Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα «Ανοικοδομείται» η αγορά ακινήτων στην Ξάνθη

«Ανοικοδομείται» η αγορά ακινήτων στην Ξάνθη

0

Χαιρετίζουν το μέτρο του παγώματος του ΦΠΑ 24% οι κτηματομεσίτες και οι εργολάβοι

 Κάτι κινείται το τελευταίο τρίμηνο στην κτηματαγορά – Ο κλάδος των εργολάβων χρειάζεται αναδιοργάνωση

Αναθέρμανση στην αγορά ακινήτων αναμένεται να φέρει το «πάγωμα» για μια 3ετία του ΦΠΑ 24% στα ακίνητα. Ένα μέτρο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να δώσει ώθηση στην κτηματαγορά και στην ανοικοδόμηση που είναι ένας από τους πιο σημαντικούς κρίκους της ανάπτυξης.

Τι κερδίζουμε από το «πάγωμα» του ΦΠΑ

Ειδικότερα: Το πάγωμα του ΦΠΑ 24% θα αφορά όλες τις νέες οικοδομικές άδειες αλλά και τις παλαιότερες που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, αγγίζοντας άμεσα περίπου 100.000 νεόδμητα ακίνητα τα οποία έχουν μείνει απούλητα τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης και της υψηλής φορολογίας. Ο αγοραστής θα πληρώνει μόνο τον φόρο μεταβίβασης που ανέρχεται σε 3%.

Παράδειγμα: Για ένα διαμέρισμα 100.000 ευρώ, ο φόρος από τις 24.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα θα μειωθεί σε 3.000 ευρώ αφού σε όλες τις πωλήσεις ακινήτων θα επιβάλλεται φόρος 3% αντί ΦΠΑ με συντελεστή 24%.

Το κρίσιμο όμως είναι η «κατάργηση» του ΦΠΑ να περάσει και στις τιμές πώλησης των ακινήτων. Δηλαδή να μην καρπωθούν τον ΦΠΑ οι κατασκευαστές διατηρώντας την αξία των απούλητων ακινήτων τους στα ίδια επίπεδα.

Αισιοδοξία στους κτηματομεσίτες από την αναστολή του ΦΠΑ

Χαιρετίζει το μέτρο η πρόεδρος του σωματείου Μεσιτών Ξάνθης κα Αθηνά Κεφαλίδου εκτιμώντας πως θα φέρει ώθηση σε μια κτηματαγορά που είχε αρχίσει δειλά- δειλά να κινείται το τελευταίο τρίμηνο: «Είναι ένα θετικό μέτρο που θα αναθερμάνει την κτηματαγορά και το αγοραστικό ενδιαφέρον. Η κτηματαγορά της Ξάνθης δειλά – δειλά έχει αρχίσει να κινείται το τελευταίο τρίμηνο. Έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον. Το πάγωμα του ΦΠΑ θα προκαλέσει επίσης αύξηση της εμπορικής αξίας των ακινήτων. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η κτηματαγορά θα ισορροπήσει. Επίσης περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τον φόρο υπεραξίας που έχει ανασταλεί και για το 2019. Είναι  βασικό για την κτηματαγορά».

Η κα Κεφαλίδου προσθέτει πως αυτό το μέτρο θα δώσει ώθηση και στην ανέγερση νέων οικοδομών: «Τελευταία έχουμε δει να ανεγείρονται κάποιες νέες πολυκατοικίες στην πόλη μας. Υπάρχουν απούλητα αλλά παράλληλα και περιθώριο για νέα ανοικοδόμηση», προσθέτει η κα Κεφαλίδου.

Στα «σκαριά» νέα κίνητρα

Το πάγωμα του ΦΠΑ δεν είναι το μοναδικό μέτρο. Το οικονομικό επιτελείο δρομολογεί ένα ακόμη μέτρο στήριξης της οικοδομικής δραστηριότητας δίνοντας κίνητρο στους φορολογουμένους να προχωρήσουν στην ανακαίνιση, επισκευή και αναβάθμιση των κατοικιών τους περιορίζοντας ή ακόμα και μηδενίζοντας τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 40% της δαπάνης που αφορά το κομμάτι των εργασιών (εξαιρείται η δαπάνη για τα υλικά) θα αφαιρείται από τον φόρο.

Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ» ότι το 40% των ποσών που θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα (κάρτα ή e-banking) σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές κ.λπ. για τις εργασίες επισκευής ή συντήρησης του ακινήτου τους θα μειώνουν ισόποσα τον φόρο που θα καλούνται να πληρώσουν με το εκκαθαριστικό της φορολογικής τους δήλωσης.

Βασικό: «Πρέπει ν’ ανοίξουν την στρόφιγγα των δανείων οι τράπεζες

Θετικό χαρακτηρίζει το μέτρο αλλά παράλληλα εκφράζει την επιφυλακτικότητά του ο κ. Ανδρέας Ευφραιμίδης επί χρόνια εργολάβος που έχει βάλει την υπογραφή του σε πολλές οικοδομές στην πόλη μας. Η εμπειρία του λέει πως μόνο η αναστολή του ΦΠΑ για μια 3ετία δεν φτάνει. Η κτηματαγορά θα ανακάμψει μόνο αν μπουν στο παιχνίδι οι τράπεζες: «Μόνο αν το μέτρο αυτό συνδυαστεί με την χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων θα δούμε μια πραγματική ανάκαμψη στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Αν οι Τράπεζες ανοίξουν τις στρόφιγγες, αν ο κόσμος δουλεύει και μπορεί να πληρώνει τις δόσεις των δανείων. Το σπίτι παραμένει το όνειρο του Έλληνα και της νέας γενιάς αλλά αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι τα χρόνια της κρίσης σημάδεψαν τον κόσμο. Οι καταθέσεις που είχαν εξανεμίστηκαν, οι συντάξεις μειώθηκαν και οι γονείς δεν μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αγοράσουν σπίτι, όλα αυτά είναι παράγοντες που διαμορφώνουν την αγορά ακινήτων.

Ο κλάδος των εργολάβων χρειάζεται αναδιοργάνωση

Σ’ αυτό αφορά την ανοικοδόμηση νέων κατασκευών ο κ. Ευφραιμίδης σημειώνει πως έχουν αρχίσει να ανεγείρονται κάποιες μικρές οικοδομές : «Κάτι έχει αρχίσει να κινείται… ανεγείρονται κάποιες μικρές οικοδομές. Πρέπει να ανασυνταχτεί ο κλάδος μας να αλλάξει ψυχολογία και να ξεκινήσει. Ένα πολύ βασικό είναι ότι δεν έχουμε τεχνικά συνεργεία, δουλεύουν έξω . Πρέπει να βρούμε τους προμηθευτές μας, πρέπει να οργανωθούμε ξανά. Όλα μπορούν να γίνουν. Η αναστολή του ΦΠΑ δίνει απλά το έναυσμα. Είναι πολλοί παράγοντες που επιδρούν στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων».

Τι και ποιοι κερδίζουν

Πρακτικά η αγορά κύριας κατοικίας (για άγαμο ή νέο ζευγάρι κλπ) απαλλάσσεται κατ’αρχήν από τον ΦΠΑ. Συνεπώς από την αναστολή επωφελούνται κυρίως όσοι αγοράζουν β΄κατοικία ή επαγγελματική στέγη, ή ακίνητα αξίας πάνω από 250.000 ευρώ.

Χαμένοι βγαίνουν ενδεχομένως οι πωλητές πιο παλαιών ακινήτων (προ του 2006) καθώς χάνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα που είχαν έναντι των νεοτέρων τα οποία επιβαρύνονταν με ΦΠΑ.

Από το 1.1.2020 θα ισχύσουν τα εξής:

–          ακίνητα κάθε είδους (είτε νεόδμητα είτε «από δεύτερο χέρι») με άδεια οικοδομής πριν από το 2006 θα επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης 3%.

–          νεόδμητα ακίνητα με άδεια κατασκευής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά θα πωλούνται για τρία χρόνια (2020 έως 2022) με φόρο μεταβίβασης 3% και όχι ΦΠΑ 24%.

Αλλιώς πάντως, αν δεν λυνόταν αναδρομικά για όλους το θέμα του ΦΠΑ, θα προκαλείτο αλαλούμ στην αγορά καθώς, για παράδειγμα:

1         για οικοδομικές άδειες που θα εκδίδονταν από τις αρχές του 2020 και μετά η μεταβίβαση των ακινήτων θα γινόταν για τρία χρόνια με φόρο 3% και όχι με συντελεστή ΦΠΑ 24%.

2         νεόδμητα με οικοδομική άδεια του 2019 και τα οποία έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται θα επιβαρύνονταν με ΦΠΑ 24%

3     Ακίνητα για τα οποία η οικοδομική άδεια του 2019, που μέχρι την ημερομηνία ενεργοποίησης των νέων διατάξεων δεν θα είχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανέγερσης, θα φορολογούνταν κατά τη μεταβίβασή τους με φόρο 3%.

Με βάση τις προεκλογικές εξαγγελίες, οι διατάξεις για την αναστολή επιβολής ΦΠΑ για μία τριετία θα συνοδεύονται και από παράλληλο τριετές «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις και αναμένεται να περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

JTI: Προάγοντας την ισότητα και καταρρίπτοντας νέα στερεότυπα στον εργασιακό χώρο

Η Γεωργία Καρούντζου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας JTI στο «The Upfr…