Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πως αντιμετωπίζουμε τα «χτυποκάρδια» των πανελληνίων

Πως αντιμετωπίζουμε τα «χτυποκάρδια» των πανελληνίων

0

Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα μας δίνει η Σοφία Μεσσάρη Κλινική Ψυχολόγος & Οικογενειακή Θεραπεύτρια

 

Κατ΄αρχήν …ψυχραιμία –Δεν κρίνεται όλη η ζωή από τις πανελλήνιες  – Φροντίζεις τον εαυτό σου για να τον …έχεις  – Ελληνίδες μάνες βγείτε για καφέ

 

 

 

Τα πιο δυνατά …χτυποκάρδια στα θρανία έχουμε αυτή την περίοδο που οι απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παλεύουν να πάρουν ένα εισιτήριο για την τριτοβάθμια , να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα για το μέλλον τους. Δυνατά χτυποκάρδια όμως έχουν στο σπίτι και οι γονείς που επιζητούν την επιτυχία του παιδιού τους και προσπαθούν να το στηρίξουν με κάθε τρόπο. Αυτό ακριβώς είναι και το κομβικό ερώτημα: Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για τον γονιό να στηρίξει την προσπάθεια του παιδιού του που εξετάζεται στις πανελλήνιες; Ποιες συμπεριφορές είναι λάθος και επιφορτίζουν με περισσότερο άγχος το παιδί; Και απ’ την πλευρά του παιδιού: Πως πρέπει να διαχειριστεί το άγχος του;

Απαντήσεις σ’ αυτά τα απλά αλλά βασικά ερωτήματα μας δίνει η Σοφία Μεσσάρη. Κλινική Ψυχολόγος & Οικογενειακή Θεραπεύτρια Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχολογικών Θεραπειών «Ψυχή τε και σώματι»

Κατ΄ αρχήν …ψυχραιμία –Δεν κρίνεται όλη η ζωή από τις πανελλήνιες

Όπως σημειώνει η κα Μεσσάρη αυτό που επιβάλλεται τόσο στο παιδί όσο και στους γονείς είναι να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους: «Ο πανικός είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί τόσο στο παιδί όσο και στους γονείς. Ο υποψήφιος αυτό που πρέπει να σκεφτεί είναι ότι δεν κρίνεται όλη του η ζωή, πως οι πανελλήνιες είναι ένα μονοπάτι και πως στη ζωή του θα έχει πολλές ευκαιρίες, πολλά μονοπάτια… Να κάνει ότι καλύτερο μπορεί αλλά να μην σκέφτεται ότι αν δεν πετύχει είναι το τέλος… Έχει άλλωστε αποδειχθεί στην πράξη ότι η επιτυχία στις πανελλήνιες δεν συμβαδίζει πάντα και με μια επιτυχημένη πορεία στην ζωή και το αντίστροφο»

Φροντίζεις τον εαυτό σου για να τον …έχεις

Το δεύτερο που συστήνει η κα Μεσσάρη είναι ο εξεταζόμενος να φροντίζει τον εαυτό του: «Μπορεί να είναι μια περίοδος με έντονο διάβασμα και κούραση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να μην φροντίσει τον εαυτό του. Να τρώει κανονικά , να πίνει πολύ νερό, να κοιμάται και να κάνει κάποια διαλείμματα μια βόλτα έτσι για να πάρει αέρα… Πρέπει να κάνουμε τα βασικά, να ξεκουράζουμε τον εαυτό μας, το μυαλό μας για να μπορεί να ανταπεξέλθει και να αποδώσει».

Ελληνίδες μάνες βγείτε για καφέ…

Σ’ ότι αφορά τους γονείς η κα Μεσσάρη αναφέρεται κυρίως τις μητέρες που πιστεύουν ότι με το να έχουν …ριζώσει μέσα στο σπίτι όλη αυτή την περίοδο κάνουν το χρέος τους, στηρίζοντας μ’ αυτό τον τρόπο το παιδί τους: « Όταν το άγχος του γονιού ιδιαίτερα της μητέρας ξεχειλίζει αυτό μεταφέρεται στο παιδί με τα μάτια… με την απλή ερώτηση αν διάβασε ή με την επιμονή να μη βγαίνει από το σπίτι μήπως την χρειαστεί. Είναι λάθος αυτό. Είναι καλύτερα να βγει η μητέρα για έναν καφέ, να ασχοληθεί με κάτι που έκανε πριν, να το αφήσει λίγο μόνο του. Δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται ή ότι δεν το στηρίζει. Είναι βασικό να είναι ήρεμη και ψύχραιμη κι όχι αγχωμένη γιατί αυτό μεταφέρεται αυτόματα στο παιδί και το επιφορτίζει με περισσότερο άγχος».

Πως διαχειριζόμαστε την αποτυχία;

Όταν έρθει το παιδί εμφανώς στενοχωρημένο και αναφέρει ότι δεν έγραψε καλά: «Αυτό που δεν κάνουμε είναι ατέλειωτες συζητήσεις για το τι θα μπορούσε να σκεφτεί και τι θα γίνει τώρα. Να ρωτήσει απλά να μάθει και μετά να το αφήσει . Δεν ωφελεί να επικεντρωθεί σ’ αυτό. Το αντιμετωπίζουμε μετά όταν περάσει».

Με ανοιχτή αγκαλιά…

Επίσης η κα Μεσσάρη σημειώνει ότι τα παιδιά αυτή την περίοδο είναι πιο ευάλωτα και μπορεί να βγάζουν μεγαλύτερες ευαισθησίες: «Μπορεί να φοβούνται και να επιζητούν μια αγκαλιά. Να είμαστε έτοιμοι να την προσφέρουμε… Είναι υγιές και σωστό. Τα παιδιά βρίσκονται σε ένταση και εμείς πρέπει να τα ισορροπούμε και όχι να κάνουμε πράγματα που επιτείνουν την ένταση».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…