500 γρ. αλεύρι
125 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
4 κουταλάκια μπέικιν
1 πρέζα αλάτι
4 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
200 ml ηλιέλαιο ή άλλο σπορέλαιο της αρεσκείας σας
400 γρ. ζάχαρη
2 κουταλάκια κανέλα
2 κουταλάκι εσάνς βανίλια
600 γρ. ψίχα κολοκύθας
Βούτυρο και αλεύρι για το ταψί
Τρίβετε την ψίχα κολοκύθας στον τρίφτη του κρεμμυδιού. Κοσκινίζετε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι. Ανακατεύετε με τα καρύδια και κρατάτε κατά μέρος.
Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα φυλάτε για αργότερα.
Χτυπάτε τους κρόκους με την βανίλια, την κανέλα, τη ζάχαρη και το λάδι. Προσθέτετε την ψίχα της κολοκύθας και ανακατεύετε. Προσθέτετε λίγο – λίγο το μίγμα με το αλεύρι και τα καρύδια, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Τέλος προσθέτετε και τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά προς μια κατεύθυνση.
Βουτυρώνετε μια μεγάλη φόρμα για κέικ ή ταψάκι 30 εκ., αλευρώνετε και αδειάζετε το μίγμα. Ψήνετε στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο για 50 – 60 λεπτά. Ελέγχετε με μαχαίρι αν έχει ψηθεί.
Βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε λίγο να κρυώσει και ξεφορμάρετε. Σερβίρετε με άχνη ζάχαρη ή γιαούρτι με κανέλα και σαντιγί ή παγωτό ή απλά, σκέτο…