Αντιπολιτευτική βιασύνη και ανωριμότητα πολιτική τους χαρακτηρίζει. Τους έβαλαν στο «τρυπάκι» και εκτέθηκαν.
-Στο μέλλον να είναι πιο προσεκτικοί.
Γ.Δ.


Δράσεις Ανάπτυξης
Η τοπική ανάπτυξη είναι βεβαίως το ζητούμενο για το νομό μας γενικά και της Ξάνθης ειδικά. Τα έργα, το έχουμε τονίσει αρκετές φορές, χωρίζονται στα μικρά τοπικά και στα έργα πνοής που μ’ αυτά αλλάζει εντελώς η φυσιογνωμία του νομού μας, τόσο σε αγροτικό όσο και τουριστικό επίπεδο που θα πρέπει να μπει ως μεγάλος και σημαντικός στόχος.
Σαφώς αυτό ξεφεύγει από τον τοπικό μικρόκοσμο και μπαίνει στον τομέα της εθνικής σημασίας, δηλαδή της κεντρικής κυβέρνησης. Έτσι επομένως, μ’αυτές τις δράσεις πρέπει να οραματιζόμαστε την Ξάνθη.
Ελπίζουμε πως αυτοί που πρέπει πως κατάλαβαν τι εννοούμε. Διαφορετικά ανάπτυξη θ’ αργήσουμε πολύ να δούμε.
Γ.Δ.


Πενήντα τρεις ημέρες
Δήμοι, Περιφέρεια και αντιπεριφέρειες έφτασαν αισίως τις πενήντα τρεις ημέρες ζωής από την ανάληψη των καθηκόντων τους. Εκτιμούμε πως όλοι επιχειρούν να χαράξουν την πορεία τους για την τετραετία της θητείας τους. Δηλαδή, ότι συσκέπτονται με τους τεχνικούς τους συμβούλους, συνομιλούν και προγραμματίζουν μελέτες και σχέδια που θα δρομολογηθούν για υλοποίηση.
Η περίοδος αυτή, το επισημαίνουμε, είναι η κρισιμότερη και σημαντικότερη, διότι από τις αποφάσεις που θα παρθούν ως προς τον προγραμματισμό νέων έργων, θα εξαρτηθεί το μέλλον της περιοχής μας.
Εδώ πλέον τα λόγια δεν μετρούν. Μετρούν οι μελέτες για έργα που θα γίνουν ή δεν θα γίνουν.
Εν αναμονή λοιπόν να μάθουμε τον προγραμματισμό τους.
Γ.Δ.


Και εγένετο συναίνεση!
Κι εκεί που γράφαμε εχθές για τη μεγάλη δυσκολία να επιτευχθεί συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων σ’αυτή τη χώρα, ήρθε η είδηση που μας διέψευσε. Τελικά βγήκε «λευκός καπνός» από τη σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, κάτι που ομολογούμε μας εξέπληξε ευχάριστα. Βρέθηκε η χρυσή τομή για να συμφωνήσουν τέσσερα κόμματα όπως ανακοίνωσε ο αρχιτέκτονας της –πρώτη φορά- συναίνεσης υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Η βάση στην οποία συμφώνησαν τα τέσσερα  κόμματα όπως διευκρίνισε ο υπουργός, είναι η εξής: «1ο) Ισότιμη ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού με αυτούς που ψηφίζουν εντός Ελλάδας. 2ο) θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Υπάρχει συμφωνία να αυξηθούν οι βουλευτές Επικρατείας σε 15. 3ο), Θα γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία των Ελλήνων του εξωτερικού στα σημεία που θα στηθούν οι κάλπες, όπως πρεσβείες, προξενεία κλπ. Θα σχηματιστούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι και όσοι Έλληνες έχουν μείνει για δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια, θα μπορούν να ψηφίσουν, εφόσον μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα».
Προς το παρόν ΣΥΡΙΖΑ και Μέρα25 δεν συμφωνούν, αλλά δεν αποκλείεται στη συνέχεια να έχουμε αλλαγή στη στάση τους καθώς, ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, δεν θα θελήσει να εμφανιστεί απομονωμένος πολιτικά σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
Η αρχή έγινε, μακάρι να έχουμε και συνέχεια στις συναινέσεις σε εθνικό επίπεδο και –γιατί όχι- και σε δημοτικό που δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε…


Για την κατεπείγουσα συνεδρίαση της ΔΕΥΑΞ
Ένα ζήτημα προέκυψε χθες στην ΔΕΥΑΞ που το γνωστοποίησε με σχετική ανακοίνωση  μέλος του Δ.Σ. από την παράταξη «Ξάνθη για  όλους» Φάνης Παπαδάκης. Συγκεκριμένα κληθήκαν τα μέλη του Δ.Σ σε κατεπείγουσα συνεδρίαση για να αποφασίσουν για 3 θέματα χθες ενώ η τακτική συνεδρίαση είναι την Παρασκευή. Μάλιστα ο νομικός σύμβουλος της επιχείρησης αποφάνθηκε κατηγορηματικά ότι δεν είναι έγκυρη η συνεδρίαση γιατί δεν έχει αποδεχθεί το Δ.Σ. την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου σχετικά με τον ορισμό των προέδρων και  των μελών . Γι αυτό το λόγο εξηγεί ο κ. Παπαδάκης ότι δεν συμμετείχε στην συνεδρίαση εφόσον ήταν μη έγκυρη. Μια συνεδρίαση που δεν έγινε τελικά.
Όμως το ερώτημα είναι γιατί χρειάστηκε να κληθούν τα μέλη σε κατεπείγουσα συνεδρίαση; Μήπως υπήρχε πραγματικά κάποιο κατεπείγον θέμα που έπρεπε  ν’ αποφασίσουν και δεν μπορούσε να περιμένει ως την Παρασκευή;
Δηλαδή καλό είναι να βλέπουμε και την ουσία και όχι μόνο τους τύπους…
Μ.Ξ.


Πολύχρονος θεσμός
Η πανελλήνια φθινοπωρινή γιορτή των μανιταρόφιλων θα πραγματοποιηθεί για 14η χρονιά στους Τοξότες. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει σεμινάρια μανιταρογνωσίας, αναζήτηση μανιταριών και τρούφας, μανιταρογεύματα και τρουφογεύματα, μουσική διασκέδαση, έκθεση μανιταριών και τρούφας και άλλα.
Αξίζει μια επίσκεψη στους Τοξότες το Σαββατοκύριακο μια και ο καιρός θα είναι καλός. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 10 το πρωί και ολοκληρώνονται το απόγευμα.
Η συμμετοχή στις δραστηριότητες είναι δωρεάν.
Γ.Δ.


Εν αναμονή
Είναι γεγονός πως αυτή η νέα δημοτική αρχή του Μητροπολιτικού δήμου Ξάνθης πως δημιούργησε πολλές ελπίδες στους δημότες μετά την εκλογή της. Δικαιολογημένα ίσως κάποιος ρωτήσει: Είναι κακό αυτό;
Απαντάμε πως προφανώς όχι. Όταν μια κοινωνία διάκειται θετικά υπέρ της δημοτικής αρχής, σημαίνει πως προσδοκά να δει να υλοποιούνται διάφορες παρεμβάσεις, έργα, δράσεις στους κοινωνικούς τομείς, στον Πολιτισμό και αλλού.
Άρα, διαθέτει αρκετό πολιτικό χρόνο ακόμη ο Μ.Τσέπελης και το συμβούλιό του. Οφείλει όμως αυτόν τον χρόνο να τον αξιοποιήσει γρήγορα και δημιουργικά στην κατεύθυνση του προγραμματισμού του τι θα επιλέξει να υλοποιήσει και τα τέσσερα χρόνια.
Είμαστε ως εκ τούτου  σε αναμονή για να κρίνουμε τη νέα δημοτική αρχή στα βασικά θέματα που ενδιαφέρουν τους δημότες, κι όχι με θέματα σε ποια ταβέρνα συνέτρωγαν ο δήμαρχος και οι φίλοι του.
-Αλλού κρίνονται οι δήμαρχοι…
Γ.Δ.


Αναπλάσεις πρασίνου στις γειτονιές
Ιδού λοιπόν μια ακόμη πρόταση προς τη δημοτική αρχή του δήμου Ξάνθης σχετικά με το πράσινο. Η πρότασή μας λοιπόν έχει σχέση με τις γειτονιές και στις οποίες θα πρέπει να ξεκινήσει οργανωμένο πρόγραμμα αναπλάσεων πρασίνου. Δηλαδή παρεμβάσεις  που θα πραγματοποιήσει η αρμόδια υπηρεσία πρασίνου.
Στόχος της προσπάθειας φυσικά θα είναι η αισθητική βελτίωση χώρων πρασίνου στο κέντρο και στις γειτονιές της πόλης. Παράλληλα, να γίνει καθαρισμός των δέντρων και θάμνων που «κρύβουν» σηματοδότες και κυρίως πινακίδες σήμανσης.
Είναι καιρός η υπηρεσία πρασίνου να δουλέψει με φαντασία και με νέους στόχους. Αυτές οι «ανάσες πρασίνου» που θα πρέπει να γίνουν, στόχο θα πρέπει να έχουν την αγάπη και φροντίδα των δημοτών. Για να συνεχίσουν να υπάρχουν χρόνια.
Όπως και να’ χει, οι αναπλάσεις πρασίνου στις γειτονιές πρέπει να γίνουν.
Υ.Γ. Έχω μια απορία και θα την πω. Ενημερώνει κανείς εκεί στον δήμο τον δήμαρχο για όσες προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις γράφονται στον τοπικό Τύπο;
Γ.Δ.


Λεφτά υπάρχουν …Διεκδικήστε τα για το αρδευτικό!
Ένα θέμα που απασχολεί χρόνια την τοπική κοινωνία επαναφέρει στο προσκήνιο με ρεπορτάζ του το «Ε» στο σημερινό φύλλο. Αφορά το αρδευτικό της Ξάνθης που αφού βγήκε …σώο και καθαρό από όλες τις ρετσινιές που πήγαν το κολλήσουν οι Οικολόγοι ότι κάνει κακό στο περιβάλλον, η μελέτη του αραχνιάζει σε κάποιο συρτάρι της περιφέρειας. Καιρός είναι να βγει και να γίνει επικαιροποίηση. Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας  Γιώργος Ζιμπίδης μας είπε ότι θα δοθούν έξτρα λεφτά σε κάθε περιφέρεια, και στη δική μας εννοείται, για μελέτες από τα υπόλοιπα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ιδού λοιπόν η ευκαιρία κ. αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Νικο Ευφραμίδη.  Να διεκδικήσετε να διατεθεί ένα κονδύλι για την επικαιροποίηση της μελέτης του αρδευτικού της Ξάνθης ώστε να είναι έτοιμο να ενταχθεί  στο νέο ΠΑΑ της περιόδου 2020 – 2027.
Πρόκειται για ένα έργο που αν γίνει θα αλλάξει την φυσιογνωμία του νομού μας και θα σώσει την παραλιακή ζώνη από την υφαλμύρωση που προκαλεί η υπεράντληση  από τις  γεωτρήσεις. Αυτά είναι έργα ουσίας που δίνουν ανάπτυξη σ’ έναν τόπο.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…