Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μεγάλη επισκεψιμότητα στις 2 ΤΟΜΥ της Ξάνθης

Μεγάλη επισκεψιμότητα στις 2 ΤΟΜΥ της Ξάνθης

0

Λίστα αναμονής έως και 1 βδομάδα – Λειτουργεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού αλλά όχι πλήρως

 

Έρχονται αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ΤΟΜΥ – Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας – Νέος ΥΠΕάρχης της 4ης ΥΠΕ ο Δημήτρης Τσαλικάκης – Εν αναμονή του ΦΕΚ

 

 

Δεν θα καταργηθούν αλλά θα επανασχεδιαστούν οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν από το υπουργείο Υγείας της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτό ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σημειώνοντας ότι ο νέος σχεδιασμός έχει στόχο να στελεχωθούν καλύτερα και θ’ αλλάξουν τρόπο λειτουργία προκειμένου να καταστούν πιο λειτουργικές. Ήδη ομάδα εργασίας του υπουργείου Υγείας μελετά τον επανασχεδιασμό των ΤΟΜΥ ο οποίος αναμένεται να είναι έτοιμος περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Στο μεταξύ όμως η ηγεσία του υπουργείου υγείας έχει καταγράψει όλα τα προβλήματα των ΤΟΜΥ, αλλά και τα κενά που παρουσιάζουν. Να υπενθυμίσουμε ότι οι ΤΟΜΥ χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ που ισχύει μέχρι το 2021 και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσαν να καταργηθούν.

Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας για τις ΤΟΜΥ

Να υπενθυμίσουμε ότι η ΝΔ σαν αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψήφισε στην Βουλή το νόμο για την ίδρυση των ΤΟΜΥ με το αιτιολογικό ότι πιστεύει σ’ ένα διαφορετικό μοντέλο πρωτοβάθμιας υγείας. Ο κ. Κικίλιας ανέφερε κάποια στοιχεία για να καταδείξει την προβληματική λειτουργία των ΤΟΜΥ που πάσχουν από ελλιπή στελέχωση. Ειδικότερα όπως επεσήμανε, ότι κανονικά θα έπρεπε να έχουν αναπτυχθεί 239 ΤΟΜΥ, αλλά έχουν αναπτυχθεί μόνο 127 ΤΟΜΥ, ποσοστό 53%. Επίσης το προσωπικό παραμένει λιγοστό κατά τον κ. Κικίλια καθώς έχουν προσληφθεί μόνο 340 γιατροί αντί για 1195, δηλαδή μόλις το 28,5%! Επίσης σημείωσε πως δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για το πώς αναπτύσσονται αυτές οι ΤΟΜΥ και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι  στα νησιά μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα έχει αναπτυχθεί μόλις το 21% των ΤΟΜΥ.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες ένα από τα σενάρια της νέας κυβέρνησης είναι να διατηρηθούν οι ΤΟΜΥ και πιθανώς στο άμεσο μέλλον να ενσωματωθούν στο ΕΣΥ πλήρως, αφού ούτως ή άλλως οι περισσότερες έχουν εγκατασταθεί μέσα στα Κέντρα Υγείας λόγω έλλειψης διαθέσιμων κτιρίων.

Με ραντεβού και λίστα λειτουργούν οι 2 ΤΟΜΥ της Ξάνθης – Ποια είναι η στελέχωσή τους

Η 1η ΤΟΜΥ Ξάνθης εγκαινιάστηκε στις 23 Απριλίου του 2018 και στεγάζεται στο χώρο ΚΕΦΙΑΠ Ξάνθης απέναντι από το Φίλιππος Αμοιρίδης. Αυτή τη στιγμή είναι στελεχωμένη με 1 Γενικό γιατρό,  1 Παιδίατρο, 2 νοσηλευτές ΠΕ , 2 επισκέπτες υγείας που καλύπτουν τους εμβολιασμούς . Επίσης έχει 1 Κοινωνική λειτουργό και 2 άτομα Διοικητικό προσωπικό. Όπως αναφέρουν πηγές από την ΤΟΜΥ έχει μεγάλη επισκεψιμότητα ενδεικτικό δε είναι ότι υπάρχουν λίστες αναμονής για εξέταση μέχρι την επόμενη εβδομάδα ενώ ο γιατρός εξετάζει 25 άτομα ημερησίως και ο παιδίατρος 12 – 13. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι 2.250 συμπολίτες μας έχουν εγγραφεί στην λίστα του οικογενειακού γιατρού. Ένας θεσμός που ωστόσο δεν εφαρμόζεται πλήρως στο σκέλος των παραπομπών. Να σημειώσουμε ότι στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού έχουν ενταχθεί γιατροί από το πρώην ΙΚΑ αλλά και ιδιώτες.

Η 2η ΤΟΜΥ Ξάνθης λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2019 και βρίσκεται στην Κυψέλη. Είναι στελεχωμένη με 3 Γενικούς, 1 παιδίατρο,  2 νοσηλευτές, 2 διοικητικούς. Πληροφορίες αναφέρουν πως και σ’ αυτή παρατηρείται μεγάλη επισκεψιμότητα από συμπολίτες μας., που προσέρχονται κατόπιν ραντεβού για πρωτοβάθμια περίθαλψη και φροντίδα από το ιατρικό προσωπικό.

Νέος ΥΠΕάρχης της 4ης ΥΠΕ ο Δημήτρης Τσαλικάκης – Εν αναμονή του ΦΕΚ

Να σημειώσουμε πως όλες οι δομές  πρωτοβάθμιας υγείας όπως οι ΤΟΠΜΥ και το ΠΕΔΥ υπάγονται και εποπτεύονται απευθείας από την 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης και όχι από τα νοσοκομεία. Την ηγεσία της ΥΠΕ αναλαμβάνει ο Δημήτρης Τσαλικάκης που ήταν αντιπρόεδρος στην προηγούμενη διοίκηση με τον κ. Πλωμαρίτη. Η απόφαση έχει ψηφιστεί αλλά δεν έχει πάρει ακόμη ΦΕΚ. Οι όποιες αλλαγές και οι νέες κατευθύνσεις στον τρόπο λειτουργίας των ΤΟΜΥ και γενικότερα στις δομές υγείας θα δοθούν από τον νέο Υπεάρχη όταν αναλάβει καθήκοντα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μισθοδοσία μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους

Η μισθοδοσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πραγματοποιείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (…