Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Γλυκό κουταλιού, γύρος και καφές γίνονται τα μανιτάρια στην Ξάνθη

Γλυκό κουταλιού, γύρος και καφές γίνονται τα μανιτάρια στην Ξάνθη

0

Γύρος μανιταριού, μανιταροκιμάς, μανιτάρια φρέσκα και αποξηραμένα, μαριναρισμένα με ελαιόλαδο Μαρώνειας, ξίδι, διάφορα μυρωδικά και μαύρη τρούφα, μανιτάρι γλυκό κουταλιού, με γεύση εσπρέσο για τους λάτρεις του καφέ και πλέον και μανιτάρι «κροκέτα» και «φλογέρα».

Το… μενού της «Μητάτο Φάρμα Μανιταριών Ξάνθης» είναι για όλα τα γευστικά γούστα, περιλαμβάνει, αισίως 14 διαφορετικούς, και κυρίως ευφάνταστους, κωδικούς προϊόντων με βάση το μανιτάρι πλευρώτους και η λίστα των καινοτόμων ιδεών, ποιος ξέρει που θα σταματήσει.

Όπως στα «Μητάτα» της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, τα κτήρια, δηλαδή, που είχαν χτιστεί επί της αρχαίας Εγνατίας οδού και αποτελούσαν τους σταθμούς ανάπαυσης των ταξιδιωτών, έτσι και στο σύγχρονο «Μητάτο Φάρμα Μανιταριών Ξάνθης», που βρίσκεται στο χωριό Σούνιο, ιθύνων νους του όλου… οικοδομήματος, είναι ένας μηχανικός.

Ο Παράσχος Ευστρατίου για πολλά χρόνια έχτιζε κατοικίες και η κύρια επαγγελματική του ενασχόληση εξακολουθεί και σήμερα να σχετίζεται με την επιστήμη που σπούδασε. Μόνο που από το 2010 και εντεύθεν -ας είναι καλά η κρίση- το πάθος του για τα μανιτάρια το έκανε δεύτερο επάγγελμα, το οποίο, χρόνο με το χρόνο, εκτοπίζει το βασικό του.

«Επιλέξαμε να στήσουμε τη Φάρμα στο Σούνιο γιατί διαπιστώσαμε ότι υπάρχει κατάλληλο μικροπεριβάλλον για την ανάπτυξη του μανιταριού, με συνεχή αέρα, αρκετή υγρασία και λίγη ζέστη», εξηγεί στην Agrenda ο κ. Ευστρατίου, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση διαθέτει θερμοκήπιο 800 τ.μ., διπλής επικάλυψης με μόνωση και όλο το σύγχρονο εξοπλισμό και με δυναμικότητα 2,5-3 τόνων μανιταριού την εβδομάδα.

Η ανάπτυξη που γνωρίζει σταδιακά η επιχείρηση, όμως, οδηγεί σε νέες επενδύσεις και αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη σχέδιο επέκτασης των παραγωγικών της εγκαταστάσεων. «Αντικαθιστούμε με νέα θερμοκήπια τύπου τούνελ, συνολικής επιφάνειας 800 τ.μ., πολύ πιο σύγχρονα τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις με σκοπό να αυξήσουμε τη δυναμικότητά μας από 8-9 τόνους το μήνα σε 14 τόνους» τονίζει ο κ. Ευστρατίου και εκτιμά πως η επέκταση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Ένα «μπουκέτο» με 12 κωδικούς που όλο διανθίζεται

Τα προϊόντα της επιχείρηση κυκλοφορούν όλα κάτω από το brand name «Μητάτο Φάρμα Μανιταριών Ξάνθης» κι αυτή τη στιγμή το «μπουκέτο» που προσφέρεται στην αγορά περιλαμβάνει 14 κωδικούς προϊόντων, με τελευταία… άφιξη, πριν από περίπου 15 ημέρες, το γύρο από μανιτάρι με τσιμένι, που θέλει να αποτελέσει τη «vegetarian» αντιπρόταση στον κλασσικό γύρο από χοιρινό κρέας

Στις αρχές Μαρτίου επίσης, η Φάρμα έριξε στην αγορά και την κροκέτα και τη φλογέρα από μανιτάρι, με επικάλυψη νυφάδες καλαμποκιού, καβουρδισμένο κρεμμύδι, κόκκινο γλυκό πιπέρι και σουσάμι. «Είναι σε συσκευασία των 500 γραμμαρίων και του κιλού, αλλά υπάρχουν και επαγγελματικές συσκευασίες, αν υπάρξει συμφωνία με τον πελάτη, τον χονδρέμπορα ή τον επαγγελματία, που θα θελήσει να το προμηθευτεί», αναφέρει ο «πολυμήχανος» μηχανικός.

Η ευρεία γκάμα προϊόντων της Φάρμας, περιλαμβάνει, επίσης, φρέσκο μανιτάρι, αποξηραμένο, μαριναρισμένο σε μυλόξιδο, με καρότο, σέλερι και λίγο μαύρη τρούφα σε ελαιόλαδο, πέστο με μανιτάρι πλευρώτους, καρύδι και σκόρδο, κρικάκι, ένα ζυμαρικό σε σχήμα μικρού δαχτυλιδιού με παντζάρι, σπανάκι, μελάνι σουπιάς, μανιτορακιμά και κους κους με μανιταροκιμά. «Καλλιεργούμε, επίσης και μαύρη τρούφα σε έκταση 8 στρεμμάτων στο Χολομώντα Χαλκιδικής σε καστανιές και παράγουμε φθινοπωρινή και ανοιξιάτικη μαύρη τρούφα, την οποία τυποποιούμε σε ελαιόλαδο Μαρώνειας, για να έχει μεγάλη διατηρησιμότητα», τονίζει.

Από τις πιο ευφάνταστες προτάσεις της «Μητάτο Φάρμα Μανιταριών Ξάνθης», ωστόσο, είναι το μανιτάρι καφέ εσπρέσο, που παράγεται σε υπόβαθρο από χρησιμοποιημένο καφέ εσπρέσο. «Εμπλουτίζουμε το Ph του χρησιμοποιημένου καφέ και βάζουμε το μύκητα του μανιταριού, ο οποίος επωάζεται εκεί επί 25 ημέρες σε συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες. Κατόπιν το συσκευάζουμε και το διαθέτουμε σε γεωπονικά καταστήματα. Η κάθε συσκευασία παράγει μέχρι 3 κιλά μανιτάρια που έχουν γεύση εσπρέσο», αναφέρει χαρακτηριστικά και σημειώνει πως «στην Ελλάδα είμαστε οι μόνοι που παράγουμε αυτό το προϊόν».

Η εμπορική διάθεση των προϊόντων της «Μητάτο Φάρμα Μανιταριών Ξάνθης» γίνεται κυρίως σε ένα δικό της δίκτυο καταστημάτων στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και χονδρέμπορους σε όλη την Ελλάδα, ενώ εσχάτως γίνεται προσπάθεια να «χτιστεί» και ένα δίκτυο στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Πηγή: Agronews

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…