Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η συμβολή του Δ’ ΣΣ στην επέτειο… «για να θυμούνται οι επόμενες γενιές το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής»

Η συμβολή του Δ’ ΣΣ στην επέτειο… «για να θυμούνται οι επόμενες γενιές το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής»

0

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφικού και αρχειακού υλικού που διοργανώνει το Δ’ Σώμα Στρατού με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

 Συνεχίζει να συμβάλει κοινωνικά, ιστορικά και πολιτιστικά ο στρατός στην πόλη μας. Πλούσια σε υλικό, φωτογραφίες και κειμήλια η έκθεση που λειτουργεί στη ΛΑΦ Ξάνθης

Για άλλη μια φορά το Δ’ Σώμα Στρατού κάνει αισθητή την παρουσία του με κοινωνική και πολιτιστική συμβολή στην Ξάνθη, παρουσιάζοντας με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου την έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού για το Έπος του 40 με θέμα «Για να θυμούνται οι επόμενες γενιές το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής»

Η έκθεση που ξεκίνησε να λειτουργεί τη Δευτέρα εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης παρουσία τοπικών αρχών, στελεχών του Δ’ ΣΣ και συμπολιτών.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικό, αρχειακό υλικό και εκθέματα από την προσωπική συλλογή του κ. Νικόλτσιου Βασίλειου, καθώς και συλλογή ιστορικών φωτογραφιών από την Ξάνθη του Τάσου Τεφρωνίδη.

Τον αγιασμό στα εγκαίνια τέλεσε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, ο οποίος αφού συνεχάρη το Δ’ ΣΣ και τον Διοικητή για την πρωτοβουλία σχολίασε με νόημα ότι «το Όχι το γιορτάζουμε μια φορά το χρόνο, το ναι το λέμε κάθε μέρα γιατί έχει αμβλυνθεί η έννοια της συναίνεσης» τονίζοντας ότι η έκθεση είναι αφορμή για να κατανοήσουμε τις ευαισθησίες και τα ιδανικά που διέκριναν τους προγόνους μας, αλλά και να τονιστεί για άλλη μια φορά η σημασία της ειρήνης για όλο τον κόσμο.

Από την πλευρά του ο διοικητής του Δ’ ΣΣ Χαράλαμπος Λαλούσης συνεχάρη όλους τους συντελεστές και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση και τις επισκέψεις από τα σχολεία. Υπογράμμισε δε, ότι το μήνυμα του ελληνικού «Όχι», η αξιοπρέπεια και η περηφάνεια των ελλήνων, ξεπέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας και ενέπνευσαν ανά τον κόσμο, όπως στην περίπτωση της ίδρυσης και της αποστολής του «Όχι Foundation» στις ΗΠΑ. Με αφορμή την εκδήλωση ο κ. Λαλουσης ευχαρίστησε και στον συνεργάτη του «Ε» Γ. Δημητράκη για την ουσιαστική συμβολή του στην ανακαίνιση της αίθουσας εκδηλώσεων της ΛΑΦ Ξάνθης, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει την πρόθεση και αποστολή του Δ’ ΣΣ να συμβάλει στην πολιτιστική εικόνα της πόλης και της κεντρικής πλατείας.

Τέλος, σχετικά με την επέτειο και την έκθεση ο ίδιος σημείωσε: «οι αγωνιστές του ’40 δε ζήτησαν αξιώσεις και μετάλλια. Πολέμησαν για τις ιδέες τους μικρές και μεγάλες. Σήμερα έχουμε ανάγκη από υψηλά ιδανικά. Βιώνουμε ένα διαφορετικό πόλεμο σε οικονομικό επίπεδο, που απειλεί την κοινωνική συνοχή και υπονομεύει σταδιακά την ελευθερία μας. Γι’ αυτό πρέπει να επιδείξουμε ενότητα και να παλέψουμε όλοι μαζί οι Έλληνες».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Βασίλειος Νικόλτσιος που μίλησε για τις φωτογραφίες και τα κειμήλια που κοσμούν την έκθεση.

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η μπάντα και η χορωδία του Δ΄ΣΣ με τραγούδια του έπους του 40, ενώ ακολούθησε περιήγηση στην έκθεση, που συγκέντρωσε θετικότατες εντυπώσεις.

Την έκθεση επισκέπτονται καθημερινά σχολεία, σύλλογοι και πλήθος κόσμου, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να μάθουν από κοντά για την ιστορία του Πολέμου του 1940 μέσα από σπάνιες φωτογραφίες και υλικά που χρησιμοποιήθηκαν εκείνη την περίοδο. Η Έκθεση λειτουργεί κατά τις ώρες 09:00-14:00 και 18:00-21:00.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Δ’ ΣΣ τίμησε τη «Μάχη των Οχυρών» παρουσιάζοντας το τιτάνιο έργο και το σθεναρό αγώνα

Πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση με κατασκευαστικά στοιχεία για τα οχυρά, αλλά και τη σ…