Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

0

Αφίσες
Συμπολίτης μας τηλεφώνησε αγανακτισμένος για τις διάφορες αφίσες που αυθαίρετα κολλούν διάφοροι σύλλογοι, σωματεία, θίασοι, κόμματα και άλλοι πολλοί στα κλειστά καταστήματα.
Έτσι, παρουσιάζεται ένα άσχημο «παζάρι» αφισών που το μόνο που προσφέρει είναι μια ασχήμια. Το άσχημο δε είναι ότι αυτό συνήθως το παρατηρούμε στο κέντρο της πόλης, οπότε το κακό είναι μεγαλύτερο και η ασχήμια μοστράρεται σε κεντρικό επίπεδο.
Προτείνουμε, λόγω της Επετείου, τουλάχιστον στην 28ης Οκτωβρίου από Πλατεία Ελευθερίας μέχρι Αντίκα, να γίνει καθαρισμός από τις αφίσες αυτές.
Γ.Δ.


Τα πανό
Το δημοτικό συμβούλιο σε μια από τις προσεχείς του συνεδριάσεις θα πρέπει ν’αποφασίσει ή δυνατόν ομόφωνα, την απαγόρευση ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους δρόμους, στην τοποθέτηση πανό σε κολόνες ή στύλους. Αυτή η προσβλητική αισθητική που θίγει και το περιβάλλον είναι προϊόν περασμένης εποχής και πρέπει να σταματήσει στην πόλη μας.
Να βγει μια απόφαση που θα απαγορεύει επί ποινή σοβαρού προστίμου. Σήμερα υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι προβολής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.  Τα πανό λοιπόν θα πρέπει ν’απαγορευτούν.
Και σε ενίσχυση των παραπάνω, ακόμη υπάρχουν σκισμένα πανό από την επίσκεψη Τσίπρα. Κι αυτό διότι μετά την υλοποίηση της εκδήλωσης, κανείς δεν ενδιαφέρεται για την απομάκρυνσή τους και μένει το πρόβλημα στον δήμο, όπως με τις αφίσες, στις κολόνες των μπαρ και νυχτερινών μαγαζιών. Αυτά όλα θα πρέπει να σταματήσουν και στην Ξάνθη.
Γ.Δ.


Γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων
Πρωταρχικό καθήκον και υποχρέωση της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι το να οργανωθεί το δικαστικό σώμα για την γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων. Εάν δεν γίνει αυτό, το λένε όλοι οι σοβαροί Οικονομολόγοι, ανάπτυξη οικονομική δεν πρόκειται να υπάρξει στη χώρα.
Το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα είναι το πλέον αργό στην έκδοση αποφάσεων. Κι αυτό βέβαια έχει σοβαρές επιπτώσεις πέρα από την κοινωνική πλευρά αλλά και στην οικονομική. Δεν πρόκειται να έρθει να επενδύσει σοβαρός επενδυτής όταν θα χρειαστεί να περιμένει από 5 έως 10 χρόνια για να βγουν κάποιες αποφάσεις.
Το τι πρέπει να γίνει το γνωρίζει η κυβέρνηση. Στο χέρι της είναι να το λύσει. Διαφορετικά…
Γ.Δ.


Οικονομικοί μετανάστες, όχι πρόσφυγες
Κάποιες αλήθειες οφείλουμε να τις πούμε και θα τις πούμε. Από τις χώρες που μας έρχονται όλοι αυτοί ζητώντας καταφύγιο εδώ, προφασιζόμενοι τους πολέμους, η πραγματικότητα είναι άλλη. Απ’όλες τις χώρες μόνον η Συρία έχει πολεμική εμπλοκή σ’ ένα μικρό της τμήμα με ντόπιους αντάρτες που δεν θέλουν τον Άσαντ.
Πόλεμο σε καμία άλλη χώρα δεν έχουμε. Άρα, οι πρόσφυγες κανονικά θα έπρεπε να είναι λίγοι και συνεχώς μειούμενοι. Έτσι, η συντριπτική παρουσία αυτών είναι οικονομικοί μετανάστες οι οποίοι κανονικά θα πρέπει να στέλνονται πίσω χωρίς πολλές διαδικασίες. Μάλιστα, αυτοί είναι που δημιουργούν και τα περισσότερα προβλήματα στους χώρους φιλοξενίας τους.
Γ.Δ.


Σε ποιον αιώνα ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ
Διαβάζοντας την Πολιτική Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία καλεί νέα μέλη να εγγραφούν στο κόμμα, διαπιστώνουμε ότι η ματιά παραμένει προσηλωμένη στην ασφάλεια του παρελθόντος, αρνούμενη να γυρίσει αποφασιστικά προς το μέλλον ή το παρόν. Το κείμενο έχει μέσα ΕΑΜ, 114, Πολυτεχνείο, Εθνική Αντίσταση, Ανδρέα και «Αλλαγή», κινήματα κατά της λιτότητας (λες και δεν εφάρμοσαν ποτέ μνημόνιο), τον φόβο της Ακροδεξιάς (λες και δεν συγκυβέρνησαν με τους ΑΝΕΛ) και μερικά για γερασμένο κόσμο και ύστερο καπιταλισμό.
Θα μου πείτε ότι πρόκειται για Πολιτική Διακήρυξη, για κράχτη προς νέα μέλη. Με αυτή τη διαλεκτική, με εκφράσεις, σύμβολα και σκέψεις που παραπέμπουν σε άλλο αιώνα, δεν δημιουργείς προοδευτικό πόλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να μαγειρεύει με υλικά του παρελθόντος, ενώ έχει όλο τον χρόνο μπροστά του για να προετοιμάσει και να αρθρώσει έναν σύγχρονο, σοσιαλδημοκρατικό λόγο με ρεαλιστική πρόταση εξουσίας. Και έτσι δείχνει πιο γερασμένος και από τον καπιταλισμό που καταγγέλλει…
Κ.Γ.


Μία είναι η ουσία… δεν υπάρχει διαδικασία!
Σε συνεδριάσεις για γερά νεύρα εξελίσσονται οι συνεδριάσεις τη Οικονομικής Επιτροπής. Κι αυτό γιατί ο πρώην δήμαρχος  κ. Δημαρχόπουλος εννοεί να εμμένει στην διαδικασία χωρίς …ουσία! Προσκολλημένος σε μια απίστευτη τυπολατρία και γραφειοκρατική αντίληψη και ευθυνοφοβία για ότι έχει να κάνει με οικονομικά ζητήματα, συμπαρασύρει το σώμα σε μια ανούσια συζήτηση που δεν έχει κανένα αντίκρισμα στον πολίτη. Μια παλιομοδίτικη αντιπολίτευση που εξυπηρετεί επικοινωνιακούς λόγους. Είναι δε τόσο εμφανές αυτό που μέχρι και ο Γιάννης Παπαχρόνης αντί να κάνει αντιπολίτευση στον Τσέπελη κάνει στον Δημαρχόπουλο! Ένας Παπαχρόνης που αντίθετα από τον Δημαρχόπουλο είναι ουσιαστικός και με πολύ εύστοχο λόγο.
Μ.Ξ.


Όταν κολλάς στις… ομπρέλες
Και για να γίνουμε πιο σαφείς: Είναι δυνατόν να εκφράζει αντιρρήσεις ο κ. Δημαρχόπουλος και να μην ψηφίζει το θέμα που αφορά δαπάνες για τα Ελευθέρια γιατί θεωρεί ότι για παράδειγμα δεν χρειάζονται οι 15 ομπρέλες για τον πρόεδρο, τον Αρχιεπίσκοπο και τη συνοδεία τους σε περίπτωση που βρέξει όπως προβλέπει η ΕΜΥ για την Παρασκευή; Να μην προνοήσει ο δήμος δηλαδή γι αυτό; Ή όπως και για να μισθώσει εξέδρα για να γίνει η συναυλία του Σπανουδάκη στο Αμοιρίδιο; Ή για να παρακαθίσουν στο γεύμα με τον πρόεδρο και οι 4 υπουργοί που θα έρθουν και οι δήμαρχοι άλλων δήμων αλλά και οι επικεφαλής των παρατάξεων ή ακόμη και για το κόκκινο χαλί που θα στρωθεί για τον Πρόεδρο όπως λέει το Πρωτόκολλο. Αυτά είναι μιζέριες είναι λαϊκισμός!
Γιορτάζουμε τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Ξάνθης και ο δήμος πρέπει να βγάλει το πιο καλό το πιο φωτεινό του πρόσωπο και ο κ. Δημαρχόπουλος το προτιμά… βρεγμένο αφού κολλάει σε κάτι πράγματα μικρά …όπως οι ομπρέλες!
Μ.Ξ.


Θέμα άποψης
«Η αξία μιας είδησης δεν είναι στην ταχύτητα μετάδοσης αλλά στην εγκυρότητα αυτής». Είναι μια άποψη που αφορά βεβαίως δύο τομείς. Αυτόν του ηλεκτρονικού μέσου και τον άλλο του έντυπου Μέσου, κυρίως τις Εφημερίδες.
Χωρίς να ευλογούμε τα γένια μας, αποδεχόμαστε την διαφορά στην ταχύτητα μετάδοσης  ενός γεγονότος ηλεκτρονικά και την καθυστερημένη στα έντυπα. Όμως, ο χρόνος δίνει τη δυνατότητα να ερευνηθεί και διασταυρωθεί η είδηση κι έτσι ν’ αποφευχθούν λάθη, πολλές φορές σοβαρά. Έτσι, δικαιώνεται η άποψη πως η αξία μιας είδησης δεν είναι στην ταχύτητα μετάδοσης αλλά στην εγκυρότητα.
Την άποψη αυτή όπως έχουν διαπιστώσει οι αναγνώστες μας υπηρετούμε κι εμείς με συνέπεια. Την ίδια άποψη είχε και η εκδότρια της «Καθημερινής» Ελένη Βλάχου που έλεγε «Προτιμώ ν’αργήσουμε μια μέρα παρά να δημοσιεύσουμε μια λανθασμένη είδηση».
Γ.Δ.


Αντικαπνιστικός με μπόνους για τους αστυνομικούς
Τις έντονες αντιδράσεις των αστυνομικών έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης να αναθέσει στην ΕΛΑΣ την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που παρουσιάστηκε την Δευτέρα από τον υπουργό Β. Κικίλια στο υπουργικό συμβούλιο. Οι αστυνομικοί όμως κάνουν λόγο για ένα ακόμα πάρεργο που ανατίθεται στην ΕΛΑΣ παρά τις διαπιστωμένες ελλείψεις για την άσκηση των βασικών καθηκόντων της που είναι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
Από κύκλους της κυβέρνησης διακινείται  η πληροφορία ότι το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να προβλέπεται στο νομοσχέδιο ότι το 20% του πρόστιμου που θα βεβαιώνεται θα πηγαίνει ως μπόνους στους αστυνομικούς. Ωστόσο ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να καμφθούν οι αντιδράσεις τους ούτε και με οικονομικό μπόνους στους ένστολους και υποστηρίζει ότι τα καθήκοντα αυτά δεν εμπίπτουν στο κύριο έργο της ΕΑ αλλά ανήκουν σε άλλες Αρχές.
Μετά από αυτή τη στάση των συνδικαλιστών αναμένεται η αντίδραση της κυβέρνησης στην άρνησή τους να αναλάβουν τα συγκεκριμένα καθήκοντα.
Ενδιαφέρον έχει επίσης και το αν συμφωνεί η πλειοψηφία των αστυνομικών με αυτό. Ίσως οι περισσότεροι να έβλεπαν θετικά ένα έξτρα μπόνους στο μισθό τους…
Κ.Λ.


Το «άλλο σχέδιο» μετά την επέτειο
Η οργάνωση για την άρτια παρουσίαση των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη μια και η φροντίδα για την σωστή εικόνα της πόλης, ήταν τα δύο κυρίαρχα στοιχεία που απασχόλησαν το δήμο Ξάνθης τις ημέρες αυτές.
Πλέον όλα είναι έτοιμα για να υποδεχτούμε οι Ξανθιώτες τους υψηλούς μας επισκέπτες και να συνεορτάσουμε την ιστορική επέτειο των 100 χρόνων ελεύθερης ζωής.
Αυτά τα εορταστικά. Υπάρχει όμως το «άλλο σχέδιο» μετά την εορταστική περίοδο. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την εκκίνηση του δήμου για να μπει δυναμικά στη νέα περίοδο. Με σχεδιασμό, με οργάνωση, με μελέτες, με εξωστρέφεια και όρεξη για δουλειά.
Η νέα δημοτική αρχή με δήμαρχο τον Μανώλη Τσέπελη, από δω και πέρα θα κριθεί.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …