Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές «Και αν ξαναρωτηθούμε πάλι «ΟΧΙ» θα ξαναπούμε»

«Και αν ξαναρωτηθούμε πάλι «ΟΧΙ» θα ξαναπούμε»

0

Το μήνυμα του Στρατηγού του Δ. Σώματος Στρατού Χ. Λαλούση για την επέτειο

 

Τιμή και δόξα στους ήρωες του ’40 – Δεκάδες δάφνινα στεφάνια στο Ηρώο Πεσόντων .  Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την παρέλαση

 

 

Με λαμπρότητα και καλό καιρό γιόρτασαν οι Ξανθιώτες την επέτειο του «ΟΧΙ».  Μια επέτειος που συμβολίζει την αντίσταση ενός ολόκληρου λαού απέναντι στον φασισμό. Τον αγώνα και τις θυσίες του για την ελευθερία της πατρίδας, για τα δημοκρατικά ιδεώδη που γεννήθηκαν σ’ αυτόν τον  τόπο.

Τιμή και δόξα στους ήρωες του ’40 – Δεκάδες δάφνινα στεφάνια στο Ηρώο Πεσόντων

Δεκάδες τα δάφνινα στεφάνια που κατατέθηκαν από τις αρχές του τόπου, από εκπροσώπους υπηρεσιών, φορέων σωματείων και συλλόγων όπως ορίζει το πρωτόκολλο μετά το πέρας της επιμνημόσυνης Δέησης υπέρ αναπαύσεως των  πεσόντων όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης κ. Παντελεήμων. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο βουλευτής ΝΔ Σπύρος Τσιλιγγίρης ενώ στεφάνια κατέθεσαν και οι υπόλοιποι βουλευτές του νομού,  κύριοι Χ. Ζεϊμπέκ και Μ. Μπουρχάν καθώς επίσης και εκπρόσωποι κομματικών οργάνων.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την παρέλαση

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε και χειροκρότησε την παρέλαση των λαογραφικών συλλόγων, των μαθητών των δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων της πόλης μας και του Στρατού.

Στο μήνυμα της ημέρας αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της παρέλασης ο μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ο στρατηγός Χ. Λαλούσης, ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Ευφραιμίδης και ο δήμαρχος Μ. Τσέπελης απευθύνοντας παράλληλα συγχαρητήρια στην μαθητιώσα νεολαία και στα στρατευμένα νιάτα για την παρέλαση.

 

Μητροπολίτης, Παντελεήμων: «Έχουμε χρέος, απέναντι στις νέες γενιές, να διαφυλάξουμε την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδος μας»

 «28η Οκτωβρίου. Γιορτάσαμε την επέτειο του ΄40. Θυμηθήκαμε τους αγώνες των προγόνων μας, γιατί η Ελευθερία, όπως ανέφερα και στον Ναό, κατά την διάρκεια της Δοξολογίας, δεν χαρίζετε, αλλά κερδίζεται με αίμα. Έχουμε ένα χρέος απέναντι στους προγόνους μας που έδωσαν την ζωή τους και το αίμα τους, αλλά έχουμε και ένα χρέος, απέναντι στις νέες γενιές, να διαφυλάξουμε την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδος μας, να φυλάξουμε την πίστη μας, τα ήθη, τα έθιμά μας, την ιστορία μας, τα οποία δεν εκχωρούμε σε κανέναν, γιατί είναι δικά μας και μόνον δικά μας.

Παρακολουθήσαμε και χειροκροτήσαμε τους πολιτιστικούς συλλόγους, την μαθητιώσα νεολαία, τα στρατευμένα μας παιδιά και νιώσαμε μια υπερηφάνεια. Εκείνο που χρειάζεται είναι η ενότητα να χαρακτηρίζει τον λαό μας, γιατί κάθε φορά που βρεθήκαμε σε δύσκολη θέση και ήμασταν ενωμένοι, μεγαλουργήσαμε. Όταν όμως μπήκε το μικρόβιο της διχόνοιας ανάμεσά μας, τότε θρηνήσαμε συμφορές. Να ευχηθώ η Υπέρμαχος Στρατηγός, η Παναγία μας, η οποία σκέπαζε και σκεπάζει τον λαό μας και ολόκληρο τον κόσμο μας, να πρεσβεύει στον Σωτήρα Χριστό για την ειρήνη όλου του κόσμου, να αναπαύσει τις ψυχές των πατέρων μας που άφησαν τα οστά τους στα βουνά της Ηπείρου και να ευχηθώ τα έτη όλων, όλου του λαού μας, να είναι πολλά, ειρηνικά και ευλογημένα. Χρόνια πολλά».

Διοικητής Δ. Σ.Σ. Χ. Λαλούσης : «Και αν ξαναρωτηθούμε πάλι «ΟΧΙ» θα ξαναπούμε»

«Και αν ξαναρωτηθούμε πάλι «ΟΧΙ» θα ξαναπούμε. Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμπψε το Δ΄ Σώμα Στρατού μέσα από την λαμπρή παρέλαση που παρακολουθήσαμε. Σήμερα το Δ΄ Σώμα Στρατού, ως αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη, είναι έτοιμη να διασφαλίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την αξιοπρέπεια και την περηφάνια του θρακιώτικου λαού. Χρόνια πολλά σε όλους».

Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Ν. Ευφραιμίδης: « Ένα κεφάλαιο της ιστορίας μας, που συμβολίζει τους αγώνες για την αρετή και τα δικαιώματα του ανθρώπου»

 

«Σήμερα γιορτάζουμε, τιμούμε με μεγαλοπρέπεια το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής. Το «ΟΧΙ» του έπους του ’40, το μέγιστο κατόρθωμα των Ελλήνων που πηγάζει μέσα από την ψυχή τους. Ένα κεφάλαιο της ιστορίας μας, που για αιώνες θα συμβολίζει τους αγώνες για την αρετή και τα δικαιώματα του ανθρώπου. Θέλω να συγχαρώ όλες και όλους όσοι συνεργάστηκαν για να είναι επιτυχής η σημερινή παρέλαση, ευχόμενος χρόνια πολλά με υγεία, ειρήνη και πρόοδο».

Δήμαρχος Ξάνθης , Μ. Τσέπελης: «Το  «ΟΧΙ» θα το ξαναπούμε, αν χρειαστεί»

«Χρόνια πολλά σε όλους. Είναι μια ημέρα μνήμης που πρέπει να εξάρουμε όλοι μας. Η ελευθερία δεν δωρίζεται. Χρειάζεται θυσίες και πρέπει να ξέρουμε ότι αρκετός κόσμος έχασε την ζωή του και στερήθηκε ένα μεγάλο κομμάτι τον επόμενο καιρό για την επιβίωσή του, μόνο και μόνο για να είμαστε εμείς ελεύθεροι σε αυτόν τον τόπο. Μπορεί να είμαστε λίγοι, αλλά όταν είμαστε ενωμένοι οι Έλληνες, δεν φοβόμαστε κανέναν και το «ΟΧΙ» θα το ξαναπούμε, αν χρειαστεί, και θα θυσιάσουμε και εμείς οι ίδιοι τις ζωές μας γι αυτόν τον τόπο. Ας μην υποτιμούμε όμως και την νεολαία μας. Να είστε σίγουροι ότι το ίδιο θα κάνουν και τα παιδιά μας. Χρόνια πολλά».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanhopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…