Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το χρονοδιάγραμμα των φορολογικών μειώσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Το χρονοδιάγραμμα των φορολογικών μειώσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

0

Στο 1,2 δισ. ευρώ τα μέτρα ελάφρυνσης του 2020

Κάθε χρόνο και λιγότεροι φόροι από το 2019 μέχρι και το 2023 προβλέπονται στους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναλαμβάνοντας, επί της ουσίας, την υποχρέωση της «λογοδοσίας» της κυβέρνησης σε ετήσια βάση για τα πεπραγμένα, αλλά και κρατώντας για την κυβέρνηση το δικαίωμα να «αιφνιδιάζει» θετικά τους πολίτες με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών νωρίτερα από ό,τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα των δεσμεύσεων.

Τα «αποκαλυπτήρια» για τη φορολογική πολιτική της επόμενης χρονιάς αναμένεται να γίνουν μέσα στον Οκτώβριο, καθώς την ίδια περίοδο που θα κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή (σ.σ. προγραμματίζεται για τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου), θα ολοκληρώνεται και η σύνταξη του μεγάλου φορολογικού νομοσχέδιου. Σε αυτό θα ενσωματώνεται και η νέα κλίμακα φορολόγησης των φυσικών προσώπων με τον χαμηλό συντελεστή του 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως και τις 10.000 ευρώ, τον μειωμένο ανώτατο συντελεστή αλλά και μια διάταξη που θα υποχρεώνει τους πολίτες να πραγματοποιούν περισσότερες και μεγαλύτερης αξίας ηλεκτρονικές πληρωμές προκειμένου να διασφαλίζουν την έκπτωση φόρου.

Ηδη, στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται πυρετωδώς για την οριστικοποίηση του νέου μαθηματικού τύπου υπολογισμού των απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών, με γνώμονα από τη μία να υπάρξει σημαντική τόνωση –ήδη οι ηλεκτρονικές πληρωμές έχουν ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση– και από την άλλη να μη θιγούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με μειωμένη πρόσβαση σε POS, τραπεζικά καταστήματα και e-banking.

Το χρονοδιάγραμμα των φορολογικών μειώσεων θα προσαρμόζεται ανάλογα με τις εξελίξεις των οικονομικών δεικτών (σ.σ. ανάπτυξη, εκτέλεση προϋπολογισμού) αλλά και την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Οι μειώσεις των φορολογικών βαρών θα έρθουν μέσα στην 4ετία με τα ακόλουθα 18 μέτρα-ανάσα:

  1. Αφορολόγητο: Παραμένει στα 8.636 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
  2. Μισθωτοί με παιδιά: Πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  3. Φορολογική κλίμακα: Ο εισαγωγικός συντελεστής 22% μειώνεται στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Διατηρούνται οι συντελεστές για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ.
  4. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Σταδιακή μείωση από το 2021 και πλήρης κατάργηση το 2023.
  5. Τέλος επιτηδεύματος: Σταδιακή μείωση από το 2021 και πλήρης κατάργηση το 2023.
  6. Ασφαλιστικές εισφορές: Σταδιακή μείωση 5% από την 1η Ιουλίου 2020 έως το 2023. Μόνο για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.
  7. Συνταξιούχοι: Διατήρηση του επιδόματος της «13ης σύνταξης», που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο του 2020.
  8. Αγρότες: Φόρος 10% για νέα αγροτικά μηχανήματα.
  9. ΦΠΑ ακινήτων: Τριετής αναστολή ΦΠΑ 24% για μεταβιβάσεις νέων οικοδομών. Το μέτρο αφορά σήμερα κυρίως δευτερεύουσες κατοικίες. Σε αυτές θα επιβάλλεται φόρος 3%.
  10. Αναβάθμιση κατοικίας: Εκπτωση φόρου 40% για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης.
  11. Φόρος υπεραξίας: Τριετές πάγωμα στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
  12. ΦΠΑ: Μείωση του συντελεστή 13% για βρεφικά είδη, κράνη, παιδικά καθίσματα.
  13. Επιδόματα: Εφάπαξ χορήγηση 2.000 για κάθε παιδί που γεννιέται με εξαίρεση όσους ανήκουν στην πολύ υψηλή κατηγορία εισοδήματος. Ενίσχυση 180 ευρώ το μήνα για θέση σε παιδικό σταθμό.
  14. Μερικώς απασχολούμενοι: Προσαύξηση 10% η ώρα για υπερωριακή απασχόληση.
  15. Πετρέλαιο θέρμανσης: Ανοικτή η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από φέτος, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Επανεξέταση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο.
  16. ΕΝΦΙΑ: Νέα μείωση 2021 μετά τη μείωση κατά 22% μεσοσταθμικά φέτος.
  17. Επιχειρήσεις-Μερίσματα: Μείωση φόρου στο 24% από 28% για κέρδη του 2019 και μείωση φόρου στο 5% από 10% για τα μερίσματα που θα διανεμηθούν το 2020.
  18. Αγαθά-Υπηρεσίες: Μείωση συντελεστών ΦΠΑ κατά 2% από 24% σε 22% και από 13% σε 11% έως το 2023.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών το δημοσιονομικό κόστος για το 2020 από την εφαρμογή των μέτρων φορολογικής και ασφαλιστικής ελάφρυνσης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπολογίζεται στο 1-1,2 δισ.ευρώ.

Ειδικά όσον αφορά στο κόστος από το χαμηλό συντελεστή 9%, υπολογίζεται σε 250 εκ. για μισθωτούς- συνταξιούχους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω της εισαγωγής του νέου συντελεστή 9%, θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της έκπτωσης φόρου και συγκεκριμένα ως τις 10.000 ευρώ θα είναι 777 ευρώ, ενώ για τα υψηλότερα κλιμάκια, η έκπτωση θα διαμορφώνεται στα σημερινά επίπεδα. Το φορολογικό νομοσχέδιο θα έχει μόνο τις ελαφρύνσεις του 2020.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προδημοσίευση της δράσης ύψους 200 εκ. ευρώ Την προδημοσίευση της δράσης «Εξωστρέφεια Μικρ…