Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ξαναχτυπούν οι «4» της αντιπολίτευσης αλλά με άλλη σύνθεση

Ξαναχτυπούν οι «4» της αντιπολίτευσης αλλά με άλλη σύνθεση

0

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ. Ξάνθης λόγω μη απαρτίας των 4 παρατάξεων που συνυπέγραψαν κείμενο κατά των τροπολογιών περί κυβερνησιμότητας του Θεοδωρικάκου

 

Εκτός παραταξιακής γραμμής ο Φερντούν και ο Τσαρεκτσή  – Μήνυμα ενότητας από τον δήμαρχο Ξάνθης Μ. Τσέπελης

Δήλωση Λύρατζη: «Αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές οι τροπολογίες Θεοδωρικάκου»

 

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου λόγω μη απαρτίας. Απουσίαζαν οι επικεφαλής και οι δημοτικοί σύμβουλοι (πλην 2 εξαιρέσεων) των 4 παρατάξεων  που νωρίτερα είχαν συνυπογράψει κείμενο με το οποίο εξέφραζαν την αντίθεσή τους στις τροπολογίες του υπουργείου Εσωτερικών «περί κυβερνησιμότητας» των δήμων και κατήγγειλαν ότι δημιουργείται ένα νόθο δημαρχοκεντρικό μοντέλο που καταργεί τον διάλογο και την αντιπολίτευση. Να υπενθυμίσουμε ότι επί θητείας Δημαρχόπουλου είχε δημιουργηθεί μια αντιπολίτευση συμμαχία με τις παρατάξεις Μπένη – Καμαρίδη, Ανταμπούφη – Ξυνίδη. Τώρα επί Τσέπελη βλέπουμε να …ξαναχτυπούν οι «4» της αντιπολίτευσης αλλά με εντελώς διαφορετική σύνθεση!

Εκτός παραταξιακής γραμμής ο Φερντούν και ο Τσαρεκτσή

Να σημειώσουμε ότι οι παρατάξεις που υπέγραψαν το κείμενο είναι ο «Δήμος Πρότυπο», «Ξάνθη για Όλους» , «Αγάπη για την Ξάνθη μας» και «Πολίτες για την Ξάνθη». Δεν ακολούθησαν την γραμμή της παράταξής τους από τον «Δήμο Πρότυπο» ο κ. Φερτούν Χασάν Ογλού και από την «Ξάνθη για Όλους» ο κ. Τζενάν Τσαρεκτσή.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι  έγινε γνωστό από το προεδρείο ότι ο κ. Παπαχρόνης είχε ενημερώσει για δικαιολογημένη απουσία του δύο μέρες πριν. Απουσίαζε τόσο ο ίδιος όσο και  η παράταξή του,  γεγονός που παρατήρησε ο Ιπποκράτης Καμαρίδης και σχολίασε: «ο κ. Παπαχρόνης απουσιάζει δικαιολογημένα και η παράταξή του… αδικαιολόγητα». Να προσθέσουμε ότι παρούσα ήταν η παράταξη «Νέα Ξάνθη» του Π. Λύρατζη και ο Κώστας Βογιατζής από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Να υπενθυμίσουμε ότι η συνεδρίαση είχε 11 θέματα στην ημερήσια διάταξη εκ των οποίων και η εκλογή μελών του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ.

Δήλωση δημάρχου Ξάνθης για την προσυμφωνημένη απουσία των παρατάξεων

Παρότι βρέθηκε μπρος σε μια …ανταρσία ο δήμαρχος Ξάνθης Μ. Τσέπελης απηύθυνε μήνυμα ενότητας.

Μ. Τσέπελης: «Σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και τον τόπο,  κληθήκαμε να λειτουργήσουμε, να υπηρετήσουμε  την τοπική αυτοδιοίκηση με όλες τις δυνάμεις μας, με ήθος, συνέπεια, ωριμότητα  και ορκιστήκαμε στο σύνταγμα να τηρούμε, με θρησκευτική ευλάβεια, τους νόμους του κράτους.

Όλοι μαζί, είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τον όρκο μας, να ακολουθήσουμε τους νόμους της πολιτείας, να υπηρετήσουμε τον τόπο μας, να σταθούμε με σεβασμό μπροστά στους πολίτες που μας εξέλεξαν με την ψήφο τους για να τους αντιπροσωπεύσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, και με ωριμότητα και συνέπεια,  να αναλάβουμε τις ευθύνες που επωμιστήκαμε,  για να πάμε τον Δήμο Ξάνθης μπροστά.

Τίποτα δεν μας χωρίζει. Αντίθετα μάλιστα, όλους μας ενώνει ένας κοινός στόχος, ένας κοινός σκοπός, το ελπιδοφόρο μέλλον της Ξάνθης που με τις ιδέες, τις προτάσεις, τη συστηματική εργασία και την οργάνωση σε όλους τους τομείς, από κοινού,  μπορούμε να επιτύχουμε.

Δεν περισσεύει κανείς.

Όλοι, μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης είμαστε ισότιμοι, άξιοι και χρήσιμοι για την κοινωνία μας.

Όλοι, είμαστε η επιλογή των πολιτών, που μας έστειλαν στα έδρανα του οργάνου για να εκφράσουμε τα «θέλω» τους, να αξιοποιήσουμε τη δυναμική εντολή τους, να δούμε με μάτια ανοικτά το αύριο, για να μπορούμε να δούμε κατάματα τα παιδιά μας».

 

Δήλωση Λύρατζη: «Αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές οι τροπολογίες Θεοδωρικάκου»

Σε Δήλωση διαμαρτυρίας για την τροπολογία προέβη και ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Ξάνθη» Π. Λύρατζης. Ειδικότερα σε επιστολή του που απευθύνει προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και στον Πρωθυπουργό τονίζει ότι: « οι τροπολογίες εκτός από αντισυνταγματικές είναι και αντιδημοκρατικές, οδηγούν την ίδια την Αυτοδιοίκηση σε βαριά σήψη και οπισθοδρόμηση» και ζητά την απόσυρσή  τους.

Π. Λύρατζης: «H Δημοτική Παράταξη ΝΕΑ ΞΑΝΘΗ και ο επικεφαλής της, δεν θα μπουν στη λογική να πουν τα αυτονόητα και να γίνουν είτε το δεκανίκι μιας δημοτικής αρχής που δυστυχώς ευθύς εξ’ αρχής έδειξε ότι λειτουργεί με γνώμονα μόνο τα προσωπικά συμφέροντά της, καθυποταγμένη δυστυχώς στην αλαζονεία και στον δικό της κόσμο του «χτες», ούτε όμως και να λειτουργήσει ανάλογα με τα συμφέροντα και τις φιλοδοξίες των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που ξαφνικά αγαπήθηκαν εκφράζοντας προφανώς τον «ίδιο κόσμο».

Εμείς δεν χρωστάμε σε κανέναν, τολμήσαμε, κοιτάξαμε ευθύς εξ’ αρχής τον κόσμο στα μάτια, σε αυτόν μόνο απολογούμαστε και με αυτόν συμπορευόμαστε.

Άλλωστε οι δικές μας καθαρές θέσεις διατυπώθηκαν ευθύς εξ’ αρχής, εκφράζοντας την έντονη αντίθεση και πικρία μας απέναντι στην σημερινή Κυβέρνηση που πιστέψαμε ότι θέλει μια αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη που θα λειτουργεί με γνώμονα την διαφάνεια, καθαρότητα και συνεργασία όλων, μέσα σε  κανόνες δημοκρατίας. Το βασικότερο όμως να θέλει μια Αυτοδιοίκηση απαλλαγμένη από διεφθαρμένες λογικές και πολιτικές του παρελθόντος.

Δυστυχώς κύριε Πρωθυπουργέ, τόσο οι τροπολογίες που κατατέθηκαν πρόχειρα στην Βουλή των Ελλήνων όσο και οι απαράδεκτες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών δεν εξυπηρετούν την ίδια την Δημοκρατία, καταργούν την λαϊκή βούληση της τεράστιας πλειοψηφίας των δημοτών και κατά την άποψή μας, εκτός από αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές, οδηγούν την ίδια την Αυτοδιοίκηση σε βαρεία σήψη και οπισθοδρόμηση, αφού με αυτές:

1ον. Υποβαθμίζεται το Δημοτικό Συμβούλιο, κυρίαρχο όργανο της βούλησης των δημοτών και του λαού.

2ον. Καθιερώνουν» υπερ-Δημάρχους της μειοψηφίας με επικίνδυνες λογικές και ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

3ον. Δεν είναι μόνο το ότι ο  δήμαρχος «διορίζει» και «παύει τους πάντες, όσο η «νέα νοοτροπία» που εισάγει στη Τοπική Αυτοδιοίκηση όπου μία μειοψηφία αποφασίζει και διατάζει , λογικές  που δεν έχουν  καμία σχέση με τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας.

Εκφράζουμε ως παράταξη αλλά και ως ελεύθεροι άνθρωποι που το όραμά μας δεν μπορεί να ταυτιστεί με τέτοιες αντιδημοκρατικές και απαράδεκτες λογικές, την πλήρη αντίθεσή μας, προς τις τελευταίες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών που εξυπηρετούν μόνο την αδιαφάνεια και τα προσωπικά συμφέροντα των ολίγων.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ειδικότερα ο σημερινός Πρωθυπουργός, έχουν υποχρέωση ν’ αλλάξουν τα πράγματα και να δώσουν ποιότητα και δημοκρατία για μια ανεξάρτητη και κυρίως καθαρή Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εμείς ως δημοτική παράταξη ΝΕΑ ΞΑΝΘΗ, με αυτούς τους κανόνες πολιτευτήκαμε και ζητήσαμε την ψήφο των δημοτών, αυτούς θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε αταλάντευτα και με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα των δημοτών.

Να αποσυρθούν εδώ και τώρα οι αντιδημοκρατικές τροπολογίες του Υπουργείου Εσωτερικών και η Αυτοδιοίκηση να προχωρήσει με καθαρούς κανόνες δημοκρατίας και διαφάνειας

Είναι απαίτηση της ίδιας της κοινωνίας  με την οποία και συμπορευόμαστε».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ακρίτες σε κρίση»: Σκληρή κριτική Βουρβουκέλη στη διοίκηση Μέτιου

Με αφορμή τα νέα μέτρα για τις επιχειρήσεις της ΑΜΘ απευθύνει κατηγορίες για αδιαφορία και…