Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ιογενής η γαστρεντερίτιδα που έπληξε τον Εχίνο

Ιογενής η γαστρεντερίτιδα που έπληξε τον Εχίνο

0
exinos

Δεν οφείλεται στο νερό υποστηρίζει ο γιατρός επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Εχίνου Δ. Πετρίδης. Για «επιδημία» κάνει λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος Ιρφάν Χατζηγενέ και ενοχοποιεί το νερό και την έλλειψη δικτύου ύδρευσης

 

 

Διαψεύδει κατηγορηματικά ο δήμαρχος Μύκης τον Ιρφάν Χατζηγκενέ

Ντελή Χ. : «Ο Εχίνος υδρεύεται από 3 δεξαμενές και έχει δίκτυο ύδρευσης εδώ και 40 χρόνια»

 

 

Ανησυχία προκάλεσαν στους κατοίκους του Εχίνου τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που εμφανίστηκαν από την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου σε ενήλικες αλλά και μικρά παιδιά. Τα περιστατικά καταγράφηκαν στο Κέντρο Υγείας Εχίνου όπου απευθύνθηκαν οι ασθενείς.  Ο περιφερειακός σύμβουλος Ιρφάν Χατζηγκενέ που και ανακοίνωσε το γεγονός κάνει λόγο για «επιδημία» αποδίδοντας το αίτιο στο νερό και υποστηρίζοντας ότι «η περιοχή του Εχίνου δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό μέσω του δημοσίου δικτύου υδροδότησης και ως εκ τούτου, τροφοδοτείται από πηγές άλλων περιοχών. Η μεταφορά του νερού γίνεται με βυτιοφόρο όχημα».

Πολλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας στον Εχίνο αλλά όχι από το νερό, από ιό

Όπως βεβαιώνει στο «Ε» ο γιατρός επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Εχίνου Δημήτρης Πετρίδης, από τις 3 – 5 Οκτωβρίου διαπιστώθηκαν πολλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε κατοίκους του Εχίνου αλλά και σε 3 – 4 από τα χωριά Μελίβοια και Πάχνη. Τα συμπτώματα ήταν  έμετοι και διάρροια και όχι πυρετός. Αυτό, όπως σημειώνει ο κ. Πετρίδης είναι ένδειξη ότι πρόκειται για ίωση γαστρεντερίτιδας που οφείλεται σε ιό και όχι σε μόλυνση από νερό γιατί σε διαφορετική περίπτωση τα περιστατικά θα ήταν εμπύρετα. Πρόσθεσε δε ότι αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι υπήρχαν κρούσμα και από άλλα χωριά και ότι τώρα πλέον δεν υπάρχουν κρούσματα , πράγμα που σημαίνει ότι η ίωση έκανε τον κύκλο της. Επίσης ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως  ο δήμος διενήργησε ελέγχους στο νερό και δεν ανεβρέθηκε μικροβιακό φορτίο για να προκαλέσει την ασθένεια.

Διαψεύδει κατηγορηματικά ο δήμαρχος Μύκης τον Ιρφάν Χατζηγκενέ

Μιλώντας στο «Ε» ο δήμαρχος Μύκης Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν διαψεύδει αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Χατζηγκενέ για το δίκτυο υδροδότησης αποδίδοντας τις καταγγελίες του σε άγνοια ή πολιτικές σκοπιμότητες: «Είναι μεγάλο ψέμα ότι ο Εχίνος δεν έχει δίκτυο ύδρευσης και ξαφνιάζομαι γιατί το λέει αυτό ο κ. Χατζηγκενέ. Ή το αγνοεί ή τον πληροφόρησαν λανθασμένα ή εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες η παρέμβασή του. Ο Εχίνος υδρεύεται από 3 δεξαμενές και έχει δίκτυο ύδρευσης εδώ και 40 χρόνια και μάλιστα το 2002 έγιναν από την τότε δημοτική αρχή πολλές παρεμβάσεις στο δίκτυο μέσω ενός προγράμματος. Τηρούνται όλα όσα προβλέπονται για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού. Σ’ ότι αφορά τα κρούσματα  ζήτησα από τον γιατρό του Κέντρου Υγείας Εχίνου να μου κάνει μια λεπτομερή έκθεση με τα περιστατικά ενώ ενημερώθηκε και η Διεύθυνση Υγείας».

xatzigenne-irfanΤι αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο περιφερειακός σύμβουλος Ιρφάν Χατζηγκενέ

«ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑΣ ΣΤΟΝ ΕΧΙΝΟ

Περισσότεροι από 100 κάτοικοι, προσβεβλημένοι από τον ιό της γαστρεντερίτιδας, επισκέφθηκαν το κέντρο υγείας του Εχίνου το διάστημα από τις 3 έως τις 5 Οκτωβρίου και τέσσερα παιδιά μικρής ηλικίας μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο  κρατικό Νοσοκομείο της Ξάνθης!

Ποιό το αίτιο του φαινομένου αυτού; Ως γνωστόν, η περιοχή του Εχίνου δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό μέσω του δημοσίου δικτύου υδροδότησης και ως εκ τούτου, τροφοδοτείται από πηγές άλλων περιοχών. Η μεταφορά του νερού γίνεται με βυτιοφόρο όχημα.

Σε αυτή την περίπτωση, το αρμόδιο Υπουργείο του κράτους μας, ορίζει τα εξής:

Η μεταφορά του νερού με βυτία, θα γίνεται αφού προηγηθεί η σχετική άδεια από την οικεία Δημοτική Αρχή και η βεβαίωση, που θα αναγράφει την προέλευση του νερού προς πόση. Στο βυτίο, θα αναγράφεται το είδος του νερού και η προέλευση του και αυτό θα επιβεβαιώνεται από την οικεία Δημοτική Αρχή. Τα βυτία πρέπει να είναι κατασκευασμένα από μέταλλο που δεν επιδέχεται οξείδωση και δεν θα φέρουν εσωτερικές συγκολλήσεις με μόλυβδο. Επίσης πρέπει να έχουν στον πυθμένα στόμιο πλήρωσης, που θα κλείνει στεγανά με σιδερένιο κοχλιωτό πώμα. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να πληρούνται με αντλίες και σιδηρές σωληνώσεις. Μια φορά την εβδομάδα, θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται, όπως επίσης θα υπόκεινται σε έκτακτους ελέγχους της οικείας υγειονομικής υπηρεσίας και Δημοτικής Αρχής.

Θα πρέπει λοιπόν να γίνεται:

(α) χημικός προσδιορισμός υδρογονανθράκων, βαρέων μετάλλων κ.λ.π προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι στο ΄΄περιεχόμενο νερό΄΄ αυτών δεν έγινε μετανάστευση χημικών ουσιών ή ότι δεν υπήρξε αλλότρια χρήση το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

(β) υγειονομικός έλεγχος των δεξαμενών και των υδραυλικών παρελκόμενων (σωληνώσεις, βάνες κ.λ.π), των βυτίων.

Ερωτώ, στην προκειμένη περίπτωση πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις; Έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι από τις δημόσιες υπηρεσίες το τελευταίο διάστημα, για να διαπιστωθεί ότι το νερό με το οποίο τροφοδοτείται η περιοχή του Εχίνου, είναι κατάλληλο προς πόση;

Έχει οριστεί κάποιος υπάλληλος από το δήμο ως δειγματολήπτης, ώστε να ελέγχει την ποιότητα νερού αλλά και το καθαρισμό των δεξαμενών πόσιμου νερού;

Οι έλεγχοι είναι ζωτικής σημασίας, για την αποφυγή εμφάνισης παθογόνων μικροοργανισμών και κατά συνέπεια την πρόκληση ασθενειών! Χρόνια τώρα οι κάτοικοι του Εχίνου ταλαιπωρούνται από τη λειψυδρία! Η Περιφέρεια είχε υποσχεθεί πομόνες αλλά δυστυχώς παρέμειναν μια υπόσχεση! Γιατί αυτή η αναβολή και η καθυστέρηση του σχεδίου αυτού, που κυριολεκτικά θα σώσει τους κατοίκους της περιοχής;

Ως δευτερεύουσα και προσωρινή λύση και μέχρι την εξακρίβωση της ποιότητας του νερού -την οποία απαιτούμε-, ο δήμος θα πρέπει να τροφοδοτήσει με εμφιαλωμένο νερό την περιοχή, για την αποφυγή περαιτέρω μολύνσεων!

Ας βάλουμε ένα τέλος επιτέλους στις συνθήκες μεσαίωνα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…