Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Δύο νέα φωτοβολταϊκά πάρκα «φύτρωσαν» στην Πεζούλα

Δύο νέα φωτοβολταϊκά πάρκα «φύτρωσαν» στην Πεζούλα

0

Ισχύος 2 ΜW. Πήραν άδεια λειτουργίας από την Αποκεντρωμένη – Ύψος επένδυσης 5 εκ. ευρώ

 

Στην Ξάνθη το 50% των φωτοβολταϊκών της περιφέρειας ΑΜΘ  – Αναζωπυρώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον – Κώλυμα από τον νόμο για τις γαίες υψηλής παραγωγικότητας

 

 Αναθερμαίνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για την εγκατάσταση  φωτοβολταϊκών πάρκων και μάλιστα σε πάνω από 1 MW στο νομό μας. Πρόσφατα μάλιστα στις υπάρχουσες επενδύσεις προστέθηκε και μια νέα στην Πεζούλα του δήμου Αβδήρων που πήρε άδεια λειτουργίας από την Αποκεντρωμένη.

2 φωτβολταϊκά πάρκα ισχύος 2 ΜW στην Πεζούλα πήραν άδεια λειτουργίας – Ύψος επένδυσης 5 εκ. ευρώ

Πρόκειται για μια εταιρεία  από την Αθήνα που εγκατέστησε 2 φωτοβολταϊκά πάρκα σε αγροτική έκταση στην Πεζούλα. Τα πάρκα είναι συνολικής ισχύος 2 MW και η συνολική επένδυση ύψους 5 εκ. ευρώ. Πρώτα τέθηκε σε λειτουργία το ένα αφού προηγουμένως είχε λάβει άδεια λειτουργίας από την Αποκεντρωμένη και στην συνέχεια το δεύτερο.

Στην Ξάνθη το 50% των φωτοβολταϊκών της περιφέρειας ΑΜΘ

Όπως αναφέρει στο «Ε» ο Προϊστάμενος του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης και Φυσικών Πόρων της ΑΜΘ κ. Μπάμπης Χρυσοχοϊδης, τον τελευταίο χρόνο έχει αναζωπυρωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα φωτοβολταϊκά το οποίο ήταν πολύ υποτονικό μετά τα έτη 2011 – 2012. Η κάμψη αυτή οφείλονταν στην κρίση η δε αναθέρμανσή του είναι συνάρτηση της μείωσης του κόστους της εγκατάστασης αλλά και της αναγνώρισης ως προσοδοφόρας επένδυσης: «Είναι μια αποδοτική επένδυση παρότι έχει μειωθεί η τιμή πώλησης του ρεύματος. Αυτό αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι έχει μειωθεί στο 1/3 και το κόστος της εγκατάστασης του πάρκου. Αυτό που βλέπουμε είναι μια αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος». Όπως δε σημείωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης: « Η Ξάνθη μάλιστα έχει το 50% των φωτοβολταϊκών της περιφέρειας ΑΜΘ»!

Ενδιαφέρον για φωτοβολταϊκά υπάρχει …γη δεν υπάρχει!

Ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε πως «αγκάθι» στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αποτελεί ο  νόμος για τις γαίες υψηλής παραγωγικότητας, γνωστός και ως νόμος Μπιρμπίλη (υπ. Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου) όπου θέτει περιορισμούς σε μια σειρά δραστηριότητες. Σύμφωνα μ’ αυτόν όσα αγροτεμάχια είναι ενταγμένα σε αναδασμό χαρακτηρίζονται αυτόματα ως γαίες υψηλής παραγωγικότητας. Σ΄ ότι αφορά τα υπόλοιπα υπάρχουν μια σειρά από περιορισμοί και για να γίνει μια εγκατάσταση θα πρέπει να αποφασίσει η αρμόδια επιτροπή της Διεύθυνσης Γεωργίας των Περιφερειακών ενοτήτων για το αν ανήκουν σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας ή όχι οπότε και δίνεται άδεια εγκατάστασης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έρευνα: Το 80% των εργοδοτών στην Ελλάδα δυσκολεύεται να καλύψει τις θέσεις εργασίας

Κλάδοι και περιοχές με μεγαλύτερο πρόβλημα Σοβαρή, αλλά όχι ανυπέρβλητη πρόκληση για τις ε…