Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επενδύσεις Έρχεται πρόταση των Αμερικανών για Greek Silicon Valley

Έρχεται πρόταση των Αμερικανών για Greek Silicon Valley

0

O ξανθιώτης Σάββας Παραστατίδης ανάμεσα στους σπουδαιότερους Greeks των τεχνολογικών κολοσσών

 Από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μια μεγάλη επένδυση: Αυτή της Pfizer, που θα φτιάξει στην Θεσσαλονίκη το πρώτο διεθνές digital hub της. Λίγο αργότερα, η Cisco ανακοίνωσε ότι θα είναι αρωγός στην προσπάθεια δημιουργίας ενός innovation park στη Θεσσαλονίκη.

Αναμφίβολα, είναι «big thing», όμως μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό απέναντι στο «big picture» που έχει στο νου του ο πρωθυπουργός: Τη μετατροπή της Ελλάδας σε μια χώρα που θα έχει συγκεντρώσει όλες τις μεγάλες και wannabe μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις του κόσμου, σε ένα είδος τεχνολογικού κόμβου, τη δημιουργία μιας Silicon Valley της Ευρώπης, στη χώρα μας.

Στις αρχές Αυγούστου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, το έκανε πιο ξεκάθαρο: Ο ίδιος εξήγησε ότι η υλοποίηση του έργου της δημιουργίας τεχνολογικού πάρκου στην Ελλάδα είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, σημείωσε ότι έχουν γίνει ήδη τα πρώτα βήματα ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα να είναι σε θέση να προβεί η κυβέρνηση σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Το σχέδιο υπάρχει. Ο οργασμός κινητικότητας του τελευταίου διαστήματος, δεν είναι τυχαίος. Στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη, εξυφαίνεται, αυτούς τους μήνες, ένα σχέδιο δημιουργίας μιας ελληνικής πόλης που θα «φιλοξενεί» εταιρίας καινοτομίας, πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας, στα πρότυπα της Silicon Valley, στην Καλιφόρνια. Σε αυτό το innovation park, δεν θα έχουν μόνο branches οι αμερικανικοί γίγαντες της τεχνολογίας, αλλά και θα δίνεται χώρος ώστε να μετατρέπονται ιδέες σε start ups. Η στήριξη από μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις τεχνολογίας είναι δεδομένη, το project έχει στοιχειοθετηθεί και το μόνο που απομένει, είναι η επίσημη πρόταση.

Όχι τυχαία, το καλοκαίρι που πέρασε, στελέχη της εταιρίας αυτής έκαναν κύκλο επαφών στη χώρα, εκπροσωπώντας αμερικανικές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν παρουσία στην Ελλάδα. Στελέχη αμερικανικών επιχειρήσεων του τομέα ακολούθησαν, πραγματοποιώντας συναντήσεις -και- με Έλληνες αξιωματούχους και ζητώντας ενημέρωση για τη δημιουργία της ελληνικής Silicon Valley, μιας και το «νέο» έχει κυκλοφορήσει στην Καλιφόρνια και έχει εξάψει το ενδιαφέρον…

Ο πρέσβης έδειξε, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συνεργασίες σε έξι τεχνολογικά mega projects, έθεσε ερωτήματα για το αντικείμενο των συνεργασιών με τις Αμερικάνικες επιχειρήσεις και πανεπιστήμια και εξέφρασε την υποστήριξη της Πρεσβείας και του ιδίου για την ανάπτυξη και υλοποίηση του Thess INTEC.

Αλλά δεν είναι μόνο λόγια. Η Tesla, η εταιρία που συνδέεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στον πλανήτη με την ανάπτυξη υψηλών τεχνολογιών, άλλωστε, έκανε την αρχή, τοποθετώντας το ευρωπαϊκό «στρατηγείο» στο «Δημόκριτο», καθώς ο Elon Musk έχει κάνει ξεκάθαρο ότι θεωρεί τα ελληνικά πανεπιστήμια «φυτώριο» επιστημόνων διεθνούς βεληνεκούς.

Δεκάδες ακόμα εταιρίες υψηλής τεχνολογίας από τις ΗΠΑ έχουν, το τελευταίο διάστημα, «περάσει» από την Ελλάδα, εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους για την ελληνική Silicon Valley που θα δημιουργηθεί και οι ζυμώσεις που ξεκίνησαν μετά από την αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα, συνεχίζονται. Η πρόταση για το mega project που θα μετατρέψει τη χώρα μας σε ευρωπαϊκό και ένα από τα κορυφαία παγκόσμια hubs τεχνολογίας, είναι προ των πυλών…

Θεσσαλονίκη: Το digital hub της Pfizer και η Cisco ανοίγουν το δρόμο

Εάν ο οργασμός επαφών για την ελληνική Silicon Valley αφορά την Αττική, ο δρόμος για την εκκίνηση ενός τέτοιου mega project περνάει από τη Θεσσαλονίκη! Η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό για το κέντρο digital hub που θα ανοίξει η Pfizer στη Θεσσαλονίκη, έπεται πολύμηνων διαδικασιών, κατά τη διάρκεια των οποίων, οι επικεφαλής του project του φαρμακευτικού κολοσσού, επισκέφθηκαν πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα ανά την Ελλάδα για να καταλήξουν στη γενέτειρα του CEO της εταιρίας, Αλβέρτου Μπουρλά.

Ο φαρμακευτικός κολοσσός στοχεύει στην αξιοποίηση τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα Big Data/Analytics για την ανάπτυξη νέων θεραπειών. Πρόκειται δηλαδή, για ένα εργαστήριο που θα αποτελεί έδρα υψηλής τεχνολογίας και εξειδίκευσης, εντός του οποίου θα επιταχύνονται οι διαδικασίες έρευνας και ανάπτυξης νέων φαρμάκων. Η Θεσσαλονίκη, «προκρίθηκε», έχοντας δύο βασικά αβαντάζ: Τον μεγάλο αριθμό εξειδικευμένων στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας και τη γεωγραφική της θέση, που τη συνδέει άμεσα με τα υπόλοιπα Βαλκάνια.

Αν η υποδομή της Pfizer που θα ανοίξει 200 θέσεις εργασίας υψηλών δεξιοτήτων στην πόλη θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη το 2020, η κορυφαία στον κόσμο εταιρία IT και δικτύωσης, Cisco, δηλώνει έτοιμη να επενδύσει 10-12 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, αρκεί η κυβέρνηση να της εξασφαλίσει ένα κτίριο περίπου 1000 τετραγωνικών για τη στέγασή του. Tο Κέντρο θα αναπτύσσει τεχνολογίες για τις smart cities, αλλά και για το Internet of Things, καθώς και ειδικές εφαρμογές για τον αγροτικό τομέα και γενικά για πελάτες σε αναζήτηση προηγμένων υπηρεσιών, ενώ, όπως εξήγησε η εταιρία «θα είναι διασυνδεδεμένο με τα υπόλοιπα 15 κέντρα καινοτομίας που διαθέτει η Cisco σε όλο τον κόσμο, με σκοπό τη μεταφορά τεχνογνωσίας, καλών πρακτικών και λύσεων από και προς την Ελλάδα».

Οι πρώτοι δύο κολοσσοί λοιπόν, έκαναν το πρώτο βήμα και ανακοίνωσαν, με κάθε επισημότητα, το σχέδιό τους για innovation centers, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε κόμβο καινοτομίας και τεχνολογίας και ότι το ενδιαφέρον που υπάρχει είνια απτό. Και, μέσω της Θεσσαλονίκης άνοιξαν το δρόμο, κάνοντας τις σχετικές αποφάσεις ευκολότερες για άλλους κολοσσούς της τεχνολογίας και όχι μόνο, που έπονται…

Oι Greeks πίσω από τους τεχνολογικούς κολοσσούς

Λίγοι θα ξέρουν ότι με τη δημιουργία του Kέντρου Ψηφιακής Tεχνολογίας και Tεχνητής Nοημοσύνης της Pfizer που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο CEO της φαρμακοβιομηχανίας, Aλβέρτος Mπούρλας, απέτισε φόρο τιμής στη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη. «Δεν ξέχασα ποτέ από πού ξεκίνησα και σε ποιους οφείλω. Kαι το AΠΘ είναι ένας από αυτούς». Aυτά τα λόγια ανήκουν στον Έλληνα που βρίσκεται στο τιμόνι της δεύτερης μεγαλύτερης φαρμακευτικής στον κόσμο εδώ και λίγους μήνες και αποδεικνύουν ότι θεώρησε προσωπικό χρέος να συμβάλει στην τεχνολογική αναγέννηση της πόλης του και να στηρίξει τους δεκάδες καταρτισμένους επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στη συμπρωτεύουσα.

Όμως, ο 57χρονος Aλβέρτος Mπούρλας, δεν είναι ο μόνος Greek που έχει κάτι τέτοιο στο νου του. Δεκάδες Έλληνες διαφεντεύουν τον κόσμο της τεχνολογίας διεθνώς και έχουν ισχυρότατη παρουσία στη Silicon Valley, στρέφοντας το ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων προς την Eλλάδα. Aυτό, το παραδέχθηκε δημοσίως ο γίγαντας Tesla, της τεχνολογικής ιδιοφυίας και -soon to be- πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου, Elon Musk, όταν, τον Φεβρουάριο, άνοιξε ένα μικρό hub στον Δημόκριτο, αναζητώντας Έλληνες επιστήμονες.

Tέτοιοι είναι ο Γ. Mπαλαφούτης, που ηγείται της ομάδας ειδικών σε θέματα ασφάλειας του κυβερνοχώρου, στη Microsoft, αν και το σημαντικότερο ίσως, στέλεχος του κολοσσού που δημιούργησε ο Bill Gates, είναι ο Σάββας Παραστατίδης. Eίναι ο επικεφαλής αρχιτέκτονας της Cortana, του σημαντικότερου project στην ιστορία της Microsoft, που, κατά πολλούς θα κρίνει την επιβίωσή της.

Δεκάδες άλλοι έχουν παρόμοιες θεσεις σε κολοσσούς. Όπως ο Στηβ Bρανάκης, επικεφαλής του Creative Lab της Google, ο Στράτων Σκλάβος που διετέλεσε αντιπρόεδρος της Taligent (κοινοπραξία Apple, IBM, HP), η Mαρίνα Xατζοπούλου της Z Corp και πολλοί ακόμα…

Ενδιαφέρον για την δημιουργία innovation hubs, ή και την παρουσία σε μια «Silicon Valley» που θα δημιουργηθεί σε ελληνικό έδαφος, δεν υπάρχει μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά και από το… αντίπαλο δέος τους, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Το Πεκίνο, το οποίο δίνει τεράστιο βάρος στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, στην εξωστρέφεια, αλλά και στη χώρα μας -την οποία έχει αποδείξει πως θεωρεί κόμβο εισόδου προς την Ευρώπη- έχει ενημερωθεί δια της πλέον επίσημης οδού ότι θα κατασκευασθεί ένα τεχνολογικό πάρκο στην Αθήνα, ενώ έχει προταθεί η αδελφοποίηση του τεχνολογικού πάρκου Huawei με την Τεχνόπολη της Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επενδύσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …