Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Πατατόπιτα

Πατατόπιτα

0

1 κιλό πατάτες

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. βούτυρο

100 γραμμ. μπέικον, κομμένο σε κυβάκια

2 κ.σ. ζωμό κρέατος

150 γραμμ. παρμεζάνα, τριμμένη

4 κ.σ. γάλα

αλάτι

Για τη ζύμη:

1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.σ. ελαιόλαδο

4-6 κ.σ. ζεστό νερό

βούτυρο

1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί, τριμμένο

½ κ.κ. αλάτι

Βράζετε τις πατάτες ώσπου να μαλακώσουν και τις λιώνετε όσο είναι ζεστές. Σοτάρετε για λίγο το μπέικον και το κρεμμύδι με το βούτυρο, προσθέτετε τον ζωμό και απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά. Ρίχνετε τις πατάτες, το γάλα, την παρμεζάνα και το αλάτι στο τηγάνι και ανακατεύετε. Βάζετε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ, σχηματίζετε ένα λακκάκι στη μέση και ρίχνετε μία κουταλιά ελαιόλαδο και λίγο ζεστό νερό. Δουλεύετε τη ζύμη ρίχνοντας το αλεύρι προς το κέντρο της και σταδιακά προσθέτετε το υπόλοιπο νερό. Τη δουλεύετε ώσπου να μαλακώσει και να αποκτήσει ελαστικότητα. Την ανοίγετε με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια, σχηματίζοντας λεπτό φύλλο. Την κόβετε σε δύο δίσκους με διάμετρο 23 εκ. και 25 εκ. αντίστοιχα. Στρώνετε τον μεγαλύτερο σε μια ταρτιέρα με αποσπώμενο πάτο, αλειμμένη με ελαιόλαδο και πασπαλισμένη με το τριμμένο ψωμί. Ρίχνετε το μείγμα της πατάτας και καλύπτετε με το δεύτερο φύλλο ζύμης. Το ενώνετε πιέζοντας στις άκρες με λίγο νερό, και αλείφετε την επιφάνειά του με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Τέλος, τρυπάτε ελαφρώς το φύλλο με ένα πιρούνι, σε διάφορα σημεία, και βάζετε την πίτα να ψηθεί σε προθερμασμένο, στους 180oC, φούρνο για 45 λεπτά.

  • Καροτόπιτα

    Για τη ζύμη: -600 γρ. (5 φλιτζ. τσαγιού) αλεύρι για όλες τις χρήσεις -200 γρ. (1 κεσεδάκι)…
  • Στριφτή τυρόπιτα

    900 γρ. αλεύρι 400 ml. Γάλα 2 αυγά+ 1 ασπράδι 6 κ.σ. λάδι 6 κ.σ. γιαούρτι 40 γρ. φρέσκα μα…
  • Ελιόπιτα τυλιχτή

    -3 ½ φλ. αλεύρι χωριάτικο, -1 κουταλάκι αλάτι, -1 φακελάκι ξηρή μαγιά, -1 ¼ φλ. χυμό πορτο…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
  • Καροτόπιτα

    Για τη ζύμη: -600 γρ. (5 φλιτζ. τσαγιού) αλεύρι για όλες τις χρήσεις -200 γρ. (1 κεσεδάκι)…
  • Νηστίσιμα ζυμαρικά με σάλτσα ταραμά

    -400 γρ. ζυμαρικά της αρεσκείας σας -4 πιπεριές Φλωρίνης, από βάζο, στραγγισμένες και ψιλο…
  • Σαλάτα πλιγούρι με φέτα, κάστανα και ρόδι

    4-6 κ.σ. ελαιόλαδο 200 γρ. πλιγούρι 200 ml ζωμό λαχανικών 200 γρ. πράσα 1 σκ. σκόρδο, ψιλο…
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καροτόπιτα

Για τη ζύμη: -600 γρ. (5 φλιτζ. τσαγιού) αλεύρι για όλες τις χρήσεις -200 γρ. (1 κεσεδάκι)…