Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα «IFTIRA» το νέο βιβλίο του συγγραφέα Αϊντίν Ομέρογλου

«IFTIRA» το νέο βιβλίο του συγγραφέα Αϊντίν Ομέρογλου

0

Στα Ελληνικά «ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ»

 

Εξιστορεί τον αγώνα του για κράτος δικαίου στην Ελλάδα και στην Τουρκία

 

 

Με τον εμφατικό τίτλο «ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ», «IFTIRA» στα Τουρκικά το νέο βιβλίο του συγγραφέα Αϊντίν Ομέρογλου επιχειρεί να καταγράψει την ανατομία της πολιτικής και κοινωνικής διαστρωμάτωσης της Τουρκίας και να διερευνήσει το πλαίσιο εμπέδωσης σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πάνω στις αρχές που συγκροτούν ένα κράτος δικαίου. Η μυθοπλασία του βιβλίου που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες βασίζεται σε αυτοβιογραφικά στοιχεία και μέσα σε 400 σελίδες ο συγγραφέας ξεδιπλώνει τον αγώνα του μέσα από συλλογικότητες να προωθήσει αυτές τις απόψεις στα Ευρωπαϊκά όργανα καθώς επίσης και στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Παράλληλα περιγράφονται οι αντιδράσεις που προκληθήκαν και από τις δυο πλευρές που είχαν ως χαρακτηριστικά  την καχυποψία και την κακοπροαίρετη, απειλητική διάθεση που έφτασε έως τη συκοφαντία.

«Μια ζωή στον αγώνα για κράτος δικαίου στην Ελλάδα και στην Τουρκία»…

…είναι το μότο του βιβλίου και ο αγώνας ζωής του συγγραφέα του, Αϊντίν Ομέρογλου.

Στα 6 κεφάλαια του βιβλίου εξηγεί το νόημα του κράτους δικαίου και την σημασία του για την επίλυση των προβλημάτων σχετικά με τα μειονοτικά και πολιτικά δικαιώματα.

Στα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου γίνεται με ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που τον σημάδεψαν και διαμόρφωσαν τις πολιτικές πεποιθήσεις του. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Ομέρογλου γεννήθηκε το 1948 στον Πετεινό της Ξάνθης και φοίτησε στο σχολείο της Χρύσας. Κατόπιν στο τεχνικό Ινστιτούτο της Αδριανούπολης. Στα φοιτητικά του χρόνια διακρίθηκε για τις αριστερές ιδέες του και φυλακίστηκε για αυτό. Συγκεκριμένα σε συγκέντρωση στην Προύσα τον Απρίλιο του 1969 έβγαλε λόγο με αντιαμερικανικές αναφορές και φυλακίστηκε για 3,5 μήνες για κομμουνιστική προπαγάνδα. Μετά από δύο δίκες (η δεύτερη ενώ είχε γυρίσει στην Ελλάδα) καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση και ένα χρόνο εξορία αλλά και χαρακτηρίστηκε persona nongrada στην Τουρκία. Αρχές του 1970 πήγε στην Γερμανία σαν εργάτης. Με την γενική αμνηστία του 1974 στην Τουρκία γύρισε για να συνεχίσει τις σπουδές του όμως απελάθηκε και γύρισε εκ νέου στην Γερμανία. Σπούδασε στο νυχτερινό γυμνάσιο της Ντίσελντορφ και συνέχισε στο οικονομικό κλάδο του πανεπιστημίου του Αμβούργου. Εκεί μαζί με άλλους εργάτες οργανώθηκε σε συλλόγους και άρχισε ένας αγώνας της μειονότητας κατά των διακρίσεων. Έκανε μια πρόταση στους συλλόγους η οποία προέβλεπε ενημερωτική καμπάνια στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η πρότασή του έγινε αποδεκτή και τάχθηκε επικεφαλής της καμπάνιας. Η πρόταση τους βασίστηκε στις αρχές: α) ανώτατης αρχής δικαιοσύνη κράτος δικαίου γ) κοινοβουλευτική δημοκρατία δ) περιφερειακή ανάπτυξη της Θράκης και ευημερία των κατοίκων της ε) Ειρήνη μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας και Βαλκανικές χώρες και στενή συνεργασία μεταξύ τους. Η πρόταση κατατέθηκε στις 29 Οκτωβρίου του 1983 και δόθηκε απάντηση από την Κομισιόν στις 8 Ιουνίου του 1984.

Όλη αυτή η δράση του κ. Ομέρογλου προξένησε αντιδράσεις στους κύκλους της μειονότητας με αποτέλεσμα να λοιδορηθεί, να συκοφαντηθεί και να περιθωριοποιηθεί. Έκτοτε άρχισε ένα γράφει βιβλία. Το πρώτο του βιβλίο κυκλοφόρησε το 1994. Μιλώντας για το νέο του βιβλίο σημειώνει: «Η «Συκοφαντία» εξηγεί πως όταν η Τουρκία ακολουθεί την Κεμαλική πολιτική και ελληνοτουρκική φιλία τα πράγματα παίρνουν μια πατριωτική, δημοκρατική διάσταση μέσα στην μειονότητα. Το αντίθετο είναι γνωστό…».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφιέρωμα στον David Lynch από το «Ε»

Η κληρονομιά του Lynch δεν αφορά μόνο την αισθητική του ή τη σκηνοθετική του ιδιοφυΐα, αλλ…