Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

0

Στον αυτόματο πιλότο ο δήμος
Δεν είναι μόνον δική μας η διαπίστωση αλλά και των Ξανθιωτών. Οι οποίοι βλέπουν την πόλη τους να κινείται εδώ και καιρό (για την ακρίβεια μετά τις εκλογές) στον αυτόματο πιλότο.
Τι εννοούμε; Ότι πλέον καμία παρέμβαση δεν υλοποιείται από συνεργεία του δήμου. Εξαφανίστηκαν και τα άτομα που καθάριζαν τους δρόμους, όπως απουσιάζει κάθε ενδιαφέρον για την εν γένει εικόνα του δήμου. Σα να έπεσε σήμα μετά τις εκλογές, να σταματήσουν όλα.
Και βέβαια η αρχή έγινε από τους αντιδημάρχους που άφησαν τα πράγματα στην τύχη τους. Το να πούμε εμείς πως όλη αυτή η λειτουργία δεν είναι σωστή, περισσεύει.
Αυτονόητα πράγματα που όμως δείχνουν κάτι άλλο που δεν τιμά τους απερχόμενους. Να το θυμούνται αυτό διότι κι αυτό θα τους χρεωθεί.
Γ.Δ.


Η μείωση φορολογίας επιχειρήσεων
Γίνεται το πρώτο βήμα και είναι σημαντικό κι οφείλουμε να το επισημάνουμε. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων αρχικά από το 28% που είναι σήμερα, στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και από 24 στο 20% για τα εισοδήματα του 2020.
Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για μεγάλη ανάσα και μάλιστα άμεσα, γιατί η μείωση ξεκινά από τα εισοδήματα του 2019.
Βέβαια για να’ μαστε ειλικρινείς, υπάρχει κι άλλη ανάγκη μείωσης διότι Βουλγαρία και Τουρκία έχουν φορολογία στις επιχειρήσεις 10-12%, πολύ χαμηλότερα από εμάς.
Τέλος πάντων, έστω και το πρώτο αυτό βήμα είναι θετικό και καλοδεχούμενο από τις επιχειρήσεις.
Γ.Δ.


Έργα με περιεχόμενο
Η συζήτηση στη γνωστή παρέα είχε ως θέμα τα έργα που θα πρέπει να υλοποιούνται στους δήμους και την Περιφέρεια. Λέχθηκαν πολλά, ο καθένας εξέφρασε την άποψή του. Άλλος μίλησε για τα μεγάλα έργα που σηματοδοτούν το έργο και την παρουσία του εμπνευστή τους, άλλος για έργα μικρά που στοχεύουν στην βελτίωση της καθημερινότητας.
Τελικά όμως αποδέχτηκαν την πρόταση η οποία τόνιζε την εκτέλεση μεν έργων με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για έργα με περιεχόμενο και στόχευση κι όχι κενού νοήματος, δηλαδή έτσι απλώς για να γίνονται.
Ελπίζουμε να λάβουν υπόψιν τους οι αυτοδιοικητικοί άρχοντές μας το συμπέρασμα αυτό.
Γ.Δ.


Λίγα λόγια περί Πολιτισμού
Μετ’ επιτάσεως συζητείται το όνομα νεαρού δημοτικού συμβούλου για την ανάληψη του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης. Δεν έχουμε άποψη για τις ικανότητες αυτού, ούτε για το φάσμα των ενδιαφερόντων του ως δημότη. Αγνοούμε δε και τους Πολιτιστικούς του προβληματισμούς και ενδιαφέροντα τα οποία ελπίζουμε να γνωρίσουμε.
Τονίζουμε δε για άλλη μια φορά πως «Πολιτιστικές Εκδηλώσεις» δεν είναι μόνον οι Γιορτές Παλιάς Πόλης κι ούτε βέβαια οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές (Καρναβάλι). Το τονίσαμε και χθες. Το πολιτιστικό απόθεμα της Ξάνθης είναι πλούσιο, κι αν πραγματικά κανείς έχει διάθεση, μεράκι, διαβάζει, ακούει και βλέπει μπροστά, πολλά μπορεί να κάνει έχοντας επιλέξει άξιους και ικανούς συνεργάτες.
-Ίδωμεν.
Γ.Δ.


Επισήμανση
Κάποιοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λίγοι ευτυχώς, θεωρούν πως η υπερβολική έκθεση στα Μέσα Ενημέρωσης πως τους βοηθά. Προφανώς κάνουν λάθος και το επισημαίνουμε με την υπόμνηση «παν μέτρον άριστον». Παράλληλα, εάν η μνήμη τους δεν έχει απωλεσθεί από την κατοχή της εξουσίας, ας θυμηθούν την τύχη αυτών που εκτίθενται υπερβολικά στα ΜΜΕ. Φθάνουν στο σημείο σιχτιρίσματος οι πολίτες και αηδιάζουν με την καθημερινή αναφορά του ονόματός τους, οπότε διαμορφώνουν μια αρνητική άποψη.
Το επισημαίνουμε όλο αυτό διότι πριν ακόμη κάποιοι καταλάβουν τα πόστα τους, άρχισαν τις φλυαρίες και τις υπερβολές των δηλώσεων. Πριν παραγάγουν κάποιο έργο, πριν δείξουν τι αξίζουν, ποιες οι ιδέες τους, αρχίζουν τις δηλώσεις.Πριν τη δουλειά και το έργο, τα φληναφήματα.
Κάποιοι και κάποιες δεν ξεκινούν καλά. Γιατί στηρίζονται στα λόγια πριν από τα έργα από τα οποία κρίνονται όλοι. Ας τα έχουν υπόψιν τους λοιπόν κι ας αλλάξουν ρότα…
Γ.Δ.


Ο αποχαιρετισμός του Κώστα Ζαγναφέρη
Συγκινημένος ήταν ο Κώστας Ζαγναφέρης στην εκδήλωση που διοργάνωσε για να αποχαιρετίσει τις αρχές και τους φορείς, τους αιρετούς με τους οποίους συνεργάστηκε κατά την διάρκεια της θητείας του. Δεν είπε πολλά και περιττά λόγια όπως άλλωστε δεν το έκανε ποτέ. Πάντα ήταν λιτός και περιεκτικός και ενίοτε αιχμηρός ο λόγος του αλλά νηφάλιος και στο πλαίσιο των δημοκρατικών αρχών, χωρίς ακρότητες. Ακόμη κι αν διαφωνούσε κάποιος δεν μπορεί παρά να του το αναγνωρίσει αυτό.  Δεν έκρυψε την πικρία του που απορρέει από την ατυχία να είναι αντιπεριφερειάρχης σε μια εποχή κρίσης που τα περιθώρια χρηματοδότησης είναι πολύ στενά. Και βέβαια έχει δίκιο σ’ αυτό αλλά αν θέλουμε να είμαστε πιο δίκαιοι θα αντιτείνουμε ότι αυτό ίσχυε για όλους και ότι ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται!
Σε κάθε περίπτωση η θητεία Ζανγαφέρη έχει θετικό πρόσημο γιατί δεν δίχασε ποτέ την τοπική κοινωνία και προσπάθησε έντιμα να κάνει το καλύτερο που μπορούσε.
Αυτό του πιστώνεται.
Μ.Ξ.


Θερμή συνάντηση Τσέπελη- Παναγιωτόπουλου
Στο καλωσόρισμα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου βρέθηκε και ο νέος δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης, ο οποίος αντάλλαξε μαζί του θερμή χειραψία. Σύντομη, αλλά με οικειότητα ήταν η σύντομη συνομιλία του κ. Τσέπελη και με τον αρχηγό ΓΕΣ και ως γνωστόν, πρώην διοικητή του Δ’ ΣΣ, Γιώργο Καμπά.
Ε.Δ.


Η μασκότ του Δ’ ΣΣ
Και μπορεί η επίσκεψη του υπουργού να είχε κάθε επισημότητα, ωστόσο τις εντυπώσεις έκλεψε ένας σκίουρος, που την ώρα που γινόταν η ενημέρωση του κ. Παναγιωτόπουλου στο κέντρο επιχειρήσεων επέλεξε να κατέβει από δέντρο εντός του στρατοπέδου, μπροστά από το Αρχηγείο για να πάει να πιει νερό.
Στελέχη του στρατού, άνδρες της Ασφάλειας και δημοσιογράφοι έμειναν σε απόσταση για να μην ταράξουν τη βόλτα του, ωστόσο τα φλας έπεσαν βροχή!
Ε.Δ.


Το ζητούμενο της Σαμοθράκης
Το ζήτημα της συγκοινωνίας της Σαμοθράκης δεν είναι κομματικό ούτε κρατικό. Είναι αναπτυξιακό. Τα πλοία δεν τα φέρνει η Κυβέρνηση, αλλά η ανάπτυξη, η ζήτηση και ο ανταγωνισμός. Οι επιδοτούμενες γραμμές δεν είναι λύση. Δημιουργούν παθογένειες και μονοπωλιακές καταστάσεις. Το νησί έχει απεριόριστες δυνατότητες τουριστικές και ένα παγκόσμιο brand name, τη Νίκη της Σαμοθράκης που τη θαυμάζουν εκατομμύρια επισκέπτες του Λούβρου. Σκεφθείτε όλοι αυτοί να θελήσουν να επισκεφθούν τη «γενέτειρά» της, όπως και τα 20 εκατομμύρια της Κωνσταντινούπολης για τους οποίους είναι το κοντινότερο ξένο νησί και για τα σκάφη αναψυχής ο πρώτος σταθμός της κρουαζιέρας τους. Και όμως δεν υπάρχει ούτε επαρκές λιμάνι, ούτε τελωνείο.
Υπάρχουν Τούρκοι επιχειρηματίες της ναυτιλίας που θέλουν να συνδέσουν το Τσανάκαλε και την Ίμβρο με τη Σαμοθράκη και την Αλεξανδρούπολη, αλλά τους εμποδίζει το καθεστώς των κακών διμερών σχέσεων.
Σχεδιασμός, επενδύσεις και μέτρα πολιτικής χρειάζονται για να έρθουν τα καράβια. Είναι αυτά που μας λείπουν, ενώ τα μεγάλα λόγια του αέρα μας περισσεύουν.
Γιάννης Λασκαράκης


Τα δύο πάρκινγκ
Δεν είναι ένα το δημοτικό πάρκινγκ που έχει ως εκκρεμότητα η νέα δημοτική αρχή για να το τακτοποιήσει και στη συνέχεια αξιοποιήσει με όποιον τρόπο αυτή εκτιμήσει. Υπάρχει κι ένα δεύτερο πάρκινγκ, αυτό της οδού Κονδύλη, πίσω από το Αμοιρίδειο.  Το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί ως προς τις εναπομείνασες εργασίες, βγει το κόστος τους και βέβαια να προχωρήσει η ολοκλήρωσή τους.
Θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι το πάρκινγκ αυτό πολύ σωστά αποφασίστηκε να γίνει διότι είναι σε μικρή απόσταση από την αγορά και δεύτερο βρίσκεται δίπλα σ’ έναν αθλητικό-εκθεσιακό χώρο που απαραιτήτως θα πρέπει να διαθέτει και πάρκινγκ. Επομένως πολύ σωστά το ξεκίνησε ο Αμοιρίδης. Η ολοκλήρωσή του αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση αλλά και λύση σημαντική του παρκαρίσματος Ι.Χ. αυτοκινήτων.
Κάποτε – πότε άραγε; – θα πρέπει τα αυτοκίνητα να πάψουν να παρκάρουν στους δρόμους και κυρίως επάνω στα πεζοδρόμια. Μιλάμε πάντα για το κέντρο της πόλης, νέας και παλιάς.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Ποιος βρωμίζει; Χρόνια τώρα παρακολουθώ όπως κι εσείς βέβαια τις φιλότιμες και αξιέπαινες …