Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενισχύεται η προτίμηση στα Επαγγελματικά Λύκεια της Ξάνθης

Ενισχύεται η προτίμηση στα Επαγγελματικά Λύκεια της Ξάνθης

0

«Τερμάτισε» με 600 μαθητές το 2ο ΕΠΑΛ και κατευθύνει τους νέους μαθητές στο 1ο ΕΠΑΛ για τη φοίτησή τους

 Σημειώθηκαν προβλήματα στη διαχείριση της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών εγγραφών- Δεν προέκυψαν θέματα με την έγκριση ολιγομελών τμημάτων στα σχολεία της Ξάνθης

Ζητήματα οργανωτικής διαχείρισης με σκοπό τα Επαγγελματικά Λύκεια να διευκολύνουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την εγγραφή νέων μαθητών έθεσε σε επιστολή του προς την αρμόδια υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη και τον Γ.Γ. του υπουργείου η Ομοσπονδία Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΟΛΤΕΕ).

Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Σεκεριάδης εξήγησε ότι το αίτημα είναι αφενός τα τμήματα να οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών-μετεγγραφών, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα του μαθητικού δυναμικού κάθε τάξης, τομέα και ειδικότητας και να μην «κοπούν» ως ολιγομελή τμήματα που απλά δεν εκδηλώθηκε από τον Ιούνιο σχετικό ενδιαφέρον και αφετέρου να εξορθολογιστεί το σύστημα μειώνοντας τον ελάχιστο αριθμό  μαθητών σε ειδικές περιπτώσεις (πχ. Μοναδικό τμήμα σε Καλλικρατικό Δήμο, μεγάλη απόσταση μεταξύ σχολείων, ειδικές εισηγήσεις για τοπικούς λόγους, κ.α.).

Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπήρξε δυσλειτουργία του συστήματος εγγραφών (που πάντως άνοιξε ξανά την προηγούμενη εβδομάδα για νέες εγγραφές) και ότι το υπουργείο έδειξε αρχικά καλή προαίρεση στη διευθέτηση των ζητημάτων που τέθηκαν υπόψη του. Ο κ. Σεκεριάδης εξήγησε ακόμη ότι συνεχίζει να υφίσταται διάκριση ανάμεσα στο Γενικό Λύκειο και τα Επαγγελματικά κάτι που τείνει να υποχωρεί κυρίως στα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας.

Μεγάλη προτίμηση στο 2ο ΕΠΑΛ

Η εικόνα αυτή, δηλαδή της ενίσχυσης των επαγγελματικών λυκείων, επιβεβαιώνεται στην Ξάνθης, όπου ήδη το 2ο ΕΠΑΛ, στην οδό Δημοκρίτου, έχει 600 μαθητές και δεν μπορεί να δεχθεί νέες εγγραφές κατευθύνοντας τους μαθητές στο 1ο ΕΠΑΛ, στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ. Όπως μας εξήγησε ο διευθυντής του σχολείου κ. Βασίλειος Τζελέπης υπήρξε εξαρχής μια διαχείριση και καλή συνεργασία με το υπουργείο ώστε να εγκριθούν και ολιγομελή τμήματα, με αποτέλεσμα να ικανοποιούνται οι προτιμήσεις των μαθητών.

«Η πλατφόρμα ηλεκτρονικών εγγραφών έχει προβλήματα και γι’ αυτό δίνουμε οδηγίες εμείς στους γονείς και τους μαθητές», σημείωσε ο κ. Τζελέπης, προσθέτοντας ότι παρόλο που οι εγγραφές για τα ΕΠΑΛ γίνονται τον Ιούνιο, οι περισσότεροι έρχονται το Σεπτέμβριο και ζητούν να εγγραφούν.

Στο σχολείο λειτουργούν οι ειδικότητες που αφορούν 1) δομικά έργα, 2) ηλεκτρολογία-ηλεκτρονική, 3) μηχανολογία-αυτοματισμό και 4) υγεία και ευεξία με το τελευταίο να συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού το νέο σύστημα επιτρέπει εισαγωγή με ποσοστό 5% σε ιατρική, αλλά παράλληλα δημιουργεί τη δυνατότητα σπουδών και απασχόλησης σε παραϊατρικά επαγγέλματα.

Συνεχίζει να υποδέχεται μαθητές το 1ο ΕΠΑΛ

Στο 1ο ΕΠΑΛ οι θέσεις των μαθητών που μπορεί να υποδεχθεί το σχολείο δεν έχουν πληρωθεί κι έτσι γίνεται προσπάθεια, ώστε να μη μείνουν ολιγομελή τα τμήματα για να ικανοποιηθούν οι προτιμήσεις των μαθητών. Ο διευθυντής του σχολείου κ. Αθανάσιος Τερζόγλου μας ενημέρωσε ότι τα τμήματα με λιγότερο αριθμό μαθητών εγκρίθηκαν με Υπουργική Απόφαση και πέρυσι είχαν γίνει 107 εγγραφές στην πρώτη τάξη, αλλά φέτος δεν είναι γνωστό πόσες θα είναι αφού βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο σχολείο λειτουργούν πέντε ειδικότητες, που σχετίζονται με γεωπονία, ηλεκτρολογία, υγεία, με την αισθητική και κομμωτική να είναι οι πιο δημοφιλείς από την πλευρά των μαθητών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εξαφανίστηκε 34χρονος στην Καβάλα

Καβάλα: Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε- Κτηνοτρόφος είπε ότι είδε το…