Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΙΛΙΓΓΙΡΗΣ: ‘Είμαι έτοιμος να δώσω μάχες για τους συμπολίτες μου’

ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΙΛΙΓΓΙΡΗΣ: ‘Είμαι έτοιμος να δώσω μάχες για τους συμπολίτες μου’

0

Συνέντευξη του Υποψήφιου βουλευτή ΝΔ Νομού Ξάνθης

«Η προσφορά στον συνάνθρωπό μου ήταν από τις βασικές προτεραιότητες στην ζωή μου»

Ανοίγει τα «χαρτιά» του στο «Ε» ο Σπύρος Τσιλιγγίρης, υποψήφιος με την ΝΔ και ξεδιπλώνει το όραμα και τους στόχους του καθώς και τα κίνητρα που τον ώθησαν να μεταπηδήσει από τον αυτοδιοικητικό χώρο στην κεντρική πολιτική σκηνή. Με απλότητα και προσήνεια οριοθετεί το στίγμα της υποψηφιότητάς του στο «είμαι ένας από εσάς», κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει είτε υπερψηφιστώ στο Κοινοβούλιο, είτε όχι», ενώ δεσμεύεται να συνεισφέρει στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων του τόπου μας που παραμένουν άλυτα. Αναφέρεται επίσης στα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, του πρωτογενή τομέα, στον αναξιοποίητο πλούτο της γεωθερμίας και καταθέτει πρόταση για την τουριστική ανάπτυξη.

«Ε»: Είστε ιατρός με ειδικότητα στη χειρουργική και παράλληλα ασχοληθήκατε για πρώτη φορά με τα κοινά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014. Εκλεγήκατε πρώτος σε σταυρούς περιφερειακός σύμβουλος από την Ξάνθη με την «Περιφερειακή Αναγέννηση». Τι σας ώθησε στη ενασχόλησή σας με την πολιτική;

Τσιλ.: «Ήταν παιδικό μου όνειρο και στόχος ζωής η ιατρική, κάτι που κατάφερα σε μια δύσκολη περίοδο, ιδιαίτερα για εμάς τα αγροτόπαιδα.

Κατάφερα επίσης να κάνω πραγματικότητα ακόμη ένα όνειρό μου που αφορά την ειδικότητα του γιατρού χειρουργού. Η προσφορά στον συνάνθρωπό μου ήταν από τις βασικές προτεραιότητες στην ζωή μου, καθόσον αυτό διδάχθηκα και από τους γονείς μου και γενικότερα στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον όπου γεννήθηκα και ανδρώθηκα.

Πράγματι ασχολήθηκα για πρώτη φορά με τα κοινά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 και η αγάπη και η εμπιστοσύνη του κόσμου στο πρόσωπό μου με κατέταξε πλειοψηφόντα περιφερειακό σύμβουλο στην Π.Ε Ξάνθης.

Αυτό που με ώθησε να συνεχίσω την ενασχόλησή μου με τα κοινά, ήταν τα ερεθίσματα και οι προκλήσεις που έλαβα ως περιφερειακός σύμβουλος και οι στόχοι που έθεσα ως πρόσωπο για την συνεισφορά μου στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μου, αλλά και να συμβάλω στην σωστή διαμόρφωση άποψης από τα κέντρα αποφάσεων της Αθήνας (πλέον) ώστε να δοθούν οι κατάλληλες προτεραιότητες και για να γίνουν επιτέλους κάποτε πράξη όλα όσα έχουν ειπωθεί μεν από τους πολιτικούς και τους φορείς, πλην όμως παραμένουν ακόμη άλυτα».

«Ε»: Θεωρείτε ότι υπήρξε κάποιος στον οποίο αποδίδετε τα χαρακτηριστικά του «μέντορα» σε αυτή την κατεύθυνση;

Τσιλ.: «Παραδοσιακά η οικογένειά μου ανήκε πάντα στην λεγόμενη δεξιά παράταξη  και φυσικά στήριζε τις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας από ιδρύσεώς της. Οι μεγάλες πολιτικές φυσιογνωμίες, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και οι πολιτικοί ηγέτες ιδιαίτερα της περασμένης 20ετίας- 30ετίας, ήταν άνθρωποι που με ενέπνευσαν ως πολιτικοποιημένο άτομο και μου δημιούργησαν αισθήματα ενθουσιασμού, αλλά και την δημιουργία οράματος για τον τόπο μου και την πατρίδα μου.

Υπ’ αυτήν την άποψη λοιπόν θεωρώ πως πράγματι υπήρξαν μέντορες στην πολιτική κατεύθυνση της ζωής μου».

«Ε»: Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σας εμπιστεύτηκε μία θέση στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο. Τι στίγμα θέλετε να δώσετε στην υποψηφιότητά σας;

Τσιλ.: «Θέλω κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου, αλλά και όλους όσους στήριξαν και στηρίζουν αυτή την υποψηφιότητά μου. Είναι εκπληκτικό να βλέπεις τον κόσμο να σε αγκαλιάζει και να σε στηρίζει λέγοντας ένα καλό λόγο και συγχρόνως περιμένοντας από εσένα να δώσεις μάχες μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο για να ανακουφίσεις τους συμπολίτες σου και να λύσεις αρκετά από τα προβλήματά τους.

Το στίγμα που θα ήθελα να δώσω στην υποψηφιότητά μου είναι το ίδιο στίγμα το οποίο έχω δώσει μέχρι σήμερα στην προσωπική, την οικογενειακή και την επαγγελματική μου διαδρομή. Είναι το στίγμα ενός ανθρώπου που προέρχεται από τα σπάργανα της κοινωνίας, από μία αγροτική οικογένεια με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες αυτές στο μεγάλωμα και στις σπουδές των παιδιών τους και με λίγα λόγια είναι το στίγμα του «ενός από εσάς», κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει είτε υπερψηφιστώ στο Κοινοβούλιο, είτε όχι. Θα παραμείνω ο εαυτός μου, όπως ακριβώς με γνωρίσατε, όπως ακριβώς με ξέρετε, όπως ακριβώς με εμπιστευτήκατε και μ’ αγαπάτε».

«Ε»:Ο «εχθρός» των επικείμενων εκλογών είναι το ποσοστό της αποχής. Τι λέτε σε όσους δηλώνουν απογοητευμένοι και γι’ αυτό επιλέγουν να μην προσέλθουν στην κάλπη;

Τσιλ.: «Συμφωνώ απόλυτα ότι ο εχθρός αυτών των εκλογών είναι η αποχή. Εκτιμώ ότι στην παρούσα φάση η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δηλώνουν και είναι απογοητευμένοι από την απερχόμενη κυβέρνηση και πολλοί από αυτούς είναι απογοητευμένοι γενικότερα από το πολιτικό σύστημα και από πολλούς πολιτικούς οι οποίοι με την παρουσία τους δυστυχώς συνέβαλαν ώστε να απαξιωθεί και η έννοια της πολιτικής. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δικαιολογείται η απουσία τους από την κάλπη την προσεχή Κυριακή 7 Ιουλίου. Με μια τέτοια απόφαση, εκχωρούν ουσιαστικά το συνταγματικό δικαίωμα και την υποχρέωση σε τρίτους, να αποφασίσουν δηλαδή κάποιοι άλλοι για αυτούς και μάλιστα σε μια περίοδο που η επάνοδος της χώρας στην κανονικότητα και στην ανάπτυξη είναι όχι απλά μείζονα προτεραιότητα, αλλά ο αυτοσκοπός.

Λέω λοιπόν ότι θα πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να πάμε και να ψηφίσουμε και να επιλέξουμε αυτόν που εμείς πιστεύουμε ότι είναι ο καταλληλότερος».

«Ε»: Γνωρίζετε εκ των έσω τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, δημόσιας και ιδιωτικής. Ποια ιεραρχείτε ως τα σημαντικότερα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Ξάνθης και πού στοχεύετε να δώσετε βαρύτητα, εφόσον εκλεγείτε;

Τσιλ.:  «Τα προβλήματα στον χώρο της υγείας έχουν να κάνουν αφενός με το ίδιο το σύστημα της υγείας, καθώς επίσης και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στα πλαίσια της υποτιθέμενης εξυπηρέτησής τους από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και τα δύο είναι τεράστια κεφάλαια που θα χρειάζονταν ώρες ολόκληρες για να προσεγγίσουμε και να αναλύσουμε, πλην όμως θα πω κοντολογίς ότι τα σημαντικότερα προβλήματα στον χώρο της υγείας είναι τα σημαντικά ελλείμματα σε έμψυχο υλικό, αλλά και η εκ βάθους αναδιάρθρωση του όλου συστήματος ώστε να γίνει πιο λειτουργικό και πιο εξυπηρετικό απέναντι στους πολίτες.

Το γεγονός ότι προκηρύσσονται θέσεις γιατρών σε νοσοκομεία και δεν υπάρχει συμμετοχή από τους επιστήμονες, σημαίνει ότι δεν δίνονται τα κατάλληλα εχέγγυα στους συναδέλφους. Το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικά ελλείμματα ακόμη και σε αναλώσιμα στις ιατρικές μονάδες σημαίνει επίσης πως κάποιοι βλέπουν εντελώς περιστασιακά τον πιο σημαντικό τομέα της χώρας μας.

Σε ότι αφορά δε τα καθημερινά προβλήματα των Ξανθιωτών, αυτά εντοπίζονται σαφώς στις ουρές που δημιουργούνται για ένα ραντεβού στο Νοσοκομείο και φυσικά στην προσβασιμότητα των Ξανθιωτών σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας υγείας. Και δεν αναφέρομαι φυσικά στα πυροτεχνήματα και στις φούσκες των ΤΟΜΥ και των οικογενειακών γιατρών που έγιναν μόνο με σφραγίδες και προχειρότητες και όχι με βάση τα ευρωπαϊκά επιτυχημένα μοντέλα».

«Ε»:Η καταγωγή σας είναι από το Εράσμιο του δήμου Τοπείρου, ένα χωριό του κάμπου με αγροτικά χαρακτηριστικά και με το συγκριτικό πλεονέκτημα του γεωθερμικού πεδίου, αλλά και πολλές αναξιοποίητες προοπτικές. Πώς σκοπεύετε να προωθήσετε την αναπτυξιακή προοπτική του πρωτογενούς τομέα μέσω της γεωθερμίας; Είναι στα σχέδιά σας η διεκδίκηση νέων επενδύσεων;

Τσιλ.: «Έζησα όλα τα παιδικά μου χρόνια στο Εράσμιο και γνωρίζω αρκετά καλά τα αγροτικά θέματα και προβλήματα, όπως επίσης και το σημαντικό τάλαντο που έχει η περιοχή μας, το γεωθερμικό πεδίο από το οποίο θα μπορούσαμε να αντλήσουμε ενέργεια που όχι μόνο θα έφτανε, αλλά θα περίσσευε…

Το γεγονός ότι υπάρχει αυτός ο πλούτος και δεν μπορούν να τον εκμεταλλευτούν οι αγρότες, παρά μόνο κάποιοι ιδιώτες επενδυτές, αποτελεί για εμένα μία πρόκληση. Συχνά αναρωτιούνται κάποιοι γιατί δεν εκμεταλλεύονται οι αγρότες του Ξανθιώτικου κάμπου το γεωθερμικό δυναμικό, χωρίς να γνωρίζουν όμως ότι κάτι τέτοιο με τις υφιστάμενες προϋποθέσεις είναι απαγορευτικό για τους αγρότες. Οι προϋποθέσεις, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι εγκαταστάσεις που απαιτούνται είναι πολυδάπανες και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε κάποια λύση από το κράτος έτσι ώστε να επιδοτηθούν αυτοί οι άνθρωποι ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν αυτόν τον πλούτο προς όφελός τους ώστε να επιτύχουν την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος μέσα από την μείωση του κόστους καλλιέργειας που θεωρώ ότι είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός πληθυσμός. Ναι, σαφώς και είναι στα σχέδιά μου η διεκδίκηση νέων επενδύσεων συγχρόνως όμως με την ανακούφιση των αγροτών της περιοχής μας. Αυτό είναι ένα ακόμη όνειρό μου που πιστεύω πως μπορώ να αγωνιστώ θεσμικά και να το «φτάσω» εκεί που πρέπει για να αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά».

«Ε»:Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της ξανθιώτικης υπαίθρου είναι η υφαλμύρωση που οδηγεί στην ερημοποίηση της αγροτικής γης. Ο αείμνηστος Γιώργος Παυλίδης οραματίστηκε το αρδευτικό έργο για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Είναι στο σχεδιασμό σας η διεκδίκηση χρηματοδοτικών πόρων για την υλοποίηση του έργου αυτού;

Τσιλ.: «Είναι τραγικό να έχει ενταχθεί ένα τέτοιο τεράστιο έργο στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης του ΥΠΑΑΤ, να έχουν βρεθεί δηλαδή οι πόροι (της τάξης των 200.000.000 ευρώ) και να μην υλοποιείται εξαιτίας μιας ισχνής μειοψηφίας συμπολιτών μας που προβάλουν τους δικούς τους λόγους.

Γνωστή η υπόθεση του κωλύματος στο ΣτΕ, πλην όμως από την στιγμή που δικαιώνεται πλέον και νομικά η όλη προσπάθεια θα είναι απαράδεκτο αν το συγκεκριμένο έργο τελικά δεν υλοποιηθεί.

Επειδή όπως γνωρίζετε υπάρχουν πόροι, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε ευρωπαϊκό, θα πρέπει να κινηθούμε σε συνεργασία όλοι οι φορείς της περιοχής μας και να απαιτήσουμε πλέον το αυτονόητο, την εκ νέου χρηματοδότηση δηλαδή του όλου έργου για να μπορέσει επιτέλους να γίνει πράξη, γιατί πράγματι το πρόβλημα της υφαλμύρωσης μας έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα και ένας Θεός ξέρει τι μας περιμένει αν και εφόσον δεν υλοποιηθούν έργα σαν το συγκεκριμένο».

«Ε»:Λέγεται συχνά ότι η περιοχή μας μπορεί να αντλήσει σημαντικά οφέλη από την ανάδειξη των προοπτικών των εναλλακτικού τουρισμού. Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για την τουριστική ανάπτυξη του νομού;

Τσιλ.: «Η τουριστική ανάπτυξη του Ν. Ξάνθης είναι κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει αποφέρει καρπούς ή τουλάχιστον αυτούς που περιμέναμε. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι φυσικές ομορφιές της περιοχής μας θα πρέπει αφενός να προβληθούν σωστά και να γίνουν κινήσεις για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα. Ο νομός μας έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης συμβατικού, αλλά και εναλλακτικού τουρισμού. Δόξα τον Θεό, έχουμε θάλασσα, έχουμε ποτάμια, έχουμε λίμνες, έχουμε ορεινό όγκο, έχουμε δυνατότητες ανάπτυξης αγροτουρισμού, θρησκευτικού τουρισμού, θερμαλιστικού τουρισμού, οικοτουρισμού κλπ.

Η δική μου πρόταση λοιπόν είναι να δημιουργηθεί ένα τουριστικό «πακέτο» που θα περιλαμβάνει όλες αυτές τις εναλλακτικές μορφές και να προωθηθεί κατάλληλα στους διεθνείς tour operations και με την απαραίτητη υποστήριξη από πλευράς μας τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας, όσο και σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης (με στην στήριξη και του υπουργείου Τουρισμού), να αρχίσουμε πλέον και να απολαμβάνουμε κι εμείς τους καρπούς απ’ αυτό το εγχείρημα».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…