Δραματική μείωση των εσόδων λόγω της ρύθμισης των 120 δόσεων
Σημαντική επιβράδυνση στις εισπράξεις εισφορών παρουσιάζει ο ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα, το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου ο προϋπολογισμός του υπερταμείου να εμφανίζει ήδη έλλειμμα 242 εκατ. ευρώ. Ακόμη και με τις πλέον… αισιόδοξες εκτιμήσεις στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας, η «τρύπα» στα έσοδα από εισφορές διατηρεί τον προϋπολογισμό του φορέα ελλειμματικό, περιορίζει όμως το εύρος του ελλείμματος για το α΄ τετράμηνο σε περίπου 190 εκατ. ευρώ.
Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εκτιμώντας ότι εάν η πορεία συνεχισθεί πτωτική, το έτος θα κλείσει με έλλειμμα της τάξης των 680-700 εκατ. ευρώ, και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη ρύθμιση οφειλών που «τρέχει» με ικανοποιητικό ρυθμό τις πρώτες σχεδόν δύο εβδομάδες που άνοιξε η σχετική πλατφόρμα. Βέβαια, στην πρόσφατη τρίτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας η Κομισιόν βλέπει «ζημία» 300 εκατ. ευρώ και από τη ρύθμιση των 120 δόσεων σε οφειλές προς ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, πρόβλεψη που αν επιβεβαιωθεί θα διευρύνει το έλλειμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Απρίλιο παρατηρήθηκε θεαματική πτώση των εσόδων του Ταμείου κατά 12% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2018, καθώς εισπράχθηκαν 710 εκατ. ευρώ έναντι 807 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Τον Μάρτιο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η μείωση των εσόδων ήταν περίπου 10%. Οπως αναφέρουν στην «Κ» στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, η εισπραξιμότητα των εισφορών από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες έχει πέσει ξανά στα επίπεδα προ ΕΦΚΑ, ήτοι περίπου 54%, όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο κυμαινόταν στο 65%-67%. Μεγαλύτερο πονοκέφαλο στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, και στο υπουργείο Εργασίας βέβαια, προκαλεί το γεγονός ότι μειώνονται και οι εισπράξεις από εισφορές μισθωτής εργασίας, παρότι τους συγκεκριμένους μήνες αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός και με βάση τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» και της ΕΛΣΤΑΤ υπήρξε αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Μάρτιο τα έσοδα από τη μισθωτή απασχόληση ήταν μειωμένα κατά περίπου 18 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Μάρτιο του 2018, ενώ ίδια ήταν η κατάσταση και τον Απρίλιο.
Να σημειωθεί ότι η αρχική εκτίμηση για τις συνέπειες της αύξησης του κατώτατου μισθού στα έσοδα των ταμείων ήταν ότι θα υπάρξει αύξηση της τάξης των 20 εκατ. ευρώ τον μήνα (240 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση). Μείωση στις εισπράξεις του εμφανίζει τέλος και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), που τον Απρίλιο κατέγραψε έσοδα 102 εκατ. ευρώ έναντι περίπου 143 εκατ. ευρώ τον περασμένο Οκτώβριο.
Αναλύοντας τις αιτίες της μείωσης των εσόδων, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, επισημαίνει ότι επιδρά σωρευτικά μια σειρά από αιτίες, με κυρίαρχες την καθυστέρηση στην υλοποίηση της ρύθμιση οφειλών, παρότι είχε εξαγγελθεί από το φθινόπωρο του 2018, τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εγχώρια οικονομία αλλά και τη μείωση του μέσου μισθού, η οποία φαίνεται πως συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να προκαλείται μείωση των εσόδων από εισφορές παρά την αύξηση της απασχόλησης.
Η στατιστική αποτύπωση της μείωσης της ανεργίας, που κατά βάση οφείλεται στην αύξηση της ευελιξίας και στη μείωση του εργατικού δυναμικού της χώρας, δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, υπογραμμίζουν στην «Κ» και οικονομολόγοι που επίσης αιτιολογούν τη μείωση των εσόδων στην επίδραση που έχουν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης οι επισφαλείς εργασιακές σχέσεις.