Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

0

Περί υποψηφίων
Πολλοί, συνολικά οι υποψήφιοι στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. κάποιοι γνωστοί αρκετά, κάποιοι λιγότερο και κάποιοι άλλοι παντελώς άγνωστοι.
Αυτοί οι τελευταίοι είναι υποψήφιοι σε μικρά κόμματα ή άγνωστα, που δημιουργήθηκαν τώρα και στελεχώθηκαν εν πολλοίς και κάτω από μη ιδιαίτερα γνωστούς υποψήφιους στην κοινωνία της Ξάνθης. Και όπως είπε κάποιος: «Άγνωστοι κατά το παρελθόν, άγνωστοι στο παρόν και στο μέλλον.»
Κάποιοι υποψήφιοι, πού ακριβώς κερδίζουν την συμπάθια μεν, αλλά όχι εύκολα και τον σταυρό.
Γ.Δ.


Ήττα Ερντογάν
Μεγάλος νικητής των επαναληπτικών εκλογών στο Μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης αναδείχθηκε ο Εκρέμ Ιμάμογλου. Κέρδισε για δεύτερη φορά με ποσοστό 54% και τώρα πλέον δεν τίθεται κάποια αμφισβήτηση. Ήδη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τον συνεχάρη. Όμως η νίκη αυτή αποτελεί σοβαρή ήττα για τον Ερντογάν και ό,τι εκφράζει με την πολιτική του. Αρχίζουν και πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το παλάτι στην Άγκυρα.
Βέβαια, η εξουσία του δεν απειλείται άμεσα, όμως κάτι έχει αρχίσει να κινείται και στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, όταν μάλιστα ο Ερντογάν δεν ήταν έτοιμος γι’αυτά κι όταν τα μέτωπα εντός κι εκτός είναι ανοιχτά και πολλά.
Γ.Δ.


Δημοτική προετοιμασία
Υπάρχει μια απορία, κάποιες ερωτήσεις από ποια έργα θα ξεκινήσει ο νέος δήμαρχος κι αν υπάρχουν στο συρτάρι της Τεχνικής Υπηρεσίας έργα που οι μελέτες τους υπάρχουν και περιμένουν την χρηματοδότηση.
Είναι όντως μια απορία για το τι αφήνει πίσω της η απερχόμενη δημοτική αρχή στο επίπεδο των μελετών. Βέβαια η νέα δημοτική αρχή έχει άμεσα ν’ αντιμετωπίσει δύο σοβαρές υποχρεώσεις.
Η μία αφορά τη διοργάνωση των Γιορτών Παλιάς Πόλης (Σεπτέμβριος) και η δεύτερη να τιμηθούν τα εκατό χρόνια ελεύθερης ζωής της Ξάνθης (Οκτώβριος). Και τα δύο όπως γίνεται αντιληπτό, απαιτούν οργάνωση και προετοιμασία, κυρίως η δεύτερη περίπτωση. Επί του θέματος αυτού θα επανέλθουμε.
Γ.Δ.


Το πέρασμα των λαθρομεταναστών
Μαρτυρία από κατοίκους του Οικισμού Πετρελαιοαποθηκών (Γκασκανέ) της πόλης μας. Διαπίστωσαν λοιπόν οι κάτοικοι ότι ο οικισμός τους εδώ και λίγο καιρό έχει μεταβληθεί σε πέρασμα λαθρομεταναστών. Οι διακινητές τους φέρνουν στα περίχωρα του οικισμού, τις νυχτερινές ώρες και την άλλη μέρα τους αφήνουν να κινηθούν προς Θεσσαλονίκη. Μάλιστα λέγεται πως υπάρχει χώρος ως προσωρινό κατάλυμα.
Τα αναφέρω ως ενημέρωση των αρχών.
Γ.Δ.


Ο νομός μας είναι απρόβλεπτος
Ερμηνεία λογική η υπόθεση εκλογικού αποτελέσματος για το νομό μας είναι αδύνατο να κάνει κάποιος που σέβεται τον εαυτό του. Το μόνο που μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία στις επικείμενες εκλογές θα είναι πρώτο κόμμα. Ως προς τα ποσοστά, κι αυτό είναι παρακινδυνευμένο. Από την πλευρά των νεοδημοκρατών μιλούν για διψήφια διαφορά αλλά μέρες έμειναν και θα δείξει. Πάντως τα περισσότερα γκάλοπ για διψήφιο ποσοστό μιλούν. Τώρα, υπάρχει και το θέμα το ποιος ή ποιοι θα εκλεγούν βουλευτές στο νομό μας ο οποίος ως γνωστόν εκλέγει τρεις βουλευτές.
Λοιπόν για να κατανοήσουμε το θέμα, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι ως νομός στις εκλογές λειτουργούμε απρόβλεπτα. Κυρίως δε η μειονότητα. Η οποία στις εκλογές του 2015 με το ποσοστό που έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ έγινε η αιτία να εκλέξει και τους τρεις βουλευτές.
Άρα, κάθε προσπάθεια έγκυρης πρόβλεψης είναι δύσκολη διότι ο παράγοντας «μειονότητα»  είναι απρόβλεπτος. Βέβαια, γνωρίζοντας τις αποφάσεις και κινήσεις του παρελθόντος εκ μέρους της Άγκυρας συνάγεται ότι θα ζητήσει να στηριχθεί ο μειονοτικός υποψήφιος της Ν.Δ., πράγμα που θα ανεβάσει τον αριθμό των ψηφοδελτίων συνολικά της Ν.Δ. Κι αυτό, σίγουρα θα την οδηγήσει στο να εκλέξει δύο βουλευτές.
Γ.Δ.


Ναυάγησε το Ντιμπέιτ
Γνωστή η ιστορία που μάθαμε προχθές. Ότι η συζήτηση μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων δεν θα γίνει τελικά, διότι δεν μπόρεσαν να βρουν μια ημερομηνία κοινή για όλους.
Το ναυάγιο είναι μια ακόμη απόδειξη της δυσκολίας που έχουν τα ελληνικά κόμματα να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Και μάλιστα σε ένα απλό πράγμα. Άρα, το να τα βρουν με εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής, ε, θα είναι αδύνατο και θα γνωρίσει η χώρα ημέρες δόξας ακυβερνησίας.
Γ.Δ.


Μπράβο το κορίτσι
Σχολιάζεται αρκετά το γεγονός της ανέλιξης της κυρίας Νοτοπούλου που μέσα σε δύο χρόνια έγινε από συμβασιούχος στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης, υπουργός!
Τα σχόλια πολλά στο διαδίκτυο και μη ελεγχόμενα, όπως και το περιεχόμενο αυτών. Πάντως όλοι συγχαίρουν το κορίτσι για την πρόοδό του.
Γ.Δ.


Επενδυτική ανομβρία και ανεργία στο 18%
Υπάρχουν οι κυβερνητικές δηλώσεις ότι η οικονομία πάει καλά και ότι η ανεργία πέφτει. Δηλώσεις μόνον προεκλογικής περιόδου.  Ας μη σταθούμε όμως άλλο στο παιχνίδι των εντυπώσεων, αλλά στη μεγάλη εικόνα της οικονομίας. Εκεί θα διαπιστώσουμε ότι η ανεργία παραμένει στο 18%, το υψηλότερο ποσοστό στην EE, και θα βρίσκεται ψηλά όσο συνεχίζεται η επενδυτική ανομβρία. Όπως σημειώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, οι επενδύσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αποθέματος κεφαλαίου της οικονομίας ενώ και το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν θεωρείται αρκετά φιλικό προς τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Κι αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, μόνο με κατάλληλο μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις, αλλά θα δώσει και τη δυνατότητα (κυρίως τη χρηματοδοτική) στους έλληνες επιχειρηματίες να ανοιχτούν. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η πολιτική σταθερότητα που έχει ανάγκη η χώρα.
Μόνο με αυτές τις συνθήκες θα έρθουν οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας ώστε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να γίνονται και πάλι αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και αυτή η εξέλιξη με τη σειρά της θα ανοίξει οδούς χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και των επενδύσεων.
Ο δρόμος είναι μακρύς, επίπονος με πολλές παγίδες και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς και μάλιστα πρόωρους.
Γ.Δ.


Επιβράβευση του δήμου μας από το Πράσινο Ταμείο
Ο δήμος Ξάνθης συγκαταλέγεται μεταξύ των 12 δήμων της χώρας που βραβεύτηκαν από το Πράσινο Ταμείο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.
Να σημειώσουμε ότι το Πράσινο Ταμείο είναι ο βασικός χρηματοδότης των Δήμων για την εκπόνηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Επίσης, έχει αναλάβει την επιβράβευση των καλύτερων ελληνικών συμμετοχών με βάση την ευρωπαϊκή κατάταξη με ποσά τα οποία χρησιμοποιούνται από τους Δήμους για δράσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας της επόμενης – κάθε φορά – χρονιάς. Το ποσό της επιβράβευσης του δήμου μας ανέρχεται στα 10.000 ευρώ. Το project εκπόνησε το Τμήμα Προγραμματισμού.
Τους αξίζουν συγχαρητήρια!
Μ.Ξ.


Βουνό τα σκουπίδια στην παραλιακή του δήμου Αβδήρων
Σε περίοδο …χαλάρωσης μετά την κοπιώδη προσπάθεια των εκλογών βρίσκεται ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης και προφανώς επαναπαύεται στο γεγονός ότι επανεκλέχτηκε. Αλλιώς δεν εξηγείται γιατί δεν μεριμνά να έχει καλύτερη εικόνα από πλευράς καθαριότητας ο δήμος του. Οργή προκαλούν στους δημότες οι ξεχειλισμένοι κάδοι και τα καλάθια της παραλίας με τα κάθε λογιών σκουπίδια που παραμένουν όλο το Σαββατοκύριακο αμάζευτα. Όπως είναι γνωστό την αποκομιδή σκουπιδιών του δήμου Αβδήρων την κάνει ο  ΣΔΑΝ και κάθε χρόνο πληρώνει πάνω από 200.000 ευρώ για αυτή. Επίσης και η υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου έχει την ευθύνη καθαρισμού αλλά παρόλα αυτά τα σκουπίδια πνίγουν την παραλιακή ζώνη. Κι αυτό δεν είναι καθόλου κολακευτικό για το δήμο ιδιαιτέρα τώρα που έχει τουριστική επισκεψιμότητα.
Μας ακούει κανείς;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…