-500 γρ ρεβίθια
-200 γρ ελαιόλαδο
-500 γρ μανιτάρια λευκά κομμένα στα 2 ή στα 4 αν είναι μεγάλα
-1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε ροδέλες
-2 γεμάτες κουταλιές της σούπας φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
-2 ολόκληρα κλαδάκια δενδρολίβανο
-100 ml χυμό λεμονιού
-1 κουταλιά σούπας κάρυ
-Αλάτι
-Πιπέρι
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ σε κατσαρόλα με νερό. Την επόμενη μέρα χύνουμε το νερό στο οποίο μούλιασαν και γεμίζουμε πάλι την κατσαρόλα με φρέσκο. Τα ρίχνουμε μέσα και τα βράζουμε περίπου για μιάμιση ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Στο πρώτο δεκάλεπτο του βρασμού τους, θα βγάλουν αφρό τον οποίο αφαιρούμε με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια τα αφήνουμε να βράσουν με μισόκλειστη κατσαρόλα.
Μόλις είναι έτοιμα και μαλακά, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε σε μια γάστρα ή αν δεν έχουμε σε ένα μεγάλο ταψί. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και επίσης 1 λίτρο νερό. Ανακατεύουμε!
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα για περίπου 1.5 ώρα, μέχρι να μείνει το φαγητό με το λάδι του και τα ρεβίθια να έχουν μαλακώσει πολύ και να έχουν μελώσει. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε κι επιπλέον νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος στο φούρνο. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη θερμότητα του φούρνου μας αλλά και από το όσπριο. Δηλαδή από το πόσο βραστερό είναι ή όχι!