Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Πίνουν γάλα στην υγειά του «ΟΜΗΡΟΥ» οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης

Πίνουν γάλα στην υγειά του «ΟΜΗΡΟΥ» οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης

0

Έφυγε η ΔΕΛΤΑ και πωλούν το γάλα τους στην δυναμική εξαγωγική εταιρεία ΟΜΗΡΟΣ με καλύτερη τιμή – Σύσκεψη των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ στην Ξάνθη

 

Ζητούν συμφωνητικά και για τις δύο πλευρές με ξεκάθαρους όρους  – Υπέβαλλαν πρόταση για νομοθετική ρύθμιση

 

 

 

 

 

Την απόφαση να προστατεύσουν την παραγωγής τους και να σταματήσουν να είναι έρμαια των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών υπογράφοντας μονομερείς συμβάσεις έλαβαν οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ στην σημαντική σύσκεψη όλως των συλλόγων τους που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη την περασμένη Τετάρτη στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης

 

Ξεκάθαρα συμφωνητικά με ξεκάθαρους όρους ζητούν οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ

Ειδικότερα όπως  αναφέρει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς πρόκειται για μια σημαντική απόφαση καθώς θέτει ασφαλιστικές δικλείδες και στις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος και κατοχυρώνει τον κτηνοτρόφο. Όπως εξηγεί μέχρι τώρα ο κτηνοτρόφος υπογράφει μια σύμβαση με μια γαλακτοβιομηχανία  που έχει μόνο υποχρεώσεις για τον κτηνοτρόφο. «Μας δίνουν μια προκαταβολή μας βάζουν ποινική ρήτρα και μας έχουν στο χέρι. Συμφωνούμε με μια άλφα τιμή και μετά από ένα – δύο μήνες μας παίρνουν το γάλα με χαμηλότερη. Αν διαμαρτυρηθούμε μας λένε να πάμε στα δικαστήρια. Έτσι συνέβη με συνάδελφό μας από την Προσοτσάνη που ενώ η αξία της παραγωγή του ήταν 15.000 ευρώ κι επειδή αντέδρασε που του μείωσαν την τιμή και πήγε στα δικαστήρια έχασε την δίκη και  κλήθηκε ένα πληρώσει 40.000 ευρώ στην εταιρεία. Αυτό είναι καταστροφή για τον συνάδελφό μας. Αυτό που διεκδικούμε είναι να υπογράφονται και από τις δύο πλευρές συμβάσεις να αναγράφεται η  διάρκεια της συνεργασίας και η τιμή και να είμαστε και εμείς κατοχυρωμένοι».

 

Έφυγε η ΔΕΛΤΑ ήρθε ο ΌΜΗΡΟΣ στην Ξάνθη

Οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης ήρθαν πρόσφατα αντιμέτωποι με μια αλλαγή σ’ ότι αφορά τη γαλακτοκτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ. Όπως ανέφερε οκ. Ψεμματάς η εταιρεία ανακοίνωσε στους 48 παραγωγούς που έχουν συμβάσεις μαζί της ότι διακόπτει στις 31/8 τη συνεργασία γιατί έχει πωλήσει την γραμμή μεταποίησης αιγοπρόβειου γάλακτος στην εταιρεία ΗΠΕΙΡΟΣ. Πριν προλάβουν όμως να βρεθούν ξεκρέμαστοι οι παραγωγοί της Ξάνθης είχαν πρόταση από την εταιρεία ΌΜΗΡΟΣ. Πρόκειται για μια δυναμική και μόνο εξαγωγική εταιρεία που ζήτησε να συνάψει συμβάσεις με τιμή στα 82 λεπτά ενώ η ΔΕΛΤΑ του έδινε 77 λεπτά.  Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι πάντα θα δίνει μεγαλύτερη τιμή απ’ οποιαδήποτε άλλη εταιρεία προσπαθήσει να την ανταγωνιστεί. Όπως αναφέρει ο κ. Ψεμματάς ο ιδιοκτήτης της εταιρεία κ. Γιαννίτσης δεν ήρθε τυχαία στην Ξάνθη αλλά γιατί μετά από έλεγχο αγοράς απ’ όπου διαπίστωσε την εξαιρετική ποιότητα του προϊόντος  (αιγοπρόβειου γάλακτος) που έχει η Ξάνθη  και άλλωστε έχει χαρακτηριστεί Π.Ο.Π. από το «Κασέρι της Ξάνθης». Ο κ. Ψεμματάς εξέφρασε την ικανοποίησή για την εξέλιξη αυτή.

 

Τι προβλέπει η νομοθετική πρόταση

Να σημειώσουμε ότι στην σύσκεψη αποφασίστηκε και συνυπέγραψαν και οι 8 σύλλογοι της περιφέρειας  να γίνει μια πρόταση  νομοθετικής ρύθμισης, για την υποχρεωτική σύναψη συμφωνητικών στις πωλήσεις γάλακτος, από τους κτηνοτρόφους στις επιχειρήσεις επεξεργασίας γάλακτος. Αυτό θα προωθηθεί στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη και τον πρωθυπουργό,

Όπως αναφέρουν οι όροι αυτοί θα πρέπει να προβλέπουν τουλάχιστον τα παρακάτω :

Διάρκεια συνεργασίας των δύο μερών.

Ποσότητα που προβλέπει ότι θα παραδώσει ο κτηνοτρόφος με ανοχή πρόβλεψης τουλάχιστον 30%.

Πρόβλεψη αθέτησης της συμφωνίας λόγω ανωτέρας βίας, σε σχέση με το ζωικό κεφάλαιο , χωρίς επιπτώσεις.

Αναγραφή της τιμής συμφωνίας. Σε περίπτωση συμφωνίας  τιμολόγησης του γάλακτος με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά (λιπαρά, πρωτεΐνες, μικροβιακό φορτίο), αναγραφή τιμής βάσης και προκαθορισμένη αύξηση ή μείωση αυτής, σε περίπτωση μεταβολής των ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Προκαθορισμένος χρόνος εξόφλησης της αξίας του προϊόντος που παραλαμβάνει ο μεταποιητής,  βάση του (Ν.4492/2017) όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον (Ν.4587/2018) το αργότερο εντός 60 ημερών από την έκδοση του τιμολογίου.

Ποινική ρήτρα για αθέτηση της συμφωνίας και για τους δύο συμβαλλόμενους.

Σύμβαση σε τρία αντίγραφα (αγοραστής, πωλητής και εφορία).

Καταχώριση της σύμβασης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργήσει το ΥΠΑΑΤ.

Αναδρομική ισχύς του νόμου, για όσα συμφωνητικά έχουν υπογραφεί πριν τη δημοσίευσή του.

Σήμερα ισχύει η σύναψη συμφωνητικών με μονομερείς και λεόντειους όρους, οι οποίοι περιγράφουν τις υποχρεώσεις και τις επιπτώσεις που έχει η αθέτηση της συμφωνίας, μόνο για την πλευρά του κτηνοτρόφου. Δεν αναγράφεται επίσης η τιμή που συμφωνούν προφορικά τα δύο μέρη και στις περισσότερες περιπτώσεις στον κτηνοτρόφο δεν δίνεται ούτε αντίγραφο.

Επίσης οι δειγματοληψίες του προϊόντος γίνονται με τη μέριμνα του μεταποιητή, αφού ο ΕΛΟΓΑΚ είναι ουσιαστικά διαλυμένος, από τις πολιτικές που ακολουθεί το ΥΠΑΑΤ τα τελευταία χρόνια και μέχρι σήμερα.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ο κτηνοτρόφος να δέχεται, θέλει δεν θέλει, τα αποτελέσματα που ανακοινώνει ο μεταποιητής, ο οποίος εντέλει αποφασίζει και την τιμή που θα αγοράσει το προϊόν!

Στην ποσότητα που παραλαμβάνει ο μεταποιητής, υπάρχει ογκομέτρηση, μέσω της άντλησης από το βυτίο μεταφοράς και με εξαίρεση τους κτηνοτρόφους που έχουν τοποθετήσει ζυγαριά στην παγολεκάνη τους, όλοι οι υπόλοιποι δέχονται υποχρεωτικά τη μέτρηση του αγοραστή!

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα, τις περισσότερες φορές ο κτηνοτρόφος, να είναι το υποχείριο της κατάστασης, για να μην χρησιμοποιήσουμε πιο βαριά έκφραση κι όχι ισότιμος συνεργάτης με τους μεταποιητές.

Εκτός από τη νομοθετική σας παρέμβαση  στο θέμα της υποχρεωτικής σύναψης συμφωνητικών για την πώληση του γάλακτος, ζητάμε την επαναλειτουργία του ΕΛΟΓΑΚ, που τα τελευταία χρόνια και μέχρι σήμερα είναι σε αργία.

Με ένα αδιάβλητο κι αντικειμενικό σύστημα εξέτασης της ποιότητας αλλά και της ποσότητας του προϊόντος, βάσει του οποίου θα πληρώνεται ο κτηνοτρόφος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δεκαεννέα νέοι κτηνίατροι προσλήφθηκαν στην Περιφέρεια

Οι νέες προσλήψεις περιλαμβάνουν δεκατέσσερις κτηνιάτρους με δωδεκάμηνες συμβάσεις και πέν…