Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Πολύσπορη πίτα με τυριά

Πολύσπορη πίτα με τυριά

0

Για τη ζύμη:

-2 κουταλιές της σούπας κολοκυθόσπορο

-2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορο

-2 κουταλιές της σούπας ηλιόσπορο

-1 κουταλιά της σούπας παπαρουνόσπορο

-500 γραμμάρια αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του

-200 γραμμάρια βούτυρο

-200 γραμμάρια γιαούρτι

-150 γραμμάρια σπορέλαιο

-1 αυγό

Υλικά για τη γέμιση:

-300 γραμμάρια τυρί φέτα τριμμένο

-200 γραμμάρια μετσοβόνε τριμμένο

-250 γραμμάρια ρεγκάτο τριμμένο

-200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος

-2 αυγά

-Πιπέρι

Για την επάλειψη:

-Λίγο από όλα τα σπόρια που χρησιμοποιήσαμε στη ζύμη

-1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 1 κουταλιά της σούπας γάλα εβαπορέ

Φτιάχνουμε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά της σε ένα μπολ πολύ καλά. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε. Μπορούμε και από το προηγούμενο βράδυ να έχουμε έτοιμη τη γέμιση. Στη συνέχεια φτιάχνουμε τη ζύμη.

Τοποθετούμε στο μούλτι όλους τους σπόρους και γυρνάμε τα μαχαίρια μια – δύο φορές μέχρι να σπάσουν αλλά όχι να λιώσουν πολύ. Θέλουμε τους σπόρους να είναι μέτρια τριμμένοι.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και τους σπόρους, προσθέτουμε το βούτυρο ελάχιστα λιωμένο, το γιαούρτι, το αυγό και το λάδι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

Παίρνουμε μια ταρτιέρα 30 εκατοστών και την αλείφουμε με λάδι. Με τα χέρια παίρνουμε μπαλάκια από τη ζύμη και τα ανοίγουμε σε μικρά φυλλαράκια. Τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο στον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού ενώνοντάς τα καθώς τα πιέζουμε μεταξύ τους.

και τα ενώνουμε ά της. Δεν ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο αλλά πολλά μικρά τα οποία ενώνουμε εύκολα πιέζοντάς τα μεταξύ τους πάνω στην επιφάνεια.

Μόλις τελειώσουμε το στρώσιμο ρίχνουμε μέσα τη γέμιση και κάνουμε την ίδια διαδικασία με τα φυλλαράκια για να καλύψουμε τη γέμιση της τυρόπιτας.

Αλείφουμε την επιφάνεια με το μείγμα κρόκου και εβαπορέ και τέλος πασπαλίζουμε με λίγους από όλους τους σπόρους που χρησιμοποιήσαμε στη ζύμη.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στον αέρα για περίπου 30-45 λεπτά. Την αφήνουμε για μια περίπου ώρα εκτός φούρνου να σταθεροποιηθεί λίγο η γέμιση, για να μην τρέχει  και την κόβουμε και  σερβίρουμε.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μεθυσμένα καλαμαράκια

1½ κιλό  καλαμαράκια, καθαρισμένα και  πλυμένα 1 ½ φλιτζάνι  ρύζι τύπου Αμερικής 1 κρεμμύδ…