Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Μουσικές συναντήσεις «στο Μυστικό Κήπο» του Νίκου Κυπουργού»

Μουσικές συναντήσεις «στο Μυστικό Κήπο» του Νίκου Κυπουργού»

0

Τρεις ξεχωριστές συναυλίες με ρεπερτόριο από το θέατρο και τον κινηματογράφο στη μουσική συνάντηση της Χορωδίας των ΣυνΩΔΗπόρων της Καβάλας με την Ορχήστρα των Κυκλάδων

 Ο βραβευμένος συνθέτης μας μιλά για τη μουσική αυτή ανταλλαγή της Καβάλας με την Ερμούπολη και τη βαθιά βιωματική σχέση που ανέπτυξε με την Ξάνθη και το φεστιβάλ των μουσικών σχολείων «Πόλις Ονείρων»

Ένα ξεχωριστό καλοκαιρινό μουσικό ραντεβού δίνουν με τρεις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας ο βραβευμένος συνθέτης Νίκος Κυπουργός, η Χορωδία «ΣυνΩΔΗπόροι» και η Ορχήστρα των Κυκλάδων, που παρουσιάζουν αυτή την εβδομάδα τρεις μοναδικές παραστάσεις με τίτλο «Στον Μυστικό Κήπο του Νίκου Κυπουργού». Οι συναυλίες λαμβάνουν χώρα στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το ΚΒΘΕ, στο υπαίθριο Δημοτικό Αμφιθέατρο της Ξάνθης σήμερα, Πέμπτη και στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων, την ερχόμενη Κυριακή.

Οι ευφάνταστες μελωδίες του Νίκου Κυπουργού, ερμηνευμένες από την 15μελή Ορχήστρα του, θα πλεχθούν αρμονικά με τις φωνές των 50 ΣυνΩΔΗπόρων, ταξιδεύοντας τους τυχερούς ακροατές πίσω στο χρόνο, μέσα από ένα υπέροχο, ποιοτικό μουσικό μονοπάτι…και όλα αυτά υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού! Στο πιάνο ο μαέστρος της χορωδίας και δεξιοτέχνης πιανίστας Γιάννης Κανάκης.

Για τη μουσική αυτή συνάντηση της Χορωδίας «ΣυνΩΔΗπόροι» της Καβάλας με το Νίκο Κυπουργό και την Ορχήστρα των Κυκλάδων, μίλησε στο «Ε» ο γνώριμος και καλός φίλος πια της Ξάνθης μουσικός Νίκος Κυπουργός, περιγράφοντας την αύρα της συνεργασίας και το διάλογο που αναπτύσσεται επί σκηνής ανάμεσα σε όργανα και μουσικούς.

«Ε»: Ποιο είναι το ρεπερτόριο της συναυλίας;

Ν.Κ.: Η συγκεκριμένη συναυλία περιλαμβάνει τραγούδια που γράφτηκαν για τον κινηματογράφο καθώς και τραγούδια που αρχικά γράφτηκαν για το θέατρο αλλά στην πορεία ανεξαρτητοποιήθηκαν  και έγιναν γνωστά μέσα από τη μουσική συλλογή «Τα μυστικά του κήπου», με ερμηνευτές όπως ο Σαββόπουλος, η Αλεξίου, ο Αηδονίδης, οι αδερφοί Κατσιμίχα και πολλοί άλλοι αγαπημένοι καλλιτέχνες. Έχοντας αφιερώσει περισσότερα από 30 χρόνια στη μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, κατέληξα σε μια επιλογή από τραγούδια που συνθέτουν έναν … μυστικό κήπο.

«Ε»: Πώς προέκυψε η μουσική συνάντηση;

Ν.Κ.: Όταν ο Γιάννης Κανάκης και η χορωδία «ΣυνΩΔΗπόροι» μου πρότειναν πριν λίγους μήνες να συνεργαστούμε, μόνο θετικά θα μπορούσα να δω αυτή τη συνάντηση δύο μουσικών φορέων. Μια γέφυρα ανάμεσα σε δυο μακρινά λιμάνια του Αιγαίου. Τέτοιου είδους μουσικές «ανταλλαγές» με ενδιέφεραν πάντα και κάθε φορά η κάθε συνάντηση κρύβει τις δικές της ιδιαίτερες εκπλήξεις.

Με την Ορχήστρα των Κυκλάδων συνδέθηκα όταν, πριν δεκαπέντε χρόνια, επέλεξα τη Σύρο  ως ησυχαστήριο για απομόνωση, ηρεμία και δημιουργία, λέγοντας ότι «από-σύρομαι».

Αποτελείται  από μουσικούς  που προέρχονται από διαφορετικούς μουσικούς χώρους με όργανα από κλασικά έως παραδοσιακά με αποτέλεσμα και το εύρος των μουσικών μας δυνατοτήτων να είναι εκτενές και πλούσιο.  Είναι όλοι τους Συριανούς και παρ’ ότι δεν είναι όλοι επαγγελματίες κατάφεραν να έχουν ένα πολύ υψηλού επιπέδου αποτέλεσμα.

Από την άλλη πλευρά, ο Γιάννης Κανάκης έχει κάνει μια αντίστοιχη κίνηση στην Καβάλα  ως διευθυντής της χορωδίας «ΣυνΩΔΗπόροι». Πρόκειται για μια εντυπωσιακή πενηνταμελή χορωδία που έχει καταφέρει με πολύ δουλειά να φτάσει σ’ ένα  επίσης υψηλό επίπεδο. Ήταν μαγική η στιγμή της συνάντησης των δυο φορέων, ορχήστρας και χορωδίας. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η μουσική ενώνει και εύχομαι να γεμίσει η χώρα με αντίστοιχα σχήματα  και όλο και περισσότεροι άνθρωποι να συν-τονίζονται μεταξύ τους και να μοιράζονται  αυτή τη μεγάλη χαρά της μουσικής με το κοινό.

«Ε»: Την Ξάνθη την αγαπήσατε και σας αγάπησε και έχετε δημιουργήσει εδώ και χρόνια μια ξεχωριστή σχέση. Πώς αισθάνεστε κάθε φορά που την επισκέπτεστε;

Ν.Κ.: Η Ξάνθη καταρχάς είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Συχνά λέω ότι η Ερμούπολη είναι… σχεδόν τόσο ωραία όσο και η Ξάνθη! Και χαίρομαι που τα τελευταία χρόνια την επισκέπτομαι όλο και πιό συχνά. Έχω εδώ πολλούς αγαπημένους φίλους και πολύ ισχυρούς δεσμούς με την πόλη. Η καθιερωμένη πια ετήσια Συνάντηση των Μουσικών Σχολείων που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια είναι μία  εξαιρετική πρωτοβουλία και μια μοναδική εμπειρία για μένα. Είναι η ευκαιρία να συνομιλήσω μουσικά και να συνεργαστώ με τους εκατοντάδες μαθητές των Μουσικών Σχολείων, ενός από τους πιο σημαντικούς θεσμούς στο χώρο της παιδείας, ενός θεσμού που θα πρέπει όλοι μας να τον στηρίξουμε με κάθε τρόπο.  Και είμαι πολύ ευτυχής που έρχομαι πάλι σήμερα στην Ξάνθη, αυτή τη φορά για μια δική μου συναυλία. Χάρη στη μουσική, μέσα απ’ αυτή τη συναυλία, νιώθω ότι συναντώνται τρεις αγαπημένες μου και τόσο ιδιαίτερες πόλεις. Ξάνθη, Καβάλα, Ερμούπολη. Ή μάλλον τέσσερις, αν προσθέσουμε και τη Λιλιπούπολη! Γιατί η συναυλία απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες καθώς περιέχει και τραγούδια από τη μακρινή Λιλιπούπολη.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ψηφιδωτά λάμποντα!

«…είχε στα μάτια ψηφιδωτό τον καημό της Ρωμιοσύνης, εκείνου του πέλαγου τον καημό σαν ήβρε…