Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μέτιος – Σιμιτσής: Μια συνεργασία «γεννιέται» στην διοίκηση της ΑΜΘ

Μέτιος – Σιμιτσής: Μια συνεργασία «γεννιέται» στην διοίκηση της ΑΜΘ

0

Σύμπραξη ή προγραμματική σύγκλιση; Κ. Σιμιτσής: «Δεν έχουμε οριστικοποιήσει ακόμη την μορφή της συνεργασίας»

Χ. Μέτιος: «Το πιθανότερο αύριο θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας»

Χ. Τοψίδης: «Θα υπηρετήσουμε σταθερά τον ρόλο που μας έδωσε η κοινωνία»

 

«Πυρετός» διεργασιών λαμβάνει χώρα στην περιφέρεια ΑΜΘ,  εν’ όψει της ορκωμοσίας την νέας διοίκησης και του νέου περιφερειακού συμβουλίου. Οι διεργασίες γίνονται με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου και αποσκοπούν στην εξασφάλιση ευρύτερων συνεργασιών με άλλες παρατάξεις προκειμένου να συμπληρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις. Και μπορεί μεν  ο νέος νόμος Θεοδωρικάκου να εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών ωστόσο οι συνεργασίες κρίνονται απαραίτητες καθώς δεν αλλάζει η δομή ούτε ο ρόλος του περιφερειακού συμβουλίου. Έτσι για παράδειγμα η «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» του Χ. Μέτιου  που καταλαμβάνει 17 έδρες στο νέο περιφερειακό συμβούλιο θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλες 10 έδρες προκειμένου να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία (26 έδρες σε σύνολο 51 εδρών) στο νέο περιφερειακό συμβούλιο. Να υπενθυμίζουμε ότι η «δεξαμενή» απ’ όπου μπορεί να «αλιεύσει» τις έδρες που του υπολείπονται ο Χρήστος Μέτιος είναι:  Περιφερειακή Σύνθεση» Χ. Τοψίδης 16 έδρες, Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», Κ. Κατσιμίγας, 6 έδρες, «Περιφερειακή Δράση», Κ. Σιμιτσής, 5 έδρες, «Λαϊκή Συσπείρωση», Δ. Παπατολίδης, 3 έδρες, «Πατριωτική Αυγή», Ε. Νικολαΐδης και από 1 έδρα οι: Περεντίδης (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και Καραγιώργης (Αδέσμευτη, Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση».

Αλλάζουν τα δεδομένα οι συνεργασίες

Το ενδιαφέρον που παρουσιάζει αυτή η προσπάθεια εκτός από το ότι καλλιεργείται κουλτούρα συνεργασίας που αποτελούσε ζητούμενο στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι ότι διαχέεται και διευρύνεται η διοικητική ευθύνη καθόσον αυτή δεν περιορίζεται στην παράταξη που έχει την πλειοψηφία. Το κλείσιμο μιας συμφωνίας στη βάση προγραμματικής σύγκλισης ή σύμπραξης δύο  ή και περισσότερων παρατάξεων προϋποθέτει «μοιρασιά» οφιτσίων. Έτσι για παράδειγμα:  Στην περίπτωση συμμετοχής στη βάση προγραμματικής σύγκλισης ο περιφερειάρχης μπορεί να ορίσει ακόμη και θεματικό αντιπεριφερειάρχη από την μειοψηφούσα παράταξη κι έτσι να συμμετέχει στη διοίκηση. Κάθε παράταξη διατηρεί την αυτοτέλειά της μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και μπορεί να μην ψηφίζει όλες τις εισηγήσεις, αρθρώνοντας και αντιπολιτευτικό λόγο. Στην δε περίπτωση της σύμπραξης των δύο παρατάξεων, οι παρατάξεις ενσωματώνονται σε μία και χάνουν απολύτως την διακριτή έκφρασή τους. Σ’ αυτήν την περίπτωση, ο Περιφερειάρχης μπορεί να ορίσει και χωρικό αντιπεριφερειάρχη από την μικρότερη παράταξη. Άλλος τρόπος συνεργασίας είναι μια συναινετική στάση της παράταξης του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου θα ψηφίζει ή θα συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις της όποιας πλειοψηφίας. Ιδιαίτερα στις δύο πρώτες περιπτώσεις επέρχονται ενδοπαραταξιακές αλλαγές ιδιαίτερα στις παρατάξεις μειοψηφίας.

Κ. Σιμιτσής: «Δεν έχουμε οριστικοποιήσει ακόμη την μορφή της συνεργασίας»
Στο πλαίσιο αυτό, αυτό που έχει παραδεχτεί ότι συζητά με τον Χρήστο Μέτιο μια ενδεχομένη συνεργασία ή σύμπραξη είναι ο κ. Σιμιτσής, ο οποίος μιλώντας το «Ε» επιβεβαίωσε ότι έχει δεχτεί πρόταση από τον κ. Μέτιο ότι είναι στα «σκαριά» μια συνεργασία  χωρίς ωστόσο να  έχει οριστικοποιηθεί η μορφή της: «Έχουμε δεχτεί πρόταση από τον Χρήστο Μέτιο. Την βλέπουμε θετικά και την συζητάμε. Δεν έχουμε οριστικοποιήσει ακόμη στην μορφή της συνεργασίας. Κρατάμε επιφυλάξεις γιατί ως γνωστόν ο …διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Τίποτε δεν είναι δεδομένο ακόμη», τόνισε ο κ. Σιμιτσής. Αναφορικά δε με την στάση του ΚΙΝΑΛ σε ενδεχόμενη σύμπραξη ο κ. Σιμιτσής είπε: «Το κόμμα μας αφήνει ένα περιθώριο ελευθερίας στις παρατάξεις να αποφασίσουν και δεν θέλει να διαμορφώσει ενιαία γραμμή για όλη την χώρα. Αυτό που θέλουμε να διασφαλίσουμε είναι να κρατηθεί η παράταξη ενωμένη και να μπορεί να συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές».  Στο σημείο αυτό ο κ. Σιμιτσής είπε πως περισσότερα μέλη της παράταξης  είτε του έδωσαν «πράσινο φως», είτε δέχθηκαν τη συνεργασία με την παράταξη Μέτιου, αλλά τον τρόπο και τη μορφή συνεργασίας τα άφησαν στην επιλογή των πέντε εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων.

Χ. Τοψίδης: «Θα υπηρετήσουμε σταθερά τον ρόλο που μας έδωσε η κοινωνία»

Το ρόλο της μείζονος αντιπολίτευσης επιλέγει να υπηρετήσει πιστά και συνειδητά ο επικεφαλής, απορρίπτοντας εκ προοιμίου κάθε σκέψη για συμφωνίες ή συνεργασίες με την παράταξη Μέτιου. Σε δηλώσεις του στο «Ε» ο κ. Τοψίδης το ξεκαθάρισε: «Θα είμαστε αντιπολίτευση και θα υπηρετήσουμε σταθερά τον ρόλο που μας έδωσε η κοινωνία. Θα ασκήσουμε μια εποικοδομητική αντιπολίτευση και όχι στείρα. Ότι θεωρούμε ότι πάει μπροστά τον τόπο μας θα το ψηφιίσουμε και ότι όχι θα το καταψηφίζουμε. Ξεκινάμε με διάθεση για συνεργασία με γνώμονα το καλό του τόπου μας».

 Χ. Μέτιος: «Το πιθανότερο αύριο θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας»

Κληθείς από το «Ε» ν’ ανοίξει τα χαρτιά του ο περιφερειάρχης Χ. Μέτιος επιφυλάχθηκε με επίσημες ανακοινώσεις το «πιθανότερο αύριο να ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας. Τότε θα είμαστε στη θέση να τις σχολιάσουμε» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός του κ. Σιμιτσή ο κ. Μέτιος επεδίωξε συζητήσεις και με άλλες παρατάξεις για να δημιουργηθεί απόλυτη πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο των 51 μελών χρειάζονται άλλοι 4 και με την σύμπραξη της παράταξης Σιμιτζή  συμπληρώνονται 22.  Οι προτάσεις δεν συμπεριλαμβάνουν την παράταξη που εκπροσωπεί την Χρυσή Αυγή. Γι αυτή τέθηκε βέτο από τον κ. Σιμιτσή, όμως κι ο κ. Μέτιος του ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί μαζί τους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κ. Μητσοτάκης: «Θα συζητήσουμε περισσότερες μειώσεις φόρων»

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας Συν…