Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΔΕΥΑΞ «μήλο της έριδος» και στο νέο δημοτικό συμβούλιο

Η ΔΕΥΑΞ «μήλο της έριδος» και στο νέο δημοτικό συμβούλιο

0

Αιχμές Δημαρχόπουλου κατά Φανουράκη και προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

Καταιγισμός ερωτήσεων από Δημαρχόπουλο και Μελισσόπουλο

 

 

«Το δίκτυο Υγιών πόλεων» και το …ανθυγιεινό πολιτικό κλίμα – Ψηφίστηκε ο Β. Παπαδόπουλος τακτικό μέλος του Δικτύου ενώ ο δήμαρχος  Μ. Τσέπελης πρότεινε τον Ι. Καμαρίδη

 

Μ’ ένα καταιγισμό ερωτήσεων από την αντιπολίτευση έκανε πρεμιέρα το νέο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης, που συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου. Την τιμητική της σ’ αυτές είχε η ΔΕΥΑΞ με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα ενώ δεν έλειψαν και ερωτήσεις διευκρινιστικού χαρακτήρα που αφορούσαν τις εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια της Ξάνθης. Σ’ ότι αφορά τα θέματα ημερήσιας διάταξης παρατηρήθηκαν κάποιες αρρυθμίες και καθυστερήσεις σ’ ένα καθαρά διαδικαστικό θέμα που αφορά τον ορισμό τακτικού και αναπληρωματικού εκπροσώπου στο Δίκτυο υγειών πόλεων που είναι εταίρος ο δήμος Ξάνθης. Με αφορμή αυτό αναδείχθηκε η έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της συμπολίτευση και της μείζονος αντιπολίτευσης και δόθηκε μια πρόγευση ως προς τι θ’ ακουλουθήσει. Σε γενικές γραμμές το κλίμα κινήθηκε σε ήπιους τόνους και με διάθεση συνεργασίας και συνεννόησης από τις άλλες παρατάξεις με εξαίρεση τον πρώην δήμαρχο Χ. Δημαρχόπουλο που έδειξε αποφασισμένος να ασκήσει  σκληρή αντιπολίτευση και την ίδια στιγμή που ασκούσε κριτική για τις επιλογές της νυν διοίκησης του δήμου, ψήφιζε τα θέματα καθώς ήταν συνέχεια της δικής του διοίκησης.

Η ΔΕΥΑΞ, τα Ελευθέρια και τα …ταξιδάκια υπαλλήλων στην ΔΕΘ

 «Μήλον της έριδος» και πάλι η ΔΕΥΑΞ  και με αφορμή δημοσιεύματα ότι δεσμεύτηκε το ΑΦΜ καθώς και δηλώσεις του Δημάρχου για ζητήματα διένεξης με την ΔΕΥΑ Νέστου τόσο ο κ. Δημαρχόπουλος όσο και ο κ. Μελισσόπουλος στην συνέχεια, υπέβαλλαν ερωτήσεις και ζήτησαν διευκρινήσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει με την ΔΕΥΑΞ και ποια είναι η οικονομική της κατάσταση τώρα αλλά και παλαιότερα όταν την παρέδωσε ο τότε πρόεδρος Μ. Τσέπελης.  Απαντήσεις έδωσε ο δήμαρχος κ. Τσέπελης ο οποίος και δεσμεύτηκε στο σώμα να φέρει τα αποτελέσματα χρήσης και όλα τα στοιχεία που αφορούν την οικονομική διαχείριση της επιχείρησης κατά την θητεία του. Υπογράμμισε δε πως άφησε το ποσό των 1.200.000 ευρώ για τους εργαζόμενους και 200.000 ευρώ απόθεμα. Πρόσθεσε ακόμη πως ζήτησε από τον κ. Σδρέβανο να του παραδώσει τα έγγραφα της δικής του θητείας αλλά ακόμη δεν τα παρέλαβε για να έχει πλήρη εικόνα της επιχείρησης. Ο κ. Δημαρχόπουλος  εξέφρασε την δυσαρέσκεια του τονίζονται ότι δεν πήρε απαντήσεις για το θέμα της ΔΕΥΑΞ και ο κ. Τσέπελης του απάντησε πως ο πιο αρμόδιος για να ενημερώσει για τα θέματα της ΔΕΥΑΞ είναι ο ίδιος ο κ. Δημαρχόπουλος. Στο θέμα παρενέβη και ο κ. Λύρατζης και ο κ. Παπαχρόνης ζητώντας να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα της ΔΕΥΑΞ. Ο κ. Παπαχρόνης ζήτησε η συνεδρίαση να γίνει μετά τα Ελευθέρια και αφού εκλεγεί η νέα διοίκηση και αυτό έγινε δεκτό από την δημοτική αρχή. Σ΄ ότι αφορά τα Ελευθέρια και οι πρόσθετες πιστώσεις για το εμπλουτισμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων ο κ. Φανουράκης απάντησε ότι είναι επιπλέον 43.000 ευρώ και πως η εξειδίκευση των ποσών θα γίνει από την Οικονομική επιτροπή. Η τρίτη ερώτηση του κ. Δημαρχόπουλου αφορούσε την μετάβαση του δημάρχου για πρόγραμμα που υλοποιεί ο δήμος με την Βουλγαρία και την μετακίνηση των υπαλλήλων που το χειρίζονται. Η ερώτηση του κ. Δημαρχόπουλου αφορούσε γιατί πήγαν 3 επιπλέον υπάλληλοι . Επ΄ αυτού απάντησε ο κ. Φανουράκης επισημαίνοντας πως οι υπάλληλοι που μετακινήθηκαν ήταν στην ατζέντα συμμετοχής και πως η προηγουμένη δημοτική αρχή ολιγώρησε και ο δήμος τώρα καλύπτει ότι απαιτεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα για να μην εκτεθεί.

Τέλος ο κ. Δημαρχόπουλος εξέφρασε ερωτηματικά για την σκοπιμότητα της μετακίνησης αντιδημάρχων και του δημάρχου στην ΔΕΘ με έξοδα του δήμου. Ο κ. Τσέπελης του απάντησε πως η μετακίνηση αφορούσε ενημέρωση και άντληση τεχνογνωσίας.

Οι απευθείας αναθέσεις και οι επιχορηγήσεις των συλλόγων

Τα θέματα που έθιξε ο κ. Μελισσόπουλος δια των ερωτήσεων του εκτός της ΔΕΥΑΞ αφορούσαν τις απευθείας αναθέσεις και πως σκοπεύει να τις χειριστεί η νέα δημοτική αρχή εκφράζοντας την πάγια αντίθεση του με αυτή την πρακτική. Επίσης έθεσε το θέμα των επιχορηγήσεων των συλλόγων καταθέτοντας παράλληλα την πρόταση αυτό να γίνει μέσω μιας διαφανούς διαδικασίας και με βάση κριτηρίων που θα σχετίζονται με τις δράσεις τους οι οποίες και θα καταχωρούνται σ’ ένα Μητρώο. Για το θέμα των απευθείας αναθέσεων ο κ. Τσέπελης είπε ότι όλα θα γίνουν σύννομα και όπως ορίζει ο ισχύον νόμος, θα αναρτώνται στο Ηλεκτρονικό Μητρών Συμβάσεων. Σ’ ότι αφορά τις επιχορηγήσεις των συλλόγων ο κ. Φανουράκης απάντησε πως ξεκινάει άμεσα η δημιουργία Μητρώου των συλλόγων και έχουν ενημερωθεί οι σύλλογοι να ενημερώσουν για τις δράσεις τους μέχρι το τέλος του χρόνου. Αμέσως μετά θα συγκροτηθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή που θα ελέγχει τα αιτήματα και θα τα αξιολογήσει με βάση τις δράσεις τους . Κάτι ανάλογο θα γίνει και με τους αθλητικούς συλλόγους πρόσθεσε ο δήμαρχος κ. Τσέπελης.

«Το δίκτυο Υγιών πόλεων» και το …ανθυγιεινό πολιτικό κλίμα

Παρότι φάνηκε εξ’ αρχής το φορτισμένο κλίμα στην συνεδρίαση κυρίως μεταξύ συμπολίτευσης μείζονος αντιπολίτευσης με αιχμές Δημαρχόπουλου κατά του δημάρχου, του αντιδημάρχου κ. Φανουράκη αλλά κυρίως του προέδρου κ. Μπούτου, η ένταση κορυφώθηκε στο 4ο θέμα και σ’ αυτή ενεπλάκησαν και άλλες παρατάξεις δίνοντας ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα, ότι η δημοτική αρχή θα τα βρει «σκούρα» κατά το κοινώς λεγόμενο. Ένα καθαρά διαδικαστικό θέμα που αφορούσε την εκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού εκπροσώπου για το Δίκτυο Υγιών Πόλεων που συμμετέχει ο δήμος Ξάνθης ανέδειξε όλη την υποβόσκουσα ένταση.  Αναλυτικότερα: Ο δήμαρχος πρότεινε για τακτικό μέλος τον κ. Ιπποκράτη Καμαρίδη και ζήτησε από την αντιπολίτευση να ορίσει το αναπληρωματικό μέλος. Όπως είπε ο κ. Δημαρχόπουλος πρότεινε τον κ. Σαββίδη αλλά αυτός αρνήθηκε . Τότε ο κ. Παπαχρόνης πρότεινε τον γιατρό της παράταξη τους Βασίλη Παπαδόπουλο για τακτικό μέλος και όχι αναπληρωματικό. Για αναπληρωματικό μέλος προτάθηκε ο Χουσεϊνογλου Τιμούρ από την παράταξη Μελισσόπουλου. Επειδή ήταν πολλές οι υποψηφιότητες το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία. Στο σημείο αυτό δημιουργήθηκε ένταση και ο πρόεδρος κ. Μπούτος δέχτηκε τα πυρά του κ. Δημαρχόπουλου που τον κατηγόρησε ότι δεν γνωρίζει τον κανονισμό και ότι η ψηφοφορία είναι με ανάταση και όχι με ψηφοδέλτια. Είπε μάλιστα την φράση: «Δεν μπορείτε να μοιράσετε δυο μπάλες άχυρα» και τον επέκρινε για την καθυστέρηση. Δημιουργήθηκε  ένταση ο κ. Φανουράκης του υπενθύμισε ότι δεν είναι πλέον δήμαρχος και ο κ. Δημαρχόπουλος του αντιγύρισε ότι εκείνος δεν θα είναι σε λίγο ούτε αντιδήμαρχος! Μετά από διακοπή 10 λεπτών έγινε η ψηφοφορία δι’ ανατάσεως και ο κ. Καμαρίδης έλαβε 11 υπέρ ενώ ο κ. Παπαδόπουλος 19. Έτσι  ο κ. Καμαρίδης  απέσυρε την υποψηφιότητα του και ορίστηκε τακτικό μέλος ο κ. Παπαδόπουλος και αναπληρωματικό ο κ. Χουσεϊνογλου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …