400 ανά μηχάνημα για τους μαγνητικούς τομογράφους, 600 για τους αξονικούς , 600 αναλογικές και 1.000 ψηφιακές μαστογραφίες
Τρέχα – γύρευε ελεύθερο Διαγνωστικό Κέντρο ή αλλιώς πλήρωσε ασφαλισμένε.
Α. Καραδέδος: «Υπάρχουν ασθενείς με παθήσεις που χρειάζονται 3 – 4 μαγνητικές τον χρόνο. Θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν αυτές οι ομάδες»
Συνεχίζεται η διελκυστίνδα μεταξύ του ΕΟΠΠΥ και των Διαγνωστικών Κέντρων καθώς από χθες 1η Ιουλίου τέθηκε σε ισχύ το νέο σύστημα που περιλαμβάνει «πλαφόν» στη χρήση μηχανημάτων των διαγνωστικών κέντρων για τις απεικονιστικές εξετάσεις (μαγνητικές, αξονικές, μαστογραφίες) καθώς επίσης και αλλαγή στον τρόπο αποζημίωσης με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μηχανημάτων
Τι άλλαξε στις διαγνωστικές που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ – Πλαφόν από 400 – 1.000 ανά μηχάνημα
Σύμφωνα με την απόφαση 553 του ΕΟΠΥΥ, από την 1η Ιουλίου 2019 και στο εξής τίθεται μηνιαίο όριο (πλαφόν) αποζημιούμενων εξετάσεων ανά μηχάνημα. Σε αυτά τα μηχανήματα περιλαμβάνονται οι αξονικοί τομογράφοι, οι μαγνητικοί τομογράφοι και οι μαστογράφοι.
Τα όρια που θέτει ο ΕΟΠΥΥ για τα διαγνωστικά κέντρα είναι 400 ανά μηχάνημα για τους μαγνητικούς τομογράφους, 600 ανά μηχάνημα για τους αξονικούς τομογράφους και 600 αναλογικές και 1.000 ψηφιακές μαστογραφίες.
Τρέχα – γύρευε ελεύθερο Διαγνωστικό Κέντρο ή αλλιώς πλήρωσε
Στη μέση της διελκυστίνδας οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που θα πρέπει να προλάβουν να προγραμματίσουν τις εξετάσεις τους πριν ολοκληρωθεί το «πλαφόν» του μήνα στα Διαγνωστικά της πόλης τους ή διαφορετικά να απευθυνθούν σε άλλα «ελεύθερα» κέντρα εντός ή εκτός της πόλης τους, διαφορετικά θα περιμένουν τον επόμενο μήνα ή θα πληρώσουν όλο το ποσό και όχι μόνο τη συμμετοχή τους που περιορίζεται στο 15%.
Διότι με δεδομένο πως οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δυσκολεύονται, και χωρίς να υπάρχει πλαφόν, να βρουν διαθέσιμο μηχάνημα για αξονική ή μαγνητική ή μαστογραφία, μπορεί κάποιος να υποθέσει πόσο πιο δυσχερής θα γίνεται η διαδρομή τους πλέον που τα διαγνωστικά κέντρα θα διενεργούν συγκεκριμένο αριθμό εξετάσεων τον μήνα.
Να σημειώσουμε πως μετά τη συμπλήρωση του ορίου, το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο θα συνεχίσει βεβαίως να διενεργεί απεικονιστικές εξετάσεις αλλά αυτές δεν θα αποζημιώνονται. Εκτός πλαφόν όλα τα μηχανήματα – μαγνητικοί τομογράφοι, αξονικοί τομογράφοι, μαστογράφοι- θα είναι διαθέσιμα, εφόσον η πληρωμή της εξέτασης γίνεται με ιδιωτική δαπάνη των ασφαλισμένων. Να σημειώσουμε ότι στην Ξάνθη λειτουργούν 2 Διαγνωστικά Κέντρα που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ.
Διακυμάνσεις στην αποζημίωση ανάλογα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μηχανήματος
Η απόφαση του ΕΟΠΥΥ σ’ ότι αφορά τις αποζημιώσεις ορίζει τα εξής:
- εξετάσεις που γίνονται σε μηχανήματα έως και 0,5 Τesla αποζημιώνονται με 95 ευρώ (από 110,7 ευρώ που είναι σήμερα) και υπάρχει πλαφόν 400 εξετάσεων τον μήνα.
- οι μαγνητικές τομογραφίες σε μηχάνημα από 0,6 έως 1,4 Τ θα αποζημιώνονται με 110 ευρώ (από 135,3) αλλά με πλαφόν 450 εξετάσεις τον μήνα.
- για τους μαγνητικούς τομογράφους άνω των 1,5 Τ το πλαφόν των εξετάσεων είναι 500 τον μήνα και η αποζημίωση είναι 135 ευρώ από 147,6.
- τα μηχανήματα 3Τ και πάνω η προτεινόμενη τιμή αποζημίωσης είναι 145 ευρώ έναντι 147,6 ευρώ που αποζημιώνονται σήμερα και με όριο πάλι τις 500 εξετάσεις τον μήνα.
- στις αξονικές τομογραφίες θα ισχύσει επίσης μείωση στις τιμές αποζημίωσης κατά 5 ευρώ από αυτήν που δίδεται σήμερα (η εξέταση των 40 ευρώ θα αποζημιώνεται με 35 ευρώ στα διαγνωστικά, εκείνη των 45 με 40, των 50 με 45 κοκ). Το μηνιαίο πλαφόν στις αξονικές τομογραφίες ξεκινά από τις 600 για μηχάνημα έως 2 τομών και αυξάνεται κλιμακωτά στις 1.000 για αξονικό τομογράφο από 128 τομές.
- τέλος, στις μαστογραφίες ισχύει όριο 600 εξετάσεων τον μήνα εάν πρόκειται για αναλογικό μαστογράφο και 1.000 εάν πρόκειται για ψηφιακό.
Α. Καραδέδος: «Υπάρχουν ασθενείς με παθήσεις που χρειάζονται 3 – 4 μαγνητικές τον χρόνο. Θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν αυτές οι ομάδες»
Κληθείς να σχολιάσει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Α. Καραδέδος το χαρακτήρισε «λογικό το μέτρο που διασφαλίζει την ποιότητα των εξετάσεων: «Ήταν άδικο αυτό που ίσχυε καθώς μηχανήματα παλαιάς τεχνολογίας όπως αυτά του 0,5Τκαι μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας 3 Τ αποζημιώνονταν από τον ΕΟΠΥΥ με το ίδιο ποσό. Θεωρώ ότι το μέτρο είναι προς την σωστή κατεύθυνση που διασφαλίζει την ποιότητα των εξετάσεων.». Σ’ ότι αφορά το πλαφόν ο κ. Καραδέδος ανέφερε πως είναι ένα περιοριστικό μέτρο που εντάσσεται στην παγκόσμια τάση που είναι περιορισμός των δαπανών για την υγεία ωστόσο ανέφερε πως είναι άδικο όταν γίνεται συλλήβδην και δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται. «Υπάρχουν ασθενείς με παθήσεις που χρειάζονται 3 – 4 μαγνητικές τον χρόνο. Θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν αυτές οι ομάδες. Είναι σωστό να μπουν όρια ωστόσο όχι εις βάρος των ασφαλισμένων».
«Την πάτησαν» τη μέρα της αποχής
Να υπενθυμίσουμε πως στις 10 Ιουνίου είχε προκηρυχθεί η αποχή στα Διαγνωστικά και Ακτινολογικά Κέντρα καθώς και στα Μικροβιολογικά. Αυτό όμως δεν κράτησε ούτε μια μέρα! Πηγές του ΕΟΠΥΥ αναφέρουν πως οι ασφαλισμένοι που πήγαν την Δευτέρα στα Διαγνωστικά κέντρα τους είπαν να πληρώσουν εξ’ ολοκλήρου τη δαπάνη και πως ο ΕΟΠΥΥ θα τους επιστρέψει τη διαφορά. Μάλιστα υπήρχαν 3 – 4 ασφαλισμένοι που «έπεσαν» στην παγίδα» και απευθύνθηκαν κατόπιν στον ΕΟΠΥΥ να καλύψει την δαπάνη τους πράγμα που δεν έγινε γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν δέχτηκε καμία απόδειξη καθώς είχε προκηρυχθεί η αποχή τους. Έτσι επιβαρύνθηκαν με όλο το ποσό της εξέτασης.
Μαριάννα Ξανθοπούλου