Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο Μανώλης Τσέπελης αναλαμβάνει τη διοίκηση της ΔΙΑΑΜΑΘ

Ο Μανώλης Τσέπελης αναλαμβάνει τη διοίκηση της ΔΙΑΑΜΑΘ

0

Με τη συμμαχία των τεσσάρων μητροπολιτικών δήμων της ΑΜΘ και άλλων περιφερειακών απομακρύνεται ο Χ. Μαμσάκος από το ΔΣ

 Σε νέα συνεδρίαση στις 16 Οκτωβρίου θα αποφασιστεί η συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Εξελίξεις αναμένονται και στην ΠΕΔ

Οι διοικήσεις των τεσσάρων μητροπολιτικών δήμων της ΑΜΘ, Ξάνθης, Κομοτηνής, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης σε συνεννόηση με άλλους περιφερειακούς, μεταξύ αυτών και των δύο της Ξάνθης (ο δήμος Τοπείρου δεν έχει ψήφο) καταφέρνουν να συγκεντρώσουν πάνω από το 50% (51,5%) κι έτσι να απομακρύνουν τον δήμαρχο Δράμας Χριστόδουλο Μαμσάκο και το σημερινό ΔΣ της ΔΙΑΑΜΑΘ και αναλαμβάνουν τον έλεγχο της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μάλιστα, στην 7μελή σύνθεση που κατέθεσαν στη συνεδρίαση της Δευτέρας πρόεδρος προτάθηκε ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης και μαζί του στη διοίκηση μετέχει και ο δήμαρχος Μύκης Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν, ενώ μαζί τους έχουν και τους δημάρχους Νέστου Σάββα Μιχαηλίδη και Προσοτσάνης Θεόδωρου Αθανασιάδη.

Ο δήμαρχος Δράμας και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ Χριστόδουλος Μαμσάκος ομολογουμένως αιφνιδιάστηκε από την πρόταση (έχοντας και τη στήριξη του δημάρχου Ορεστιάδας και άλλων δημάρχων του Έβρου) και ζήτησε χρονική διορία ως την ερχόμενη Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να εκπροσωπείται και η Θάσος από τον δήμαρχο της στο νέο Δ.Σ, καθότι πρόκειται για ξεχωριστή Περιφερειακή Ενότητα.

Πώς επηρεάζεται ο ΣΔΑΝΞ;

Η εξέλιξη αυτή είναι εξόχως σημαντική για την Ξάνθη και κανείς δεν υποστηρίζει ότι το έργο του Μανώλη Τσέπελη θα είναι εύκολο, αν συνδεθεί και με τις αποφάσεις για το μέλλον του ΣΔΑΝ Ξάνθης, ωστόσο αναμφίβολα δημιουργεί ένα πιο ελεγχόμενο και ευνοϊκό περιβάλλον, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ο Σύνδεσμος Απορριμμάτων Ξάνθης ως περιουσιακό στοιχείο και εργαλείο του νομού Ξάνθης. Να θυμίσουμε ότι η απερχόμενη διοίκηση της ΔΙΑΑΜΑΘ ήταν αυτή που εμπόδιζε τη λειτουργία δύο παράλληλων ΦΟΣΔΑ στην Περιφέρειά μας αν και ο νόμος έδινε αυτή τη δυνατότητα.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Παρασκευής στο δήμο Ξάνθης αναμένεται μάλιστα ο ίδιος ο δήμαρχος να προταθεί ως εκπρόσωπος του δήμου στο ΣΔΑΝΞ, εκτός αν προκύπτει κώλυμα, οπότε θα αναλάβει ο Μανώλης Φανουράκης ή ο Γιάννης Ζερενίδης.

Η εμπλοκή Μέτιου

Δεν έχει γίνει γνωστή η εμπλοκή του Χρήστου Μέτιου στην εξέλιξη αυτή, καθώς ναι μεν δεν είναι μυστικό ότι ο περιφερειάρχης δεν ξεχνά ότι ο δήμαρχος Δράμας στήριξε (άμεσα ή εμμέσως) τον Χριστόδουλο Τοψίδη στις περιφερειακές εκλογές, ωστόσο η συμμαχία προέκυψε από δήμους που υποστηρίζονται από διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ). Βέβαια, δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας και η συνεργασία Μέτιου-Σιμιτσή στη διοίκηση της ΠΑΜΘ που ενδέχεται να υποβοήθησε τη συγκυρία της συνεννόησης.

Με βάση αυτό το σκηνικό εξελίξεις αναμένονται και στην ΠΕΔ ΑΜΘ, όπου επίσης οι συσπειρώσεις δυνάμεων θα δώσουν το στίγμα της πολιτικής συγκυρίας στην περιοχή.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…