Ολοκληρώθηκε η επεξεργασίας της προκήρυξης
Λίστα στην οποία περιλαμβάνονται θέσεις σε 28 δήμους και 13 ΔΕΥΑ ολοκλήρωσε το ΑΣΕΠ.
Πρόκειται για την προκήρυξη των 758 μονίμων υπαλλήλων που προετοίμασε η Ανεξάρτητη Αρχή. Η έκδοση της προκήρυξης -με μερικές αυξομοιώσεις θέσεων- επαφίεται πλέον στη βούληση του υπουργείου Εσωτερικών.
Από την κατανομή των θέσεων προκύπτει ότι θα ενισχυθούν:
13 ΔΕΥΑ
2 ειδικοί φορείς
28 δήμοι
Θα διατεθούν:
476 μόνιμες θέσεις στους δήμους
254 μόνιμες θέσεις σε 13 ΔΕΥΑ
27 θέσεις σε δύο ειδικούς φορείς
Νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα για 7.000 εργαζομένους
Αφορά και όσους λαμβάνουν εποχικό επίδομα ΟΑΕΔ με επίδομα έως 600 ευρώ
Επιδοτούμενο πρόγραμμα συμβουλευτικής, κατάρτισης και πιστοποίησης 7.000 εργαζομένων με σκοπό την ψηφιακή εξειδίκευση και τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών εφοδιαστικής αλυσίδας από την υλοποιεί η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.).
Συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ υλοποιεί την πράξη με τίτλο “Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων που απασχολούνται στο Εμπόριο ή επιθυμούν να απασχοληθούν σε αυτό, με σκοπό την ψηφιακή εξειδίκευση και τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών εφοδιαστικής αλυσίδας”.
Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο των στόχων για την αύξηση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα που έχουν τεθεί προς επίτευξη από το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-2020, και υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΠ “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020”, στον ‘Άξονα Προτεραιότητας 02 “Προσαρμογή εργαζομένων, επιχειρήσεων και επιχειρηματικού περιβάλλοντος στις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις”.
Η πράξη αφορά σε υπηρεσίες επαγγελματικής συμβουλευτικής και στην υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης (συνολικής διάρκειας 50 έως 120 ωρών) σε επιλεγμένες ειδικότητες και την Πιστοποίηση των αποκτηθεισών δεξιοτήτων από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης, για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και απόκτηση γνώσεων σε 7.000 εργαζόμενους, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχείρησης που απασχολούνται, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Η υλοποίηση της προτεινόμενης πράξης περιλαμβάνει υπηρεσίες συμβουλευτικής, πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίηση επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων. Το εκπαιδευτικό επίδομα για κάθε ώρα κατάρτισης (θεωρίας και πρακτικής) ανέρχεται στο ποσό των 5 ευρώ/ώρα, συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων.
Τα αντικείμενα κατάρτισης είναι τα εξής:
- Ειδικός σχεδιασμού Ιστοσελίδων & Εφαρμογών (Βασικό Επίπεδο)
- Ειδικός σχεδιασμού Ιστοσελίδων & Εφαρμογών (Προχωρημένο Επίπεδο)
- Ειδικός Συστημάτων Ηλεκτρονικού Εμπορίου / e-commerce (Βασικό Επίπεδο)
- Ειδικός Συστημάτων Ηλεκτρονικού Εμπορίου / e-commerce (Προχωρημένο Επίπεδο)
- Ειδικός στη χρήση τεχνικών και εργαλείων Social Media Marketing
- Στέλεχος Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας
- Στέλεχος Διαχείρισης Αποθήκης
Δικαίωμα συμμετοχής στη Πράξη έχουν οι εργαζόμενοι του Ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, ανεξαρτήτως του κλάδου ή της επιχείρησης που απασχολούνται και οι οποίοι πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- Να είναι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων του Ιδιωτικού Τομέα της Οικονομίας με σχέση εξαρτημένης εργασίας*.
- Να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
*Διευκρινίζεται ότι στους εν δυνάμει συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι με εποχική απασχόληση ακόμα και αν λαμβάνουν ειδικό εποχικό επίδομα. Επιπλέον, αποκλείονται όσοι είναι αυτοαπασχολούμενοι οποιασδήποτε μορφής, άνεργοι ή/και λαμβάνουν επίδομα τακτικής ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από ενδιαφερόμενους για συμμετοχή στην πράξη ως ωφελουμένων, λήγει την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2019. Οι αιτήσεις γίνονται εδώ
Έρχονται 8.500 προσλήψεις στο Δημόσιο
Εκτός 9.000 «υπεράριθμοι συμβασιούχοι»
Στις προσλήψεις που θα γίνουν το προσεχές διάστημα στο δημόσιο τομέα αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ειδικότερα: Αναφορικά με τις ήδη αποφασισμένες προσλήψεις τόνισε πως αυτές θα ανέλθουν σε 8.500 («1.500 Ειδικοί Φρουροί που θα περιπολούν στους δρόμους, 4.500 προσλήψεις στον χώρο της Ειδικής Αγωγής και 2.500 υγειονομικό προσωπικό από το Υπουργείο Υγείας»), ενώ ήταν κατηγορηματικός ότι θα φύγουν από το Δημόσιο 9.000 υπεράριθμοι συμβασιούχοι:
«Βάζουμε τέλος στους υπεράριθμους, βρήκαμε μια κατάσταση με 9.000 παραπάνω έκτακτους στο ελληνικό δημόσιο, τους οποίους είχε ξεχάσει η προηγούμενη κυβέρνηση να τους ανακοινώσει τους τελευταίους 3 μήνες πριν τις εκλογές, θα βάλουμε τέλος σε αυτή την υπόθεση διότι είναι θέμα και δικαιοσύνης για τα νέα παιδιά που θέλουν να υποβάλλουν αιτήσεις αλλά και είναι και θέμα σωστής λειτουργίας του ελληνικού κράτους που πρέπει να σέβεται τους πολίτες, όπως και οι πολίτες πρέπει να σέβονται το κράτος», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.
«Βοήθεια στο Σπίτι»: Επισπεύδονται 2.900 μόνιμες προσλήψεις
Εντός του 2019 προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει την προκήρυξης για τις προσλήψεις των περίπου 2.900 μόνιμων εργαζόμενων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Καθόσον οι διαδικασίες εξαρτώνται από το ΑΣΕΠ, ο κ. Θεοδωρικάκος δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την μόνιμη πρόσληψη των εργαζομένων, τόνισε ωστόσο ότι δεν θέλει να υπάρξει κενό πρόγραμμα. Γι’ αυτό το λόγο τόνισε ότι έχουν εξασφαλισθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους 62,5 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθούν όσα προβλέπει και η τροπολογία που ψηφίσθηκε ομόφωνα από τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο για παραμονή στην εργασία όλων των σημερινών εργαζόμενων στο πρόγραμμα, έως ότου ανακοινωθούν οι οριστικοί πίνακες από το ΑΣΕΠ.
Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε στους εργαζόμενους ότι υπολείπονται τέσσερις από τους συνολικά 270 δήμους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή των εργαζόμενων, κάτι που αναμένεται να γίνει στις επόμενες δύο εβδομάδες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι προ μερικών εβδομάδων και με 11 δήμους να υπολείπονται ο αριθμός των εργαζόμενων στο Πρόγραμμα που είχε καταγραφεί ήταν 2.811, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ο τελικός θα βρίσκονται κοντά στο 2.900.
Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η μοριοδότηση, η οποία θα γίνει με την ήδη ψηφισθείσα ρύθμιση.
Τέλος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών (σ.σ. παρούσα στη συνάντηση ήταν και η γενική γραμματέας του ΥΠΕΣ Β. Χαραλαμπόγιαννη) εξέφρασε την βούληση να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί το Βοήθεια στο Σπίτι ώστε να καταστεί βασική δομή στήριξης για την Τρίτη Ηλικία και ΑΜΕΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Επιμέλεια: Μαριάννα Ξανθοπούλου