Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Υπογραφή της Εύας Καϊλή θα έχει το τεράστιο επενδυτικό πακέτο 650 δις InvestEU

Υπογραφή της Εύας Καϊλή θα έχει το τεράστιο επενδυτικό πακέτο 650 δις InvestEU

0

Ορίστηκε εισηγήτρια. Ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις να διεκδικήσουν ζωτικά κεφάλαια για  υποδομές, καινοτομία,  έργα κοινωνικής επίδρασης.

 

Ε. Καϊλή: «Είμαστε με την ομάδα μου στη διάθεση κάθε επιχείρησης, δήμου ή περιφέρειας που έχει ανάγκη ανάπτυξης και έργων υποδομής»

 

 

 

 

 

Μια πολύ σημαντική επιτυχία για την χώρα μας αλλά και για την ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή αποτελεί το γεγονός ότι ορίστηκε εισηγήτρια για το επενδυτικό πακέτο γίγας 650 δις ευρώ InvestEU, ώστε να διαπραγματευτεί εκ μέρους της Επιτροπής Βιομηχανίας, Τεχνολογίας και Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου για το S&D. Ο ορισμός της δεν ήταν τυχαίος αλλά αποτελεί μια αναγνώριση τους δουλειάς της στο σχέδιο Γιούνκερ (EFSI)

Τι είναι το InvestEU και τι σημαίνει για την χώρα μας ο ορισμός της Καϊλή

Το InvestEU είναι το μεγάλο επενδυτικό πακέτο που συνεχίζει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, γνωστό και ως Σχέδιο Γιούνκερ. Αθροιστικά τα δύο πακέτα επενδύσεων μοχλεύουν κεφάλαια της τάξης του 1 τρις 150 δις ευρώ. Η Εύα Καϊλή, στα πλαίσια του θεσμικού της ρόλου, ήταν πρωτεργάτης στον σχεδιασμό και των δύο πακέτων έχοντας άμεση συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τροποποιητική διαδικασία του Σχεδίου Γιούνκερ, η Ελλάδα ήταν 13η στην απορρόφηση των επενδυτικών κεφαλαίων, που μέχρι εκείνη τη στιγμή απορροφούσε κυρίως η Γερμανία η Βρετανία και η Γαλλία, ενώ μετά τις αλλαγές που πέτυχε στη διαπραγμάτευση η Εύα Καϊλή, η Ελλάδα πλέον είναι πρώτη σε απορροφητικότητα, με τις χώρες της περιφέρειας να λαμβάνουν πλέον εξίσου σημαντικά κεφάλαια για τις υποδομές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τους.

Ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις να διεκδικήσουν ζωτικά κεφάλαια

Η συμβολή της Εύας Καϊλή στον σχεδιασμό και του InvestEU ήδη ήταν καταλυτική, αλλάζοντας ουσιαστικά τον αρχικό ορίζοντα της νομοθετικής πρότασης της Επιτροπής, και ενισχύοντας τη θέση των μικρών περιφερειακών κρατών στη διεκδίκηση ζωτικών κεφαλαίων σε τέσσερεις τομείς επενδύσεων: (α) τις υποδομές, (β) τη καινοτομία, (γ) τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και (δ) τα έργα κοινωνικής επίδρασης. Σε αναγνώριση της δουλειάς αυτής ανατέθηκε στην Εύα Καϊλή η διεξαγωγή και η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης εκ μέρους της Επιτροπής Βιομηχανίας του ΕΚ, στη διαδικασία των Τριλόγων με το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δηλώσεις της Εύας Καϊλή

Μετά την ανάθεση του φακέλου η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δήλωσε: «Το InvestEU αποτελεί το βασικό εργαλείο ανάπτυξης και θέσεων εργασίας της Ένωσης και συνιστά χρυσή ευκαιρία για τη χώρα μας ώστε να προχωρήσει σε βασικά έργα πνοής των υποδομών που έχει ανάγκη, στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και την προώθηση της καινοτομίας. Με την επιτυχημένη συνταγή και την εμπειρία του Σχεδίου Γιούνκερ, πάμε να κλείσουμε άλλη μία μεγάλη διαπραγμάτευση για τις χώρες που χρειάζονται κεφάλαια, δουλειές και ανάπτυξη περισσότερο από ποτέ. Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη νομή κεφαλαίων από τα 500 δις για τη περίοδο 2015-2020, και θα εργαστώ έτσι ώστε να πετύχουμε το ίδιο με τα 650 δις που ακολουθούν για τη περίοδο 2021-2027. Είμαστε με την ομάδα μου στη διάθεση κάθε επιχείρησης, δήμου ή περιφέρειας που έχει ανάγκη ανάπτυξης και έργων υποδομής. Συνεχίζουμε την καλή δουλειά για την χώρα μας και την Ευρώπη στη πρώτη γραμμή των κορυφαίων διαπραγματεύσεων της  Ένωσης».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έρχεται ειδικό πακέτο στήριξης για την Ξάνθη

Έλαβε σχετικές δεσμεύσεις ο δήμαρχος Ξάνθης Μ. Τσέπελης. Αναμένονται ανακοινώσεις από τον …