Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

0

Ο αντικαπνιστικός ήρθε (επιτέλους) στο δημοτικό συμβούλιο
Έλαβε δραστικά μέτρα κατά του τσιγάρου ο αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης. Η πρώτη του απόφαση την οποία βρήκαν στα έδρανα όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν ότι απαγορεύεται το κάπνισμα στους χώρους δημοσίων υπηρεσιών με συνημμένο την σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Έτσι οι …θεριακλήδες δημοτικοί σύμβουλοι στο διάλειμμα χρειάστηκε να εξέλθουν του δημαρχείου για να καπνίσουν. Να θυμίσουμε ότι δεν πάει καιρός που ο προθάλαμος του δημοτικού συμβουλίου έμοιαζε με τεκέ!
Μ.Ξ.


Σιγά-σιγά οι αλλαγές
Τέλος τα μπάνια του λάου. Και του χρόνου. Σε τι ποσοστό μπόρεσαν οι Έλληνες να πάνε έστω και μία εβδομάδα διακοπές; Ούτε οι μισοί. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το 51% έμεινε στο σπίτι του. Με τον σχετικό μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι στο 28,3% και η Ελλάδα να υπολείπεται μόνο της Ρουμανίας που έφτασε στο 58%.
Τι θέλει να πει ο ποιητής; Η κυβέρνηση άλλαξε. Δεν άλλαξε η χώρα. Και δεν θα μπορούσε να αλλάξει μέσα σε δύο μήνες. Οκ, σε αυτό το μικρό διάστημα η νέα κυβέρνηση δείχνει να αντιμετωπίζει με επιτυχία τη μάχη της καθημερινότητας. Ο πόλεμος ωστόσο θα κριθεί στα σπουδαία και στα σοβαρά.
Ότι αλλάζει η εικόνα δεν σημαίνει ότι αλλάζει και το επίπεδο. Ο πόλεμος θα κριθεί στο μέτωπο της οικονομίας.
Γ.Δ.


Προσοχή στην ανεργία
Αν θα δουν διαφορά οι πολίτες στην τσέπη .τους. Οι ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων είναι μια σημαντική ανάσα. Τα νούμερα ωστόσο είναι αμείλικτα.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία έφτασαν τα 104 δισ. ευρώ. Ο κόσμος αγκομαχάει. Από  τις 365 ημέρες του χρόνου, τις 180 δουλεύουμε για φόρους και εισφορές. Η φορολογική επιβάρυνση είναι διπλάσια από τον μέσο όρο των ετήσιων αναγκών για βασικές ανάγκες. Διατροφή, ένδυση, στέγαση, οικιακά αγαθά, μεταφορές. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μια ανάσα. Για να έρθουν καπάκι οι αυξήσεις στο τιμολόγιο της ΔΕΗ. Η ανεργία, και ειδικότερα στους νέους, είναι μια πληγή που δεν επουλώνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Οι κατώτατες συντάξεις παραμένουν σε εξευτελιστικά επίπεδα.
Γ.Δ.


Πιο χαμηλά δεν πάει
Η Εθνική Ποδοσφαίρου για άλλη μια φορά απέδειξε με την ισοπαλία 1-1 που έφερε με το Λιχτενστάιν την Κυριακή σε επίσημο παιγνίδι για τα προκριματικά του EURO 2020, πως στερείται σοβαρότητας αλλά και ικανότητας.
Ένα παιγνίδι κακοποίηση του ποδοσφαίρου. Χωρίς συνοχή, χωρίς αρχή και τέλος, με πολύ φλυαρία και ανικανότητα σκοραρίσματος τραγική.
Με το αποτέλεσμα αυτό χάθηκε κάθε παραπέρα ελπίδα για πρόκριση όταν το επόμενο παιγνίδι είναι με την Ιταλία στη Ρώμη. Θλίψη αλλά και αγανάκτηση για το κατάντημα της Εθνικής που εδώ και χρόνια δεν γνωρίζει που πατά και που πηγαίνει, πάντα δε με κύριο υπεύθυνο την ΕΠΟ.
Γ.Δ.


Αφέλεια ή κάτι άλλο;
Ο δήμος Ξάνθης, κατ’ επέκταση και οι περιφερειακοί, έχουν μια τελείως στρεβλή αντίληψη του θέματος της προβολής των εκδηλώσεών τους. Επιθυμούν να κάνουν (και καλώς)  προβολή στους γειτονικούς νομούς, ενώ αγνοούν επιδεικτικά το δικό μας νομό.
Το ίδιο συνέβη και φέτος στις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Οι ιθύνοντες Λύρατζης και συν αυτώ, που τα γνωρίζουν  όλα τρομάρα τους, δεν έκαναν προβολή ούτε στους γειτονικούς νομούς ούτε στα Μέσα Ενημέρωσης του Νομού μας. Αγνοούν οι αφελείς (;)  ότι χωρίς διαφήμιση, επιτυχία δεν υπάρχει.
Αυτοί όλοι όμως, προτιμούν να πληρώνουν απίθανα ποσά σε τραγουδιστές και συγκροτήματα  και το ίδιο το προϊόν να μην το διαφημίζουν!
Όπως είπαμε, αφέλεια ή κάτι άλλο;
Γ.Δ.


Κανονική χώρα
Η χώρα έχει ανάγκη από μία φυγή προς τα εμπρός. Η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας αυτήν ακριβώς την αποστολή. Θα κριθεί ασφαλώς από την ικανότητά της να αντιμετωπίσει προβλήματα παλιά και νέα που ταλανίζουν τη χώρα μας. Θα κριθεί όμως και από τον τρόπο που θα ασκήσει την εξουσία που της προσέφεραν οι έλληνες πολίτες. Και δεν θα κριθεί μόνο στο τέλος της ημέρας. Θα κρίνεται κάθε στιγμή.
Περίοδος χάριτος δεν υφίσταται πια. Αυτό ήδη το έχει αντιληφθεί ο Μητσοτάκης γι’αυτό και στη ΔΕΘ έδωσε βαρύτητα στη μείωση της φορολογίας, στις ασφαλιστικές εισφορές, στη δημιουργία επενδύσεων και μέσω αυτών νέων θέσεων εργασίας.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να ξαναγίνει κανονική χώρα. Με κανονικές δουλειές, με κανονικούς μισθούς. Με κοινωνικό κράτος και τόσα άλλα.
Γ.Δ.


Μέτρα υπέρ της οικογένειας
Εκτός από τα πολλά μέτρα για την στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και μέτρα στήριξης της οικογένειας όπως: τη χορήγηση επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται, το πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί, τη μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για παιδικό σταθμό, καθώς και τη μείωση στο 13% του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη.
Μέχρι σήμερα μία οικογένεια με δύο παιδιά πληρώνει το 38% του ετήσιου εισοδήματος σε φόρους και λοιπές κρατήσεις, σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ, και είναι μία από τις πέντε βαρύτερα φορολογούμενες μεταξύ των χωρών-μελών του, ενώ η επιβάρυνσή της είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτά του εργένη χωρίς παιδιά!
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφεύγει να ενδώσει στον λαϊκισμό της συνταξιολαγνείας που έχει κυριαρχήσει στη χώρα τα χρόνια της κρίσης, παίρνοντας μέτρα – έστω και λίγα – υπέρ αυτών που θα δημιουργήσουν προοπτική και ελπίδα στην ελληνική κοινωνία. Υπέρ των παιδιών και των οικογενειών….


Καθαρότερη πόλη
Το είχαμε επισημάνει από την αρχή για όποιον αντιδήμαρχο θα αναλάμβανε το θέμα της καθαριότητας της πόλης. Είχαμε επισημάνει ότι το κέντρο αυτονοήτως θα πρέπει να είναι καθαρό, μια που είναι η εικόνα της Ξάνθης. Όμως, τονίζαμε, ανάγκη φροντίδας έχουν και οι γειτονιές. Με πρόγραμμα και μέθοδο, συνεργεία να κινηθούν και να εφαρμόσουν αυτό που πρέπει. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μπαντάκ Σιαμπάν πιστεύουμε πως θα ενστερνιστεί αυτή την πρόταση για μια καθαρή και φροντισμένη πόλη.
Και τέλος μια ασχήμια που θα πρέπει να τελειώσει. Πρόκειται για τα ενοικιαστήρια που τοποθετούνται σε κάθε προσφερόμενη επιφάνεια όπως στύλους της ΔΕΗ,
τηλεφωνικούς θαλάμους, βιτρίνες κλειστών καταστημάτων, παντού.
Αυτή η εικόνα με τη συμβολή του δήμου θα πρέπει να σταματήσει.
Γ.Δ.


Οι εκλογές στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης

Μηνύματα ενότητας, σύμπραξης, συναίνεσης και συνεργασίας για το καλό του δήμου προσπάθησε να εμφυσήσει στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης στην πρώτη ειδική συνεδρίαση του οργάνου. Γι αυτό κι όλες του οι παρεμβάσεις κατά την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας ανάδειξης του προεδρείου αλλά και των μελών των επιτροπών είχαν αυτή την κατακλείδα. Και ως ένα βαθμό τα κατάφερε αφού το κλίμα ήταν γενικά καλό και όλη η διαδικασία κύλησε με συνεννόηση. Μοναδική παραφωνία η παρέμβαση της παράταξη «Πολίτες για την Ξάνθη» λίγο πριν τις εκλογές μελών των επιτροπών. Παρότι ήταν ειδική συνεδρίαση και δεν γίνονται παρεμβάσεις και τοποθετήσεις η παράταξη του Χατζηθεοδώρου πήρε τον λόγο με το επιχείρημα ότι αφορά την διαδικασία. Αντ’ αυτού ο κ. Χατζηθεοδώρου διάβασε ένα πολιτικό κείμενο που ήταν η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ επί των παρεμβάσεων της νέας κυβέρνησης στον εκλογικό νόμο και τις τροποποιήσεις για την κυβερνησιμότητα. Αυτό προκάλεσε μια υποβόσκουσα δυσφορία, την οποία εξέφρασε ανοιχτά ο Χ. Δημαρχόπουλος ενώ ο δήμαρχος απλά το άφησε να περάσει… Και σοφά έπραξε. Κατά τα άλλα οι εκλογές κύλησαν ομαλά σε κλίμα ευφορίας.
Μ.Ξ.


Να γίνει απολογισμός
Γιορτές Παλιάς Πόλης τέλος για το 2019. Άρα αυτό που απομένει πλέον είναι το αυτονόητο. Να γίνει ο απολογισμός των Γιορτών. Με στοιχεία, με πραγματικές προσεγγίσεις και αναλύσεις.
Να βγουν πραγματικά συμπεράσματα που θα δημοσιοποιηθούν οπωσδήποτε. Γιατί αυτός ο απολογισμός δεν έγινε ποτέ έτσι όπως έπρεπε και κυρίως δεν γινόταν γνωστός στους Ξανθιώτες. Όλα μέναν στο σκοτάδι. Επτασφράγιστο μυστικό ο απολογισμός και τα συμπεράσματα.
Γιατί αυτό το λάθος και απαράδεκτη ως τακτική; Ο δήμος οφείλει να κάνει απολογισμό και να δημοσιοποιεί το περιεχόμενο αυτού.
Επιτέλους, ας ξεκινήσει από φέτος. Χωρίς μυστικά, χωρίς γκρίζες ζώνες.
-Περιμένουμε.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…